Türkçe Yazım Kuralları

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Virgür duraklamalarda ve art arda șeyler yazınca kullanır.
Örnek:
-Hoş, o adamda bunu yapacak yetenek te yok ki.
-Gigabayte, Asus, MSI çok iyi üreticilerdir.
 
Arkadaşlar, biri bana virgül kullanımını açıklayabilir mi? Bu konuda baya sıkıntı çekiyorum. @er36po
Virgül, aslında olmazsa olmazlardan ama Sosyal'de pek önem verilmiyor, ki ona rağmen bile yoğun şikayet oluyor... ("Efenim, Türkçe Yazım Kuralları çok aşırı katı...")

Örneğin; birisinin adıyla cümleye başlarken bile virgül (",") kullanılması gerek, ki daha anlaşılır olsun diye.

Birkaç örnek:
  • Arkadaşlar, bu nedir, bununla ne yapılır?
  • Technopat'a katıldı, mesaj yazdı.
  • Hocam, sizce bu uygun mu?
  • CPU, GPU'yu taktım, şimdi ne yapmalıyım?
  • Hayır, o öyle yapılmaz, böyle yapılır!
Yani kısacası, virgül bi yerde duraklama, ayırmada kullanılır.

@Silinen üye, aynen öyle. Fakat "yetenek te" değil, "yetenek de" olacakdı :)
 
Örneğin; Yaşlı adama soru sordu. Burada 2 anlam ortaya çıkar. İlki acaba yaşlı adama mı sordu yoksa yaşlı adam mı sordu gibi birsürü anlamlar çıkar. Anlam belirsiz olur. Doğrusu yaşlı, adama soru sordu. Anlatabildim inşallah. Türkçe kuralları bildiğim halde yinede ceza alıyorum. :)
 
Son düzenleme:
@SunSet, iyi bir noktaya değişmişsiniz ama çok da anlaşılır olmayıp biraz karmaşık olmuş.
Sanırım aldığınız uyarıların nedeni imla hatası, noktadan sonra boşluk bırakmama ya da noktadan sonra büyük harfle baslamamışsınızdır.

Neyse, demek istediğiniz tam olarak şöyle:
  • -Yaşlı adama sordu... (Burada birisi yaşlı adama bir şey sormuş oluyor)
  • -Yaşlı, adama sordu... (Burada da yaşlı birisine bir şeyler sormuş oluyor.)
 
@er36po telefon yüzünden. Noktadan sonra boşluk bırakmamamın sebebi bazen boşluk tuşunada bassam işlemiyor. Bende bıraktım zannediyorum. Yoksa Türkçe kurallarını biliyorum. Ses olaylarında yanlışım yok. Adminler de bunu fırsat sayıp ceza veriyor. Bende bu olaya sinir oluyorum.
 
Haklısınız ama kural kuraldır :)
Noktadan sonra boşluğun bırakılmaması basit bir hata gibi görünse de, aslında o boşluğun bayağı önemi var :)
 
En çok hata "de"nin kullanımında yapılıyor. Bağlaç olan "de" ile ek olan "de"yi ayırt edemiyoruz hala.
Birkaç örnek vereyim.

Mehmet'de o kitap bulunuyor. ( ek olan "de" )
Mehmet de gelecek. ( bağlaç olan "de" )

Ayrıca "de" bağlacı sertleşmez.
 
@Adion @Ali Güngör @Anılcan @Asım Demir @Burak Alkan @Silinen üye @JaroxJamaica @MF @montezuma @Muhsin Bayram @Recep Baltaş @samet67671 @THE_MILLER İleri Gelen Üyeler | Technopat Sosyal buradaki tüm yetkili arkadaşları etiketledim.

Ben bu konu da çok fazla rahatsızım emin olun benim gibi yüzlerce insan da rahatsızdır. Zaman zaman konu içerisinde ki yorumlarda da görüyorum rahatsız olduklarını...

En ufak bir şey de bu kadar acımasız olmanın anlamı yok, genel olarak baktığınızda cümle bozukluğu yoksa, nokta, virgül, Büyük harf, kesme işaretleri vb gözle görülür hatalar yoksa bence kullanıcıyı banlamanızı anlamıyorum.

Şahsım adına tamamen konuşuyorum; 2005 yılından bu yada forum sitesi yöneticiliği ve şuanda bile kendi sınıfında 2.olan bir forum sitem var (kuruluşum 2008).

Ben çocukluğumdan beri aynı bu mesaj da nasıl yazıyorsam o şekilde yazdım yıllardır. Ama bazen oluyor ki meseja az önce "mesajda" yazdım sonradan "da" ekini ayırıp düzelttim.

Gerçekten dalgınlık oluyor, yada bir çoğumuz unutmuş olabiliyoruz %100 imla kurallarını yada gerçekten bilgisi zayıf olup okumayan vatandaşlarımız var.

Şimdi bu adamları dışlamamız mı lazım? Banlamanız mı lazım? İmla kurallarını koymadan önce 10 yıldır burada ki gibi yazı yazan ben bile 7 kez uyarı almışım.

Artık beni bezdirdi forumdan soğudum insanlara faydalı olmuyorum artık her mesaj da (3 gündür) artık banlandık mı yine diye siteye giriş çıktığım oldu.

Ha diyeceksiniz ki çokta önemlisin sanki olsan ne olur olmasan ne olur... Haklısınız ama ilk önce kalbimizi şeffat tutmalıyız sonra bir bütün olarak düşünmeliyiz.

Bence bu kadar detaylara takılıp abartmayın. Ceza vermeyi sever hale geldiğiniz bizde sevimsiz hale geldik inanın.

Bizde istiyoruz %100 doğru yazmak ama elimizde bazen olmuyor ama bilgi eksikliği ama doğru bildiğimiz yanlış ise ama cahillik ne derseniz diyin.

Bakın bir adama genel yazımına ona göre karar verin bcnce bazı şeyleri.

Selametle.
 
Ufak tefek hatalardan kimse uyarı almaz. Devamlılığı varsa hataların yazılı olarak uyarı mesajı atılır ve düzeltilmesi istenir. Cezai bir işlem yapmıyoruz.
 
EKLEME: Bakın yukarıda "mesaja" yazacağım yer de "meseja " yazmışım. Alın size dalgınlık kontrol bile ettim yazdıktan sonra gözümden kaçmış şimdi üçüncüye okurken fark ettim. Banlanalım mı illa ki?
@Asım Demir en son aldığım imla hatası cezasını koyun kendiniz görün. Ceza aldıktan sonra konuya bakıyorum konu düzeltilmiş eski mesajımı göremiyorum nerede hata yaptım diye? Hani görsem hatayı bir nebze diyeceğim ki düzeltelim vs vs. Sizler düzenleme geçmişini görüyorsunuz lütfen bir bakın abartılı mı değil mi.

Sistemden korkan onlarca insan var burada, eleştiriden de.... Ben iyi niyetimle hepsini yaparım sonrası Allah'ın izniyle yönetim kadrosunda...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı