5. Boyut Hakkındaki Düşünceleriniz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Mert Uyar

Kilopat
Katılım
12 Nisan 2014
Mesajlar
144
Makaleler
1
Yer
Istanbul, Turkey
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Çok uçuk olacak ama, Yıldızlararası filmini izledikten sonra kafamda bir çok kavram karmaşası yaşadım. Olay ufku, 5. Boyut gibisinden aklımızın bile alamadığı kavramlar hakkında düşüncelerinizi bekliyorum..
 
Bu konuda inançlar söz konusu oluyor. İnsanlar inandığı dine göre göremediği, aklının alamadığı nesne yada canlı gruplarına belirli isimler veriyor. Ben bir Müslüman olarak Melek, Cin, Şeytan, Allah gibi dini terimleri kitabımız olan Kur-an'ı Kerim'den ve Peygamberimiz Hz. Muhammedin Sünnet ve Hadislerine göre inanç sahibiyim.
 
Doğru diyorsun. Herşey bize göre Allah tarafından yaratıldı. Ama günümüz bilimi için çok uzak şeyler bunlar. Daha Plüton'a 9 yilda giderken. Işık hızı olmadan olmaz. @GotoaHell
 
Elimizdeki teknoloji ve verilerle, bilimin önderliğinde açıklanamayan şeyleri dini inanışlarla açıklamaya çalışmak çok ama çok yanlış. Bundan binlerce yıl önce yıldırım, deprem, volkanik patlama, salgın hastalıklar, ölüm gibi konuları açıklayamayan insanoğlu, bu doğa ve doğal olayların açıklanabilmesi için tanrıları yaratmış. Ölüm tanrısı, şimşek tanrısı, intikam tanrısı vs. Bazıları tek bir tanrının birden çok yüzü iken, bazı inanışlarda büyük tanrılar ve küçük tanrılar olmak üzere sistematik bir düzen oturtulmuş.

Bugün evrenin ne kadar büyük olduğunu evimizdeki bir mezura ile ölçemeyiz. Ama modern bilim ve süper bilgisayarlar sağ olsun, bu denli anlamsız bir "boşluğu" doldurabilecek açıklamalar yapabiliyoruz. Yine de bunlar havada kalmakta. Havada kalan konuları da "tanrının işi" ya da "allahın kudreti" olarak açıklamak, çok üzgünüm ama acizliktir.

5. boyut olayına gelirsek. Bu olayı açıklamak için oldukça basit bir yöntem var. 5. boyutu anlayabilmek için çevremizdeki görebildiğimiz boyutları da anlamamız gerekiyor. 1 boyutlu bir nesne aslında noktadan (.) ibarettir. Sabittir, ileri geri, yukarı aşağı gidemez. 2 boyutlu bir nesne ise çizgi halindedir(-). İleri-geri ya da sağa ve sola gidebilmektedir. Yüksekliği yoktur. Şimdi diyelim ki 2 boyutlu bir dünya var. Burada çemberler, kareler, dikdörtgenler geziniyor. Bunların yüksekliğinin olmadığını unutmamanız lazım.

Günlerden bir gün bay kare, ileri-geri ya da sağa sola doğru hareket ederken karşısında kırmızı bir çizgi görür. Bu aslında bir elmadır ve elma 2 boyutlu dünyaya olan gölgesini kırmızı bir çizgi olarak göstermektedir. Elma yol vermeyen bay kareye bir tekme savurur ve onun yukarı doğru yükselmesine sebebiyet verir. Bay kare 2. boyuttan çıkıp, 3. boyutu yukarıdan görebilmektedir.

3 boyut ileri-geri, sağa sola, yukarı aşağı hareket edebilen yüksekliği, genişliği bulunan dünyaya denir. Elma 3 boyutludur. Şu an bu yazıyı okuduğunuz bilgisayar 3 boyutludur ve 3. boyutun uzamında yer kapsar. Eğer bay karenin başına geldiği gibi bir misafir bize 4. boyuttan gelseydi biz onun sadece gölgesini görebileceğiz. Şu an elimizdeki imkanlarla 4. boyutun gölgesinin bir örneğini çıkartabiliyoruz. Aşağıda da görselini bıraktım:

tesseract.jpg


Eğer biraz geometri hatırlıyorsanız, merkezdeki şeklin 3 boyutlu bir küp olduğunu görebilirsiniz. Etrafından çıkan uzantılar ise bu küpün, 4. boyuttaki halinin bir gölgelendirmesi oluyor. Bunları bir araya topladığınızda, elimizde sonsuz boyut imkanı çıkıyor.

Interstellar'da da anlatılmak istenen buna benzer bir şeydi. 4. boyutu atlayıp, 5. boyutta yaşayan varlıklardan bahsediliyordu. Şu anki algımızın çok ötesinde bir şeyden bahsedilliyor. Daha 4. boyutu göremedik ki, 5. boyutun nasıl olabileceğini anlatmaya çalışalım. Bu noktada filmde de örnek verildiği gibi 5. boyutta yaşayan varlıkların, 3. boyutta olduğu gibi yukarı-aşağı, sağa-sola hareket edebilen yükseklikleri olan bedenleri onların gölgeleri bile değil. Zamanı bir dağ olarak görebiliyor hatta oraya tırmanabiliyorlar. Bir insan yaşlanırken (eğer bu boyutta yaşlanma varsa), onun ne kadar zamanının kaldığını görebiliyorlar. Hatta belki saatçi olarak bildiğimiz meslek, tarlalara zaman ekerek, müşterilerine lezzetli zaman meyveleri-sebzeleri satıyorlar.

Konu hakkında daha fazla bilgi almak için Carl Sagan'ın Cosmos belgesini izlemeli ya da kitabını okumalısınız. Ayrıca Edwin Abbot'un yazmış olduğu Düzülke, yukarıda bahsini geçtiğim Bay Kare'nin hikayesini anlatmaktadır. Kitap ağır gelirse Açıklamalı Düzülke kitabı ile bilimsel anektodlarla da okuma yapabilirsiniz.
 
Abi gerçekten aradığım adamsın.
14 yaşındayım ben, ama çok meraklıyım cosmos u da izledim. Hani şu Discovery Science'deki. İlk cümleniz gerçekten benim de düşüncem ama yanlış anlaşılır diye çekindim açıkçası. Bu forum bana çok şey katıyor ve katmaya da devam edecek. Düzülkeyi de okuyacağım. Sizinle özel olarak da irtibata geçebilir miyim? Kitaplar ve belgeseller gibi öneriler için? Gerçekten çok teşekkür ederim. @ÖzayŞen
 
@Özay Şen İşte bu abi. Açıklamanızı gerçekten çok beğendim. Bizim böyle açık görüşlü, araştıran adamlara ihtiyacımız var. İlk iki paragrafınızda ki gerçekleri Türkiye farkettiği zaman bizde bu konularda daha ileri yerlere gelebiliriz. Bir de soru sorayım. 4 veya 5 herneyse, ordaki bir nesneyi 3. boyutta gölge dışında somut bir nesneye çevirecek olursak sizce nasıl birşey olur? Cosmos'u daha izleyemedim en kısa zamanda izleyeceğim bu arada :) .
 
Abilerim, Düzülke' yi bulamadım aslında çok da aramadım. Ama Michio Kaku'nun (Hani şu Discovery Science' taki Japon adam.) Geleceğin Fiziği adlı bir kitabını buldum Düzülke' yi ararken. Şuan okuyorum 460 civarı bir sayfa sayısı var. Gerçekten çok güzel şuan 70. sayfalardayım. Alacaksanız tavsiye ederim, Star Trek, Star Wars gibi filmlerdeki bilim kurgu ögelerinden tutun, daha duymadığımız çok farklı teknolojilere kadar bir çok şeyden bahsediyor. @Ercan Umut @Özay Şen
 
@Özay ŞenBir de soru sorayım. 4 veya 5 herneyse, ordaki bir nesneyi 3. boyutta gölge dışında somut bir nesneye çevirecek olursak sizce nasıl birşey olur?

Bu biraz beni aşıyor. Fizik, astronomi gibi bilim dallarıyla tamamen hobi amaçlı ilgileniyorum :p Tatmin edici bir cevap verebileceğimi sanmıyorum. Ama mantıken düşünürsek, 4. veya 5. boyut gibi kavramları göremediğimizden dolayı, 3. boyuta indirgemeye çalışırken sadece gölgesiyle yetinmek zorunda kalacağız. Verdiğim örnek sadece 2. boyut vs 3. boyut o halde, 3. boyut vs 4. boyut gibi basit bir mantığa dayanıyor.

Sen diyorsun ki, "somut". Zaten 4. boyuta ulaşıldığında o cismin o boyuttaki somutluğunu göreceğiz. 3. boyut gölge halinde kalacak.
 
İlgim olmasına rağmen bu kadar yazıyı okumaya üşendim :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı