Otomobilleri Hatasız Sürmek

Öncelikle sorularıma cevap verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Ehliyetimi bir an önce almak en büyük temennim. Yaşadığım durumu az çok tahmin ettiniz. Aracı genellikle pazar günleri güvenli bölgelerde babam yanımdayken kullanıyorum ve hata yaparsam babam kızar psikolojisiyle hata yapma şansım yükseliyor. Şöyle bir şey fark ettim kendi aracımızı (Hyundai Elantra 1.6 2007) kullanırken patinaj çektirerek kaldırıyorum ama dedemin 89 model kartalını kaldırma esnasında 2 kere stop ettirdim sanırım bu her aracın kavrama noktası farklıdır mantığının gerçekliğini gösteriyor.
 
Şöyle ki ; Elantra'da ki motor Kartal modeline göre daha kuvvetlidir ve torku daha yüksektir bu yüzden daha erken patinaj çeker. Kartal arkadan çekiş'li bir araçtır ( Arkadan itiş değil ) ve patinaja düşer ise dahi size "tork steer" sıkıntısını yaşatmaz. Kartal'da öğrenmenizi tavsiye ederim. Elantra'nın hem lastikleri hem balatası hem de çekiş aksamı fazla patinajdan veya kontrolsüz kaldırmadan dolayı zarar görebilir. Kartal'ın balatasını kontrol ettirin. Yeni balata olan araç dipte kavrar. Babanız sizi anlaması gerekir eğer anlamıyorsa durumu izah etmeye çalışın. Bana da babam anlatamıyor stop ettirince bağırıp indiriyordu ama profesyonel şoför amcam ile 20 dakikada çözmüştük olayı.
 
Otomatik araba ne güzel şey... Ehliyet almak için manuel kullanmaya çalışıyorum. 12 saat dersin başlarında her kaldırmada ya arabayı hoplatıyordum ya da stop ediyordu. Son derste ise çok daha rahat yapmaya başladım ancak sınavdan geçebileceğimi düşünmüyorum yine de. Sadece alışmakla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum. Mesela geri geri giderken istisnasız stop ettiriyordum, şimdi ileri gitmekten daha rahat oldu. Tavsiyem ehliyet aldıktan sonra imkanınız varsa arabayı satıp otomatik bir araba almanız. Acayip rahat bir şey. Ben de ehliyet alabilirsem otomatik kullanacağım zaten, manuelin yüzüne bile bakmam. Hatta arabayı değiştirirseniz otomatik araba için ehliyet çıkacak, ondan alırsınız hiç sıkıntınız olmaz.
 
@NaToRYuM Evet ama yanınızda sakin, panik yapmayan ve usta şoför kavramlarına uyan birisi olursa debriyaj meselesini 30 dakika'da atlatırsınız. Ehliyet kursunda çalışan tanıdığınız varsa taktik alabilirsiniz. Önce debriyajı sonra genel kullanım sonra aynalara çalışırsanız ehliyeti aldıktan sonra biraz pratikle hiç sıkıntı olmayacaktır.

@Uprising Günlük kullanımda otomatik güzel şey ama çift debriyajlı otomatiklere dikkat edilmesi lazım bilinçsiz kullanımda 25 Bin KM Dayanmıyor yoksa balataları ve çok ısınıyor keza otomatikleştirilmiş manuel viteslilerde böyle sıkışık trafikte karasız hareketler yapmamak gerek otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda vites değiştirirken öngörmeniz ve ayağınızı manuel gibi gazdan çekmeniz gerekiyor yoksa öne doğru yığılma olur. Çift debriyajlı veya çift kavramalı yada halk içinde bilinen ismiyle DSG, Powershift türü şanzımanlar günümüzde oldukça popüler ama yokuşta belli bir süreden sonra geri kaçırıyorlar ( aslında hemen geri kaçıyorlar ama artık hill holder olduğu için 2 saniye kadar frene basılı tutuyor ) Bunları bildikten sonra otomatik şanzıman çok keyifli doğrudur ama akünüz biterse ve olmadık bir yerde iseniz "vurdurma" dediğimiz işlemi yapamıyorsunuz uç örnek tabi bunlar. Şehir kullanımında otomatik her zaman iyidir. ( Ben fanatik manuel vites taraftarı olmama rağmen otomatik şanzımanlar günümüzde gerçekten bayağı ilerlemiş durumda ) Tork konvertörlü şanzımanlar şuan piyasada pek fazla bulunmuyor BMW, Mercedes gibi firmaların Tork konvertörlü otomatik şanzımanları güzeldir. Honda'nın otomatik şanzımanları sorunsuzluk kısmında kendini kanıtlamıştır. Tork konvertörlü şanzıman yoldaki hatalarıda sönümleyebilir. Bu arada alınmaması gereken bir şanzıman var Honda'nın otomatikleştirilmiş manuel şanzımanı I-Shift. Çabuk ısınıyor, ısınınca vitese doğal olarak geçmiyor, dediğim gibi kullanılmazsa yığılma yapıyor, hantal vites değiştiriyor. I-Shift gibi bir kaç şanzıman daha var ama en bilineni bu sanırım. 1.8 İ-Vtec Hatchback kasa ile sunuluyor genellikle uzak durulması lazım ama Honda Tork konvertörlüsü şahane şanzımandır.

@BilgisayarKurdu Bu yüzden herkese ayna kullanımının önemini anlatmaya çalışıyorum :D başıma çok geldi o kapıya çarpma.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kapıları şak diye açmayın yeter. Bir bisiklet sürücüsü olarak en korktuğum şey bu :)

Almanya da ehliyet sınavı nasıl oluyor diye merak edip okumuştum. En çok ilgimi çeken kısımda sınav bitiminde araçtan çıkma anında şoför eğer kapıyı sağ elle değilde sol elle açarsa sınavı iptal oluyormuş, sebebide tahmin edilebileceği gibi sağ elle kapıyı açmak için gövdenin birazda olsa dönmesi gerekiyor bu dönme sonucunda ise otomatikmen aynaya odaklanıyormuşsunuz bu sayede de arkadan gelen araç veya bu uygulamanın asıl nedeni olan, bisiklet var mı diye görmüş oluyormuşsunuz. Küçük ama hayat kurtaran detaylar bunlara dikkat etmeleri ne güzel keşke bizde aynı hassasiyeti gösterebilsek. :)
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı