Anasayfa Haber Microsoft DirectStorage, PCIe 3.0 SSD’ler ile Çalışacak

Microsoft DirectStorage, PCIe 3.0 SSD’ler ile Çalışacak

ASUS M.2 SSD montajı

Microsoft DirectStorage teknolojisi, PCIe 3.0 SSD’leri de destekleyecek.

Microsoft, PC için merakla beklenen DirectStorage API’sinin PCIe 3.0 NVMe sürücüleri ve PCIe 4.0 SSD’leri destekleyeceğini açıkladı. Bilgi, Game Stack Live 2021 etkinliğinde geliştiricilere yapılan bir sunumdan geldi -konuşmaya katılan bir Reddit kullanıcısı bazı slaytları yayınladı. DirectX Geliştirici Bloguna göre asıl sunum da yakında yayınlanacak.

SSD’niz ve ekran kartlarınız arasındaki aktarımları kolaylaştıran DirectStorage’ın en yeni, en hızlı PCIe 4.0 teknolojisiyle sınırlı olacağı düşünülüyordu. Bu bağlamda yeni gelen haberler hoş olsa da şaşırtıcı. Öte yandan Microsoft’un planladığı özellikler için yeterince hızlı olmadıklarından bu teknolojinin SATA sürüclerle çalışmayacağını belirtelim.

PCIe 3.0 desteği iyi bir haber zira bu SSD’lerin çok daha fazla sistemde yer alıyor. PCIe 4.0 SSD’ler ise Intel geçen ayın sonunda Rocket Lake‘i piyasaya sürene kadar AMD’nin Ryzen 3000 ve 5000 platformlarıyla sınırlıydı. PCIe 4.0 sürücüsü çalıştıran bir makine, veri aktarımında daha hızlı olacaktır, bu da daha hızlı yükleme sürelerine eşit olabilir, ancak oyun geliştiricilerin bununla neler yapabileceğiniz bekleyip görmemiz gerekecek.

DirectStorage ve RTX I/O Farkı

Microsoft DirectStorage, sıkıştırılmış verileri GPU VRAM’e kopyalamadan önce sistem belleğine kopyalaması açısından Nvidia’nın RTX I/O API’si ile ortaya koyduğu konseptten biraz farklı. GPU, verileri ekran kartı belleğine girdikten sonra CPU’nun yapabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde açabilir. Nvidia’nın çözümü de büyük ölçüde aynı şekilde çalışıyor, ancak sistem belleğini tamamen atlıyor ve verileri doğrudan sürücüden grafik kartına kopyalıyor.

Etkinlikte bir geliştiriciden gelen soruyu yanıtlayan Microsoft, sistem belleğini atlamanın DirectStorage’ın geleceği için düşündükleri bir özellik olduğunu söyledi.

DirectStorage tarafından hangi donanımın desteklendiğine dair belirli bir ayrıntı yok, ancak Microsoft, DirectX 12 Ultimate destekleyen donanımların daha hızlı olmasına rağmen, tüm DirectX 12 uyumlu donanımların bunu destekleyeceğini söylemişti. Dolayısıyla, makul ölçüde güncel bir ekran kartınız varsa, bu özellik Windows’a geldiğinde verilere erişimin iyileştirilmiş yolundan yararlanmak için hazır olacaksınız diyebiliriz.

Microsoft DirectStorage, bu yaz sınırlı bir geliştirici önizlemesi alacak ve tam sürümün yıl sonundan önce gelmesi bekleniyor. Oyun geliştiricilerin bunu oyunlarına uygulaması biraz zaman alacak, ancak Xbox Series S/X üzerinde çalışıyor olması, API’yi kullanan herhangi bir oyunun oldukça kolay bir şekilde taşınabileceği anlamına geliyor.