DRAM’de "noel baba" dönemi: Çip devleri kimleri sevindirecek?

DunkelKlang

Femtopat
Katılım
2 Aralık 2025
Mesajlar
592
Makaleler
6
Çözümler
3
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
1766240057524.png


Yapay zeka fırtınası, teknoloji dünyasında dengeleri hiç olmadığı kadar sarsıyor. Bir dönem üretim fazlası nedeniyle fiyatları dip yapan bellek (DRAM) piyasası, bugünlerde bambaşka bir gerçeklikle karşı karşıya. Tayvanlı yarı iletken devi Etron’un Yönetim Kurulu Başkanı Lu Chao-Chun, sektördeki güç dengesinin nasıl el değiştirdiğini çarpıcı bir benzetmeyle özetledi: "Samsung ve SK hynix gibi devler artık birer 'Noel Baba' gibi davranıyor."

Yapay Zeka HBM’i, HBM Kapasiteyi Yuttu

Peki, ne oldu da dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, bellek tedarikçilerinden ürün alabilmek için sıraya girmeye başladı? Yanıt tek kelimeyle özetlenebilir: HBM (Yüksek Bant Genişlikli Bellek). NVIDIA ve AMD gibi devlerin yapay zeka çiplerinde kullandığı HBM’ler, standart DRAM modüllerine göre çok daha fazla üretim alanı ve karmaşık süreçler gerektiriyor. Üreticiler, kârlılığı daha yüksek olan bu alana yöneldikçe, bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda ve ekran kartlarımızda kullanılan standart belleklerin üretimi ikinci plana atılıyor.

Neden Yatırım Yapılmadı? Yanlış Zamanlama, Ağır Bedel

Lu Chao-Chun’un analizine göre, bugünkü krizin temelleri pandemi döneminde atıldı. O dönemde talebin düşmesiyle üretim kapasitesini artırmaktan kaçınan üreticiler, şimdi "yapay zeka patlamasına" hazırlıksız yakalanmış durumda. Yeni bir üretim hattı kurmanın yıllar süreceği gerçeği göz önüne alındığında, piyasadaki bu "kıtlık" kısa süreli bir dalgalanmadan ziyade, uzun soluklu bir darboğazın habercisi gibi görünüyor.

Tüketiciyi Neler Bekliyor? 2027’ye Kadar Kemerleri Sıkın

Eğer yeni bir laptop almayı veya ekran kartınızı yükseltmeyi düşünüyorsanız, kötü bir haberimiz var. Bellek üretimindeki bu "seçici" dağıtım süreci, son kullanıcıya doğrudan fiyat artışı olarak yansıyor. Uzman tahminleri, DRAM pazarındaki bu sıkışıklığın 2027 yılına kadar devam edebileceğini gösteriyor.

Şu anki tabloya bakıldığında; teknoloji devleri, öncelikli müşterilerini (AI çip üreticilerini) "hediyeleriyle" sevindirirken, son tüketici maalesef listenin en sonunda yer alıyor.

Yapay Zeka Kişisel Bilgisayarları Öldürüyor mu?

Yapay zeka için feda edilen üretim kapasitesi, standart PC pazarını geri dönülemez bir şekilde pahalılaştırabilir mi? Bellek üreticilerinin bu "Noel Baba" tavrı, küçük teknoloji şirketlerinin sonunu mu getirecek?
Kaynak: Wccftech.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı