Anasayfa Haber Sony, Bravia CORE Film Yayın Hizmeti Yayına Başladı

Sony, Bravia CORE Film Yayın Hizmeti Yayına Başladı

Sony, Bravia CORE İsmindeki Film Yayın Hizmetini Başlattı

Sony TV satın almayı düşünen tüketicileri hedefleyen Bravia CORE içerik platformu yayın hayatına an itibariyle başladı. Teknolojik ürünlerin değerini ve albenisini arttırmak için özel içerikler sunmak çok yaygın bir girişim olmasa da Sony, ilki başarabilir.

Sony, Ocak ayında CES 2021’de yaptığı duyurunun ardından, 50’den fazla ülkede Bravia CORE yayın hizmetini başlatıyor. Bu hizmet, Japon teknoloji devinin 2021 yılı içerisinde piyasaya süreceği en iyi TV modellerinin sahipleri için hazırlanan içerikleri bünyesinde barındırıyor. Sony’nin en iyi OLED TV modeli olan ve yeni çıkan A90J‘den başlayarak üst segment Sony televizyonları kullanan tüketiciler Bravia CORE’dan faydalanabilecek. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim bu platform; Disney Plus, HBO Max veya Netflix gibi farklı hizmetlerle rekabet içerisinde olmayacak. Zira Sony, kullanıcıların Bravia XR serisindeki televizyonları tercih etmeleri için ekstra bir teşvik olarak Bravia CORE’u kullanacak. Bunun yanında Pure Stream teknolojisinin akış yoluyla görsel ve işitsel kalite anlamında neler sunabildiğini gösterebilmek adına Bravia CORE, şirket için önemli bir araç olabilir.

Bravia CORE, içeriğe bağlı olarak Pure Stream teknolojisi temeliyle 30 ile 80 Mbps arasında değişen akış hızları vadediyor. Bir filmin veya TV şovunun düzgün şekilde yayınlanabilmesi için ne kadar çok Mbps’ye ihtiyaç duyulursa, belirli bir çözünürlükte (1080p veya 4K) görüntü ve ses kalitesi o kadar iyi oluyor. Şimdiye kadar, Netflix’in akış bit hızı 17 Mbps seviyesindeyken, Disney Plus ise 30 Mbps’yi aşan akış hızında filmler veya TV şovları sunmakta. Günümüzde bu alandaki en iyi görsel ve işitsel kaliteyi de Apple TV Plus tarafında 45 Mbps akış hızıyla görüyoruz. Bu bağlamda Bravia CORE rakiplerine kıyasla çok daha kaliteli bir deneyim sağlayacak ancak pratikte bu ne kadar gerçekleşir ilerleyen süreçte göreceğiz.

Sony, Bravia CORE İsmindeki Film Yayın Hizmetini Başlattı

Diğer tüm içerik sağlayıcılarda olduğu gibi, bu yüksek bit oranlarından tam olarak faydalanmak için, çok hızlı ve stabil ağ bağlantısına ihtiyaç var. Sony, Bravia CORE üzerinden Pure Stream aracılığıyla, 30 Mbps akış sağlayabilmek için tüketicilerin minimum 43 Mbps internet hızına sahip olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca 80 Mbps’de mevcut olan en yüksek kaliteli görüntüye erişmek için de minimim 115 Mbps bağlantı gerekmekte. Bravia CORE’un ağ ihtiyaçları çoğu ülkede sunulan internet hızını ortalama olarak aşsa da Sony bu yatırımı yapmaktan geri durmayacak. Çünkü bahsettiğimiz hizmetin kullanılabildiği TV modelleri en iyisini arayan tüketicileri hedeflediğinden dolayı ortalama internet hızlarının sorun yaratacağı pek düşünülmüyor.

Sony ayrıca Bravia CORE’u ilerleyen süreçte daha fazla tüketiciyle de buluşturabilir. Herhangi bir cihazın Pure Stream’den en iyi şekilde yararlanarak Bravia CORE yayını verebilmesi için ihtiyaç duyacağı iki şey var. Bunlar, Gigabit Ethernet bağlantı noktası ve 4K / HDR veriyi çok yüksek bit hızlarında işleyebilmek için yeterince güçlü bir yonga seti olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, halihazırda dünya çapında 6 milyondan fazla satışla geniş bir kitleye hitap eden PlayStation 5, gelişmiş donanım özellikleriyle Bravia CORE servisini rahatlıkla çalıştırabilir. Sony’nin bu konuda yapması gereken bir yazılım güncellemesiyle PlayStation 5‘e Pure Stream desteğini kazandırmak olacaktır ancak bunun 2022’den önce gerçekleşmeyeceği tahminler arasında. Çünkü Bravia CORE’un şu aşamada asıl amacı Bravia XR serisindeki TV‘lerin satışını artırmak.

Bravia CORE Tanıtım Videosu:

Bravia CORE’da yer alan filmlerin ve şovların ses kalitesi söz konusu olduğunda kendisini birinci sınıf bir akış hizmeti olarak nitelendirse de, piyasadaki en iyi seçenek olmayacağını belirtmekte fayda var. Hizmet en azından şu anlık, temel HDR10 profili olan Dolby Vision‘ı desteklemiyor. DTS: X kodek bileşeninden de yoksun olan platform, Dolby Atmos da olmayınca benzerlerine kıyasla biraz sönük kalıyor. Klasik olarak hayatımızda uzun süredir yer alan Blu-ray diskler ise çevrimiçi hizmetlere göre daha iyi görsel-işitsel kalite sunmasının yanında Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS: X gibi teknolojileri de destekliyor. Haliyle oldukça pahalı Bravia XR TV’leri, sadece en iyi deneyimi yaşamak isteyen kullanıcı değil, aynı zamanda teknoloji konusunda bilgili ve analiz yeteneğine sahip meraklı kullanıcıların da satın alabileceğini hesaba katarsak Bravia CORE’un eksik kalan yönleriyle TV satışlarını nasıl arttırabileceği merak konusu. Sony’nin ilerleyen dönemde yapacağı atılımları paylaşmaya devam edeceğiz.