Kasa Boyama İçin Zımpara Tavsiyesi

İlk olarak sakın 60'lık gibi zımparalar almayın. Nalbura gittimizde oradakiler size kazımak için çok sert bir bir zımpara kağıdı verecek sakın onu kullanmayın, kasasını tam anlamı ile parçalarsınız. Plastik kısım kasanın önü sanırım. Aslına bakarsanız plastik kısım metal kısıma göre daha kolay hocam. İnce bir zımpara(kuru için 220) ile çok fazla bastırmadan düz hareketlerle pürüzlü hale getirmelisiniz plastik kısmı. Zımparalama işleminin daha temiz görünmesi için ıslak zımpara yapabilirsiniz. Ama amaç kesinlikle plastik kısımı soymak değil astarın ve boyanın tutması için pürüzlü hale getirmek.

Metal kısım sizde ızgara olduğu için daha zor. Bunda da kesinlikle çok sert bir zımpara kullanmıyoruz ve alttan metal görünecek kadar zımparalamıyoruz. Çünkü metal kısma direkt olarak boya uygulanması çok zordur. Büyük ihtimal boya tutmaz, çatlar ve dökülür. Diyelim metal kısma kadar indiniz o zaman macun atmanız gerekir bu da işinizi bir hayli zorlaştırır. Zaten zımparadan sonra astar atacağınız için kasanın zımparadan sonraki rengini pek takmayın.

Zımparayı yaparken elinizin ağrımaması için zımparayı bir bloğa sarın, marangozcuların önündeki tahtalar olabilir. Ayrıca alacağınız zımpara biraz fazla olsun çünkü siz zımpara yaptıkça dökülen tozlar zımparanın gözeneklerine gireceği için sürekli değiştirmelisiniz. Ayrıca zımparayı daire çizer değil daha düz bir şekilde kullanmalısınız. Astar atmadan önce tiner ile zımparaladığınız parçayı iyice temizlerseniz çok iyi olur.
 
Eğer siyah renk ise hepsi ince bir zımpara ile yüzeyi pürüzlü hale getirmek yeterlidir. Bundan sonrası boya seçimi ve uygulama şekline geçiyor. Boya ve uygulama seçimini doğru yapman asıl önemli olan nokta. Çünkü fazla kaçırırsan akma, dalgalanma gibi istenmeyen sonuçlar çıkacaktır.
 
Kırmızı boyayı aseton ile yumuşatıp zımpara ile söktüm.

Izgaraları ise uğraşmadan direkt kazıdım. Metal olduğu için kolay boyanır herhalde.

Boya öneriniz var mı?

Screenshot_20170912-161352~5.png
 
Ele yüze bulaştırma konusunda benden iyisi yoktur hocam. :) Bu arada Kaya önde ve hafif zımpara yeterli olacaktır kalın ve sert biçimde uygulanmış kasayı çizebilirsiniz. Herhangi bir ince zımpara alabilirsiniz.
 
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/kimya/moduller/PlastikYuzeyleriBoyama.pdf
Bunu bir okuyun. Hem bilgi de öğrenmiş olursunuz :)
____
Biraz tehlike içereceği için güvenlik önlemlerini alıp yapabileceğiniz bir yöntem de var.
Eğer zımpara sonrası altında olan boya da istediğin renkte ise yada plastik aynı renkte madde ile yapılmış ise şunu deneyebilirsin.

Bir alkol veya tinerli fırça ile yüzeye bir kat sürün(çok az), sonrasında bir yanıcı sprey ile örneğin istediğiniz renk boya spreyi ile çakmak ile sürülen yüzeyi yakarsanız zımpara sonrası yüzey prüzsüz ve istenilen renge girecektir, parlaklığı yükselecektir, kalıcı olacaktır herhangi bir boya yapmayacağınız için.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı