Anasayfa Haber 2021 Yılında Windows 10’a Gelmesi Beklenen Yenilikler

2021 Yılında Windows 10’a Gelmesi Beklenen Yenilikler

windows 10

Önümüzdeki yıl Windows 10 işletim sisteminde görebileceğimiz bazı özelliklere bakıyoruz.

Windows 10 20H2 Ekim güncellemesi geçtiğimiz ay tüm kullanıcılar için dağıtılmaya başlamıştı. ‘Iron’ olarak da anılan yeni 21H1 güncellemesi için çalışmalar sürüyor ve önümüzdeki yıl işletim sistemine eklenmesi beklenen bazı özellikler ortaya çıktı.

Microsoft şu anda yeni bir ekran kayıt aracı, özel tazı tipi geliştirme ve hızlı uygulama sonlandırma aracı gibi özellikler üzerinde çalışıyor. Bu özelliklerin hepsi 21H1 güncellemesi ile yılın ilk yarısında gelmeyebilir. Ancak hepsini 2021 içinde kullanmaya başlayabiliriz. Öte yandan bunların haricinde birçok farklı değişiklik de yapılabilir.

Ekran Kaydı

Yeni ekran kayıt aracı, Game Bar’ın dışında sunulacak ve Windows 10’un yerleşik ekran görüntüsü alma API’lerini kullanacak. Microsoft şu anda videolar, tuş dokunuşları ve imleç kaydı da olmak üzere geniş kapsamlı bir kayıt aracını kullanıma sunmayı planlıyor.

windows 10

Bu kayıt aracı muhtemelen yapılan kayıtları GIF veya video dosyası olarak kaydetme imkanı tanıyacak.

Her Zaman Üstte

Microsoft ayrıca anlık olarak belirlediğimiz uygulamaların tüm pencerelerin üstünde yer almasını sağlayan “Her Zaman Üstte” adında yeni bir özellik geliştirmeyi planlıyor.

Windows üzerinde şu an buna benzer bir özellik bulunmuyor ve bazı kullanıcılar üçüncü taraf uygulamalar tercih edebiliyor. Kullanıcılar, gelecekte uygulamalar için Her Zaman Üstte modunu etkinleştirmek için PowerToys’u kullanabilecek ve bu da uygulamanın kaybolmadan diğer uygulama pencerelerinin üzerine gelmesine olanak tanıyacak.

Hızlı Sonlandırma

Önümüzdeki yıl “Hızlı Sonlandırma” gibi bir yeni özellik daha gelebilir. Bu özellik uygulamaları, oyunları ve arka plan işlemlerini tek tıkla sonlandırmamıza izin verecek. Şu anda bunun için Görev Yöneticisi üzerinde biraz uğraş vermemiz gerekiyor. Hızlı Sonlandırma ise bir klavye kısayoluyla uygulama ve işlemleri sonlandırabiliyor.

İmleç Bulucu

Yeni güncellemeyle birlikte bir klavye kısayoluna bastığımızda aktif olacak yeni bir İmleç Bulucu görebiliriz.

Metin Yapıştırma

Bir kaynaktan içerik kopyalayıp e-postanıza veya Word gibi Windows uygulamalarınıza yapıştırdığınızda, genellikle özelleştirilmiş halini koruduğunu görürsünüz. Yani yazı boyutu, kalın metinler gibi.

Bazı uygulamalar, “Ctrl + Shift + V” kombinasyonu kullanarak metinleri standart halde yapıştırmamıza izin veriyor. Bu pratik özellik Windows 10’daki tüm uygulamalara gelecek gibi görünüyor.

Yazı Tipi Oluşturma

PowerToys, “Yazı tipi oluşturma ayarları” adlı başka bir ilginç özelliğe sahip olacak. Burada yazı tipini özelleştirmek için birçok seçenek sunulacak.

Color Picker 2

Color Picker, PowerToys’ta yer alan ve ekranınızdaki herhangi bir rengin tam değerini belirlemek için kullanılan ücretsiz bir araç. Color Picker 2, Windows 10X’in arabirimi Fluent Design ile uyumlu olacak ve aynı zamanda web sitenizdeki renkleri kolayca tanımlamanızı sağlayacak.

windows 10

Tasarımsal Değişimler

Microsoft’un Sun Valley isimli projesinden daha önce bahsetmiştik. Bu proje kapsamında Windows 10 kullanıcı arayüzünde önemli değişiklikler görmemiz mümkün. Önümüzdeki yıl Başlat Menüsü, Eylem Merkezi, Görev Çubuğu, Dosya Gezgini ve daha birçok tarafta görsel iyileştirmeler görmeyi bekliyoruz.