İnceleme İkinci El RX 570 4 GB almak mantıklı mı?

Giriş

Yıllar boyu HD serisi kullanmış ve HD 5750 Vapor X ve HD 7770 GHz Edition'u büyük bir talihsizlik ile elektronik ömrünü doldurmuş biri olarak benzer fiyat bandına GTX 1050, 750 Ti, 760, 1030 almak yerine hem şansımın yaver gitmesi hem de benim acayip piyasa kovalamam sayesinde RX 570 aldım.

RX 570 ve AMD Geçmişim

Kartın en büyük avantajı geniş fiyat yelpazesinde kendinize uygun fiyata bir tane bulma imkanınız. GTX 1060-1650 gibi genel olarak fiyatı yüksek olan bir kart değil ve piyasada daha rahat bulunuyor. Kartı almadan önce 2000 gibi bir fiyata GTX 1650 ve 1700 gibi bir fiyata GTX 1060 3 GB alacaktım. Ancak RX 570'in performansı ve fiyatı tabiri caizse beni büyüledi.

Benim gibi yıllarca AMD kullanan birisinin ilk sorusu tabii ki "Elimde kalır mı?" oldu. Kartın termal macunun kendim değiştirmeden önce %40 fan ile maksimum 60 - 65 derecede seyir ediyordu. Sonra kendim değiştirdim... Değiştirmez olaydım. Kullanmasam hemen hemen aynı performansı alacağım bir termal macunu yanlışlıkla kullandım ve şu an 70 - 80 derece arası çalışıyor. Yakın vakit termal macun için konu açacağım.

Emektarlarım... Yanmayan HD 4650, GT 430, HD 5450, R7 250 ve R7 240 ekran kartlarım da vardı tabii ama bunlar göz bebeğim.

HD5750.jpg
HD7770GHzEdition.jpg

HD 5750 VaporX 1 GB GDDR5 128 Bit / HD 7770 GHz Edition 1 GB GDDR5 128 Bit

Kartın serin ve sessiz olması ve tek fan ile bunu yapması mükemmel. Diğer GTX 1060 tek fan blower tipiydi ve GTX 1650 çift fanlı idi. Ben hem AMD geçmişimden hem de tek fan olmasından korkmuştum ama güzel bir termal macun ile neredeyse fan çalışmadan çoğunu oyunu oynama imkanı sunuyor. Teşekkürler Sapphire...

indir.jpg


Fiyat ve Satın Alım

Uygun fiyata almamım 2 sebebi vardı. İlk olarak kartın fan yapraklarının bir tanesinin kopmuş olması ve arkadaşın nakite sıkışmış olması.

Kullandığım HP Z400 Workstation kasam kendi içerisinde 475w 80+ Bronz sertifikalı bir güç kaynağı, 8 ram ve Xeon W3520 işlemciye sahipti. Daha sonra ise uygun fiyata i7 950 gördüm ve aldım.

Genel olarak Forza Horizon 4, İnsurgency Sandstorm, Apex Legends, Overgrowth oynuyorum. Bu arada bu sistem halen Overgrowth'da 45 FPS üstünü veremiyor... Bu kadar kötü optimizasyon başka hangi oyunda var bilmiyorum. Oyuna bayılıyorum ama oyun problemli değil direk problemin ta kendisi.

Değerlendirme

  • Uygun fiyata bulunabilir.
  • Yüksek bir PSU gerektirmiyor. 150w tüketen kart PCI-E slotundan 75w çekerken 1x6 pin ile de PSU'dan ekstra 75w çekiyor.
  • Piyasada bolca var. (Bunu pazarlık yaparken fiyat düşürmeyen satıcılara karşı kullanabilirsiniz. O vermezse başkası verir.)
  • Soğutma gayet iyi ve tek fan ile de kullanılabilir bir kart.

  • Mining olayları ile adı ara sıra anılıyor. (Yapılabiliyor mu bilmiyorum ama her ilanda "Mining yapılmadı" yazması ironik.)
  • Hepsi iyi kondisyonda ve iyi bakımlı bir geçmişe sahip olmuyor. Bu genel olarak AMD RX kartlarda rastladığım bir durum.
  • 150w kullanması... 1 molex kablosu 60w - 70w diye biliyorum yanı bir molex kablosunu dönüştürüp 1x6 pin olarak kullanmak riskli olabilir.

Eksik, fazla veya yanlış şeyler için mesaj yazabilirsiniz. Benden bu kadar.
 
Kötü PSU kullanmayın o zaman? Çok basit değil mi?
Eskiden hazır sisteme koydukları PSU'lar buradaki D ve E tier, çok çok nadir C tierdiler. Bomba gibi PSU'lara kasanızı emanet etmeyin.


?
Ben sürücüyü önceden indiriyordum. DDU ile eskisini silip internet bağlantısını kesip yenisini yüklüyordum. Ekstra 30 saniye maksimum.

Alakası yok. Bilen bilmeyen herkes atıyor. Kronik olan ürünü kronik olduğunu inandıramıyoruz, olmayanı olmadığını. Forumdakilerin sözüyle hareket edilmez. Çok nadir.

Çünkü 1) bilmiyorlar, çok eski olaylara dayandırıyorlar yani adı çıkmış 2) Nvidia'da sorun olduğunda kesinlikle Nvidia suçlu bulunmuyor, sistemin başka bin bir parçası aranıyor ama AMD bir sistemde sorun olduğunda anında suç AMD'ye atılıyor.

MX4 ekran kartına sürülmez. Kısa vadede iyi sonuçlar verse de çabucak eskisi gibi veya daha kötü olabilir. Viskozitesi yüksek en azından MX6 gibi macunlar sürülmeli.
Kendinizle çelişmişsiniz bu arada. Eskiden hazır sistemlere güzel PSU zor koyuyorlardı demek istemişsiniz sanırım ama bana da suç atmayı ihmal etmemişsiniz. Çelişkiyi çözemedim.
Kötü PSU kullanmayın o zaman? Çok basit değil mi?
Aynen, zaten PSU'yu ben seçtim. Neden değiştirmedin diye sorarsan zaten AMD'den korkup kaçtım muhtemelen.
?
Ben sürücüyü önceden indiriyordum. DDU ile eskisini silip internet bağlantısını kesip yenisini yüklüyordum. Ekstra 30 saniye maksimum.
Yok artık, DDU'yu zaten tanıştıran kart kendisi bana. 🤣

Alakası yok. Bilen bilmeyen herkes atıyor. Kronik olan ürünü kronik olduğunu inandıramıyoruz, olmayanı olmadığını. Forumdakilerin sözüyle hareket edilmez. Çok nadir.
Nasıl ya ? Forumda görebileceğin en aktif ve iyi üyeler bunlar. LAPSEKİLLİ BIG SMOKE bile demiş bunu. Bu G3'ün ghostingi kronik sorunlu demek bir şey bu kadar basit. Hadi kronik olmasına katılmadınız diyelim sorun çıkarma olasılığı en yüksek seri AMD kartları arasında 500 serisi değil mi ? O zaman herkese 5000 serisi önerelim nasılsa yazılım desteği var.
Çünkü 1) bilmiyorlar, çok eski olaylara dayandırıyorlar yani adı çıkmış 2) Nvidia'da sorun olduğunda kesinlikle Nvidia suçlu bulunmuyor, sistemin başka bin bir parçası aranıyor ama AMD bir sistemde sorun olduğunda anında suç AMD'ye atılıyor.
Bilmiyorlar dediğin ucu çok açık bir eleştiri. Evet, adı çıkmış bilip bilmeyen herkes AMD = Öcü diyebiliyor ama burada sadece 500 serisi için konuşuyoruz. Nvidia suçlu bulunamamamasının sebebi Nvidia'nın başarısı temelli olabilir. Gtx 1050ti en efsanevi karttır mesela ülke genelinde ve Nvidia tarafında buna karşı AMD tarafında o sıralar satılan 500 serisi ve 480 serisi vardı onlarda zaten algıda silinmiş şansı kalmamış. Yani AMD'ye karşı olan ön yargının farkındayız. Bu yüzden en genelde 5000 serisi üstünü önerenlere pek takmam mesela ama 500 serisinin aklanması ve birden fırlaması değişik geldi. İki tarafın kartını da kullanmış biri olarak bana iki tarafında aklanması bir şeyi değiştirmiyor ama AMD'nin kuvvetli olması gerektiği bir gerçek zira Nvidia kötü jenerasyonlar çıkarabiliyor FG'ye güvenerek ancak AMD tarafı hala yavaş. Nvidia kaçıncı oyunda FG getiriyor, AMD'de araştırıyorum bana mod diyor.

Nvidia hala tek el. Steam'de halen %70+ Nvidia markasını tercih etmiş. AMD'de saf güç ve vram ile avantajlı olmaya çalışıyor bakalım yapay zeka mı ? Saf güç mü kazanacak yoksa AMD kendi FG'si ile Nvidia'ya kafa tutabilecek mi ? Aşırı merak ettiğim sorular bunlar.
 
Son düzenleme:
Ben GT 1030 parasına aldım hocam. Kartın da geniş bir yelpazesi var fiyat anlamında. 1400 gibi fiyatlardan başlıyor 2000'e kadar uzanıyor. O yüzden çok fiyat belirlemek istemedim.

Dostum problemlerin mi var? Fiyat yazsana kartın güzel fiyata mı gelmiş yoksa kötü fiyata mı onu belirtmek için soruyorum. Bu konu neden bu kadar uzuyor?
Konu sahibi ikinci el RX 570 almış, hayırlı olsun denilir geçilir. Driver sorunu var ise bir önceki driver versiyonunu yükler uğraşmazsın. 1000, 1500 TL bütçe arasına RX 570 güzel kart.

Adama fiyat soruyorum ısrarla hala yazmamış kafayı yiyorum neden yazmıyorsun? Çok pahalıya aldığını düşünüyorsan yalan bir fiyat yaz daha çok tatmin olursun GT 1030 fiyatına aldım diyor 🤣

Elimden çok kart geçti RX 470, 570, 6600 gibi birçok kart ile oyunlar oynadım asla driver problemi çekmedim. Driver problemini sen çekiyorsan başka bir versiyon yükle ve çözümü bu kadar. Sırf driver problemi var diye RX 6600 yerine aynı fiyata RTX 2060 alırsan paranı boşa atmış olursun.
 
Yıl 2021 galiba.
Ben 2000'e 8gb 570 aldım. Temmuzda almıştım ve normalde kendi şehrimde böyle bir ekran kartı bulmam neredeyse imkansızdı. Şansıma 570 ararken yeni bir ilan koyulmuştu ve 1600-1700 TL miningli olup olmadığını bilmediğim kartlara para vermeyip gidip test ederek, adamla yüz yüze görüşerek aldım. Parasını haketmiştir. Mining yapılmamış, içi açılmamış. Bakınca anlayabiliyorsun, oyun performansını görebiliyorsun. Bir öğrenci için R7 240 gibi bir ekran kartından edilebilecek en iyi upgrade olduğunu düşünüyorum. 1660S de satıyordu aynı kişi, 5000TL istedi ve 6GB VRAM'i olduğunu söyledi. Ben arkadaşlarımdan duyduğum övgülere göre RX 570 almak istemiştim. Ayrıca Radeon Software arayüzünü biliyordum. Yabancılık çekmeyeceğimi, istediğim gibi overclock yapabileceğimi düşünerek tercih ettim. Bir çok kişi 500 serisi arızalı diyip duruyor ama ben cidden inanmıyorum. Arkadaşlarımda da sorun çıkmadı bende de sorun çıkmadı. Kart taş gibi. Şahsen 1060 veya 1650 almadığım için mutluyum. Dün Back4Blood oynamak için toplandık sınıf arkadaşlarım ile, bir arkadaşımda 1650 var. Çocuk kasıyor diye diye oynadı. Mutlu değildi. 4 kişiyiz, bende 570 8GB, yeni sistem toplayan arkadaşımda 580 8GB var. Son arkadaş zaten maddi sorunlar çekmiyor ve 3060 12GB kullanıyor. 1650 ile aynı güçte olan 570 8GB vramle sorunsuzca 120fps oynatırken 1650 4GB vram ile 60fps bile alamadı. VRAMi tam olarak kullanmasa da 570 kartımda 4GB'den fazla bellek kullanımı gördüm. The Last of Us gibi oyunların yüksek vram istediğini biliyordum. Kartı alırken test sisteminde TLoU vardı ve 60fps oynamıştım. Kartı söktüm, parasını verdim ve eve gittim. Yarım saat sonra driveri kurup daha önceden indirdiğim Hogwarts Legacy'ye girdim ve aldığım FPS beni mutlu etti. Ben şimdiye kadar sorun yaşamadım, oynadığım oyunlarda perişan olmadım. Bu kartı övmesem hakkını yemiş olurum. Zamanında bile performansı ile herkesin ağzına düşen bu kart benim için mükemmel tercihti. Bunu buraya kadar okuyan varsa teşekkür ederim.
 
Ben 2000'e 8gb 570 aldım. Temmuzda almıştım ve normalde kendi şehrimde böyle bir ekran kartı bulmam neredeyse imkansızdı. Şansıma 570 ararken yeni bir ilan koyulmuştu ve 1600-1700 TL miningli olup olmadığını bilmediğim kartlara para vermeyip gidip test ederek, adamla yüz yüze görüşerek aldım. Parasını haketmiştir. Mining yapılmamış, içi açılmamış. Bakınca anlayabiliyorsun, oyun performansını görebiliyorsun. Bir öğrenci için R7 240 gibi bir ekran kartından edilebilecek en iyi upgrade olduğunu düşünüyorum. 1660S de satıyordu aynı kişi, 5000TL istedi ve 6GB VRAM'i olduğunu söyledi. Ben arkadaşlarımdan duyduğum övgülere göre RX 570 almak istemiştim. Ayrıca Radeon Software arayüzünü biliyordum. Yabancılık çekmeyeceğimi, istediğim gibi overclock yapabileceğimi düşünerek tercih ettim. Bir çok kişi 500 serisi arızalı diyip duruyor ama ben cidden inanmıyorum. Arkadaşlarımda da sorun çıkmadı bende de sorun çıkmadı. Kart taş gibi. Şahsen 1060 veya 1650 almadığım için mutluyum. Dün Back4Blood oynamak için toplandık sınıf arkadaşlarım ile, bir arkadaşımda 1650 var. Çocuk kasıyor diye diye oynadı. Mutlu değildi. 4 kişiyiz, bende 570 8GB, yeni sistem toplayan arkadaşımda 580 8GB var. Son arkadaş zaten maddi sorunlar çekmiyor ve 3060 12GB kullanıyor. 1650 ile aynı güçte olan 570 8GB vramle sorunsuzca 120fps oynatırken 1650 4GB vram ile 60fps bile alamadı. VRAMi tam olarak kullanmasa da 570 kartımda 4GB'den fazla bellek kullanımı gördüm. The Last of Us gibi oyunların yüksek vram istediğini biliyordum. Kartı alırken test sisteminde TLoU vardı ve 60fps oynamıştım. Kartı söktüm, parasını verdim ve eve gittim. Yarım saat sonra driveri kurup daha önceden indirdiğim Hogwarts Legacy'ye girdim ve aldığım FPS beni mutlu etti. Ben şimdiye kadar sorun yaşamadım, oynadığım oyunlarda perişan olmadım. Bu kartı övmesem hakkını yemiş olurum. Zamanında bile performansı ile herkesin ağzına düşen bu kart benim için mükemmel tercihti. Bunu buraya kadar okuyan varsa teşekkür ederim.
Bende bugün yeni bir sistem dizdim. RX 580 Nitro 4GB aldım. 1900TL fiyatı vardı fakat Param Güvende ile 2138TL ödedim. Pişman olmayacağımı düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı