Küresel Isınmaya Çözüm Buldum!

@Silinen üye Unutma ki bir şeyi yok etmek,kırmak,parçalamak kolay ancak geri getirmesi zordur. Örneğin bir tahta kırarsın ama eski haline geri getiremezsin.
2.sine cevabım çöldeki hayvanları yok edersen ekosistemdeki dengeyi daha çok bozarsın. 3.süne cevabım ise Minimum Yasası diye bir şey vardır. Bu yasaya göre en az madde reaksiyon hızını belirler. Fotosentez için gerekli maddeyi fazlaca toprağa verirsen toprağın yapısı bozulur ve aşırı ışık bitkiyide mahveder. Kısaca bunların hepsi olamayacak şeyler. Asıl yapılması gereken şey ise insanların bilinçlendirilip, eğitilmesi bu kadarı yeterli olacaktır.
 
Tüm dünya saçmalığın dibine vurmuşken böyle bir hareketin olması zor.
Yapılan savaşlar ölen insanlar hepsi bir hiç için. Daha dünyaya neden geldiğiizi anlayamadan birbirimizi öldürmeye başladık. Günahsız olan doğayı, kendi günahlarımızla kirletttik. İleride daha beter şeyler olacak. O hareket başlamassa.
 
Doğayı temizlemek insanoğlunun eline geçemez geçmemeli. Ağaçlar bu dünyaya yeter, bırakalım şu temizleme işlerini de kirletmemeye bakalım. Eğer doğaya yararlı birşey yapmak istiyorsak en basitinden poşet kullanmayalım bisiklet sürelim ağaç dikelim denize çöp atmayalım.

Not:Çöllerde yaklaşık 400 bitki türü ve belki yüzlerce hayvan çeşidi yaşamaktadır.(Yollarda da köpekler geziyor :) )
Doğayı temizlemek neden insan oğlunun eline geçmesin? Kuru kuruya hiç bir sebep göstermeden böyle demek mantıksız. Doğayı kirletmiyorsak sorun yoktur. 2.yol çöllerde hiç bir şeyin, hiç kimsenin olmadığı ıssız yerlerinde olmalı. Ağaç kısmına bende katılıyorum ama dünyanın sonu kötüye giderse bu uygulamaları yapmak zorunda kalabiliriz.

@Silinen üye Unutma ki bir şeyi yok etmek,kırmak,parçalamak kolay ancak geri getirmesi zordur. Örneğin bir tahta kırarsın ama eski haline geri getiremezsin.
2.sine cevabım çöldeki hayvanları yok edersen ekosistemdeki dengeyi daha çok bozarsın. 3.süne cevabım ise Minimum Yasası diye bir şey vardır. Bu yasaya göre en az madde reaksiyon hızını belirler. Fotosentez için gerekli maddeyi fazlaca toprağa verirsen toprağın yapısı bozulur ve aşırı ışık bitkiyide mahveder. Kısaca bunların hepsi olamayacak şeyler. Asıl yapılması gereken şey ise insanların bilinçlendirilip, eğitilmesi bu kadarı yeterli olacaktır.
Ben fotosentez için sonsuz hızda manyak manyak ayarlansın demiyorum zaten. Dikkat ettiysen ''sadedce bu iş için.'' Ayrıca eğer doğal çevreye bir zararı olacaksa üstü açık tesislerde olabilir.
 
@Silinen üye Çölde hiçbir canlının yaşamadığı diye bir şey yoktur. İlla ki oralarda bakteriler, arkeler yaşıyodur. Eğer bu canlıları önemsemez isen ekosistemi bozarsın. Ayrıca o derece fotosentez yapılması çok zor.
 
@Silinen üye
Kardeşim söylemeye çalıştığım şey doğaya biz müdahale etmez isek doğa bu işi milyarlarca yıldır yaptığı gibi bizim 10 15 asırlık tecrübemizden daha iyi yapar.Doğanın düzenini insanoğlu sağlayamaz! . Doğaya insanoğlunun yapacağı en büyük yardım ağaç dikmek kirletmeyi azaltmaktır.
 
@bedirhan. Haklıydınız. Fikrimde bazı eksikler ve hatalar vardı. Eksikleri ve hataları giderip, fikrimi geliştirdim:
Küresel Isımaya Çözüm buldum! iyi okuyun:
1. yol: Sıvılaştırılmış havanın ayrımsal damıtılması. Hava kompresörleri ile hava çekilir, soğutulur, ve basınç ile sıvılaşır. Sıvılaştırılmış havadaki CO2 ayrımsal damıtma ile ayrıştırılır. Diğer gazlar (azot (N), oksijen(O), su buharı(H2O), ve soy gazlar) tekrar atmosfere salınır. Bu sürekli devam ettirilir. Bu işlemin yapıldığı tesisler dünyanın dört bir yanına koyulur. ve atmosferdeki CO2 seviyesi uygun seviyeye çekilir. Ama bu, bu iş için inşa edilmiş tesislerde yapılır.
2.yol. Dünyanın dört bir yanina 1.yol'daki gibi tesisler koyulur (1.yol'daki işlevi yapan tesislerin yanınada kurulabilir). bu tesislerde içinde CO2 emen maddeler bulunan filitreler bulunur (Potasyum Hidroksit (KOH) bu iş için idealdir, bu madde bir CO2 tutucudur). Hava bu filtrelerden geçirilir ve CO2 temizlenir, sonrada daha fazla CO2 tutamayan madde ordan temizlenir, yerine yenisi koyulur. Filtreden temizlenen madde ise CO2'sinden ayrıştırılır ve tekrar kullanıma sokulur.
3.yol. Genetiği değiştirilmiş üstün fotosentez yeteneğine sahip bitkiler. bu bitkilerin genleri değiştirilerek daha çok klorofil'e(fotosentezde katalizör görevi görevi gören önemli bir molekül), daha çok fotosentez için gerekli enzime(enzimler fotosentez için gereklidir), daha çok kloroplast'a(klorofilin bulunduğu hücre içi bir organel), daha geniş yapraklara, daha çok su emme kapasitesine vs sahip olacaklar. Yani fotosentez yeteneklerini arttırabilecek her şey bu bitkilere GDO yöntemiyle eklenecek ve diğer bitkilere göre daha hızlı fotosentez yapacaklar. Minimum yasası öyle bir şeyin olmasını engellemez çünkü bitkiler manyak manyak sonsuz, akla hayale gelmeyecek dehşet hızlarda fotosentez yapacak şekilde ayarlanacak diyen kimse yok. Burda bitkilerin fotosentez kapasiteleri olabildiğinde artırılacak. Küresel ısınma sonlanınca da ortadan kaldırılacaklar (CO2 seviyesi uygun seviyeye geldikten sonra bile bu bitkiler kontrolsüzce fotosentez yapmaya devam ederse CO2 dengesi bozulur) ve tohumlarıda saklanacak. Bu da tabiki küre el ısınma yeniden patlak verirse yeniden yetiştirip işleve sokmak için yapılacak.
Eleştiriler:
1: 1. ve 2. yolun uygulanabilmesi için enerji gerekiyor. Bir çok enerji kaynağıda atmosfere gereksiz ve fazladan CO2 bırakıyor. Bir yandan CO2 bırakıpta bir yandan CO2 temizlemek akıl karı değil.
Cevap: 1. ve 2. yolların uygulanabilmesi için yenilenebilir enerjiyi kullanılacak. Bu işlemi yapan tesislerin yanına yenilenebilir enerji tesisleri kurulabilir.
2: Atmosferin CO2 (karbondioksit) dengesi her 3 yolda da bozulur.
Cevap: bunun amacı CO2 seviyesini uygun seviyeye çekmek. CO2 seviyesini tamamen yok etmek değil.
3: eğer bunu uygularsak oksijen dengesi bozulur. CO2'nin yapısında da oksijen var.
Cevap: eğer oksijen dengesinin bozulmaması için CO2'nin içindeki karbon(C) ve oksijen (O) ayrıştırılır.
4: Minimum Yasası diye bir şey vardır. Bu yasaya göre en az madde reaksiyon hızını belirler. Fotosentez için gerekli maddeyi fazlaca toprağa verirsen toprağın yapısı bozulur ve aşırı ışık bitkiyide mahveder.
Cevap: Minimum yasası öyle bir şeyin olmasını engellemez çünkü bitkiler manyak manyak sonsuz, akla hayale gelmeyecek dehşet hızlarda fotosentez yapacak şekilde ayarlanacak diyen kimse yok. Burda bitkilerin fotosentez kapasiteleri olabildiğinde artırılacak. Aşırı ışık bitkiyi mahfeder meselesine gelecek olursak; GDO'lu bitkiler diğer bitkiler gidi güneş ışığı alacak. Toprak meselesine gelecek olursak; burdaki bitkiler haliyle daha hızlı fotosentez yapabilmek için daha çok suya gübreye minerale vs. ihtiyaç duyacaklar. Burda (eleştiriyi yapan kişi de haklı) bitkiye yüksek oranda ihtiyaç duyduğu maddeleri verirsek elbette toprağın dengesi bozulur. Bunun içinde, bu bitkiler üstü açık doğal güneş ışığının olduğu tesislerde işlerini görecekler. böylece kendilerine fazlaca verilen ve ihtiyaç duydukları maddeler toprağı kirletmeyecek :)
5: Herhangi bir devletin umursamayacağı kadar pahalı olur.
Cevap: Savaşlara, silahlarada para harcanıyor. Bu onların yanında hiç kalır :)
6: 1.yoldaki ayrımsal damıtma işlemi ile temizlenen havanın miktarı bu büyüklükte bir dünya için yeterli olması için sayısının belki yüz binlerce olması gerekir ve buda çok maliyetli olur. Ayrıca bu kadar tesisi kurmak için harcanan zaman ve alan da cabası.
Cevap: Bu dünyaya bu kadar CO2yi nasıl salmayı başarabiliyorsak aynı şekilde temizlemeyide başarabiliriz :) Ayrıca bu tesisler küresel ısınma yeniden patlak verirse diye hazırda tutulacağı için ve kullanıldığı zaman insanlığın büyük ölçüde yararına iş yapacağı için bu kadar zaman ve paraya değer.
7: Doğaya biz müdahale etmez isek doğa bu işi milyarlarca yıldır yaptığı gibi bizim 10 15 asırlık tecrübemizden daha iyi yapar. Doğanın düzenini insanoğlu sağlayamaz!
Cevap: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben bu fikiri asla ağaç dikimi olmasada bu soruna çözüm bulabiliriz şeklinde ortaya atmadım! Ben bu fikiri: Dünya felakete sürüklenmenin eşiğine geldiyse ve artık ağaç dikmek için çok geç kalındıysa, geç kalınmamış olsak bile ağaç dikimine extra olarak (ki bu dünyayı daha çabuk iyileştirmek için) ve küresel ısınma yeniden patlak verirse ve durdurulamassa diye dünyayı ÖLÜMÜN EŞİĞİNDEN döndürmek için, buzulların çoğu artık eridiyse ve dünya bir felaket yaşıyorsa dünyayı eski haline geri getirmek gibi amaçlarla ortaya attım.

yazan: Diyarcan Yağan

@BrainHacker elbette bu sorunun tek kaynağı CO2 değil. Ama ana sorun CO2. Kloroflorokarbon'lar (CFC) da sera gazı diye biliyorum. Bu fikri CFC içinde uygulayabiliriz.[/USER]
 
Bir süreliğine doğanın şu anki halini bir kenara bırakalım ve düşünelim. Bütün petrol,benzin,doğal gaz gibi doğal kaynaklarımızı bitirdik. Bütün ağaçlar hava kirliliğinden dolayı kurumuş durumda. Çevre hayal edilemeyecek kadar kirli durumda olsa hangimiz böyle bir yerde yaşamak ister? Durumun bu hale gelmemesi için insanlarımızı bilinçlendirsek ve en azından kişi başı 1 ağaç diksek çöplerimizi çöp kutularına atsak eminim doğa şu anki halinden bile %60 daha düzgün bir hale girer.
 
@NaToRYuM Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben bu fikiri asla ağaç dikimi olmasada bu soruna çözüm bulabiliriz şeklinde ortaya atmadım! Ben bu fikiri: Dünya felakete sürüklenmenin eşiğine geldiyse ve artık ağaç dikmek için çok geç kalındıysa, geç kalınmamış olsak bile ağaç dikimine extra olarak (ki bu dünyayı daha çabuk iyileştirmek için) ve küresel ısınma yeniden patlak verirse ve durdurulamassa diye dünyayı ÖLÜMÜN EŞİĞİNDEN döndürmek için, buzulların çoğu artık eridiyse ve dünya bir felaket yaşıyorsa dünyayı eski haline geri getirmek gibi amaçlarla ortaya attım.
 
@Silinen üye Bulduğunuz çözüm yolunu ağaç dikimi olmadığı taktirde bile çözüm bulunabilir gibi bir şekilde yorumlamadım. Küresel ısınmanın büyük bir bölümünü kirli ve zararlı gazların oluşturduğunu ele alarak ağaçların havayı temizlediği için ağaç dikiminin önemini ve hava kirliliğininde bir nebze önlenmiş olacağını belirtmek istedim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı