Anasayfa Haber İlk Kara Delik Görüntüsü Bugün Paylaşılacak

İlk Kara Delik Görüntüsü Bugün Paylaşılacak

Event Horizon Teleskobu projesi için bugün bir basın toplantısı yapılacak.

İnsanlık olarak, evrenin en gizemli cisimlerinden olan kara delikleri anlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir zamanlar yıldız olan bu cisimler, iç yakıtının bitmesinin ardından basınç dengesinin yitirilmesi sebebiyle kendi içine çökerek küçüldüler.

İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı

Güncelleme: Teleskop ilk kez bir kara deliği canlı olarak görüntülemeyi başardı.

Bu çökme sonucunda madde o kadar yoğun bir hale gelir ki atomlardaki elektronlar ve çekirdek arasındaki boşluklar bile kapanır. Bu yoğunluk beraberinde öyle bir çekim kuvveti getirir ki ışık bile bu çekimden kaçamaz. Dolayısıyla kara delikleri şimdiye kadar hiçbir zaman görüntüleyemedik… Fakat tahminlerden yola çıkılarak çizilmiş görüntüler mevcut. Haberimizde kullandığımız görsel de tahminlerden yola çıkılarak yapılmış bir çizim.

Tam olarak bu durumu çözmeyi amaçlayan Event Horizon Teleskobu projesi, bir süredir kara delik fotoğrafı çekmek için çalışmalar yapıyordu. Hatta ekip, özellikle Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki kara delik üzerine çalışıyordu. Şimdi de ABD Ulusal Bilim Vakfı bir basın toplantısıyla “çığır açan” sonuçları sergilemeye hazırlanıyor.

Görüntüler, bugün yapılacak bir basın toplantısında sergilenecek. Türkiye saatiyle 16:00’da başlayacak basın toplantısını canlı olarak aşağıdaki YouTube penceresinden izleyebilirsiniz.