Anasayfa Haber Intel Arc Alchemist Ekran Kartlarıyla İlgili Merak Edilenler

Intel Arc Alchemist Ekran Kartlarıyla İlgili Merak Edilenler

NVIDIA ve AMD’ye rakip olmaya hazırlanan Intel, yaklaşan Alchemist ekran kartları ve Xe mimarisini detaylandırdı.

Intel’in mimari, grafik ve yazılım bölümünün baş mimarı Raja Koduri ve bazı Intel yöneticileri, yaklaşmakta olan ARC Alchemist GPU serisi ve grafik çözümleri hakkında bazı yeni bilgiler verdi. Şirketin yeni grafik markası genel olarak “Arc” adını taşıyacak ve ilk ürünler “Alchemist” adında piyasaya çıkacak.

Xe-HPG Alchemist serisi, zaman çizelgesine göre NVIDIA’nın Ampere ve AMD RDNA 2 GPU’larıyla rekabet edecek. Ayrıca yeni mimari mobil platforma da geliyor ve Alder Lake-P dizüstü bilgisayarlarda yer alacak.

TSMC 6nm Üretimi

Bildiğiniz gibi Arc ekran kartları Intel’in kendi fabrikalarında değil, TSMC tarafından üretiliyor. Bunun nedeni ise üretim kapasitesine bağlanıyor. Oyun için üretilen ARC GPU’lar için kendi kapasitesi (muhtemelen Intel 7) yeterli değildi ve süreç uygun görünmüyordu. Çalışma frekansı ve maliyet gibi diğer özellikler de hesaba katıldı ve N6 (6nm) teknolojisinin en iyi seçenek olduğuna karar verildi.

Intel Xe-HPG ARC Alchemist GPU’lar

Intel’e tanıtımda gösterilen 8 dilimli Xe-HPG ARC Alchemist GPU’nun amiral gemisi 32 Xe-Core yapılandırması olup olmadığı soruldu. Mavililer, Xe-HPG mimarisinin çok ölçeklenebilir olduğunu belirtiyor. Yani gelecekte daha üst düzey bir GPU piyasaya çıkabilir. Ancak 2022’nin ilk aylarında sırasıyla 32 ve 8 Xe çekirdeği barındıran iki ayrı modelin geleceğini kesin olarak biliyoruz.

Intel, henüz Xe Render kalıplarının sayısını resmi olarak doğrulamadı ve GPU tasarımının detayları belli değil. Ancak Arc serisinin en üstünde yer alması beklenen GPU ve bazı rakiplerinin teknik özellikleri şu şekilde:

Intel ARC Alchemist, NVIDIA GA104 ve AMD Navi 22 Kıyaslaması

GPU Adı Alchemist DG-512 NVIDIA GA104 AMD Navi 22
Mimari Xe-HPG Ampere RDNA 2
Üretim Teknolojisi TSMC 6nm Samsung 8nm TSMC 7nm
En Üst Model
(Mevcut GPU)
ARC Alchemist
512EU
GeForce RTX 3070 Ti Radeon RX 6700 XT
Raster Motoru 8 6 2
FP32 Çekirdekleri 32 Xe Çekirdeği 48 SM Ünitesi 40 Hesaplama Birimi
FP32 Birimleri 4096 6144 2560
FP32 Hesaplama Gücü ~16 TFLOPs? 21.7 TFLOPs 12.4 TFLOPs
TMU 256 192 160
ROP 128 96 64
RT Çekirdekleri 32 RT Ünitesi 48 RT Çekirdeği (V2) 40 RA Ünitesi
Tensor Çekirdeği 512 XMX Çekirdeği 192 Tensor Çekirdeği (V3)
Tensor Hesaplama Gücü ~131 TFLOPs FP16?
~262 TOPs INT8?
87 TFLOPs FP16
174 TOPs INT8
25 TFLOPs FP16
50 TOPs INT8
L2 Önbellek ? 4 MB 3 MB
Ek Önbellek Teknolojisi 16 MB Smart Önbellek? 96 MB Infinity Cache
Bellek Veriyolu 256-bit 256-bit 192-bit
Bellek Kapasitesi 16 GB GDDR6 8 GB GDDR6X 16 GB GDDR6
Çıkış Tarihi 2022 İlk Çeyrek 2021 İkinci Çeyrek 2021 İlk Çeyrek

Referans Tasarım ve Özel Soğutmalı Arc Alchemist Kartlar

Arc masaüstü kartlarıyla ilgili önemli bir soruya gelince, Intel referans tasarımını ortaklarına zaten göndermiş gibi görünüyor. Röportaja göre Intel, NVIDIA’nın Founders Edition tasarımına benzer referans bir ekran kartı üretebilir. Görünüşe bakılırsa mavi ekip, hem bir referans model üretecek hem de ortaklar tarafından üretilen özel soğutmalı modeller göreceğiz.

Hatırlarsanız çift fanlı Alchemist kartla ilgili bazı detaylar paylaşmıştık.

Intel XeSS Teknolojisi ve Uyumluluk

Teknoloji devinin DLSS’ye rakip olabilecek XeSS teknolojisinden bahsetmiştik. Bu teknolojinin geriye dönük uyumluluk sağlayacağı onaylanmış durumda. Yani hem Xe-LP tabanlı DG1 GPU’lar hem de 11. nesil Tiger Lake işlemcilerdeki iGPU’lar ile kullanılabilecek.

İş Amaçlı Kullanım

Intel, NVIDIA’nın Quadro ve AMD Radeon PRO grafik kartlarıyla rekabet edebilecekleri 3DSMax gibi uygulamalarda faaliyet göstereceklerini söylüyor. Bu bağlamda ARC GPU’ların içerik oluşturma ve geliştirme uygulamalarında harika grafik performansı sunabileceği özellikle dile getirildi.

Sürücüler ve Yazılım

Intel ayrıca sürücü sürümlerini düzenli olarak yayınlamayı planladığını söylüyor. Şirketin grafik bölümü için geçtiğimiz günlerde endüstri içindeki tanınmış isimleri işe aldığını yazmıştık.

Yeni isimler oyun ve yazılım konusunda oldukça deneyimli. Bu yöneticiler oyun geliştiricileriyle bağlantı içinde olacak ve yazılım süreçlerini en iyi şekilde yönetmeye çalışacak.

Çoklu GPU Çözümleri

Xe-Link teknolojisi ve çoklu Arc ekran kartı kullanımıyla ilgili bazı söylentiler vardı. Ancak mavi takım, teknolojinin yalnızca Xe-HPC Ponte Vecchio GPU’ları için yapıldığını ve son tüketicilere ulaşmayacağını onayladı.

Overclock Yeteneği

Son olarak Xe-HPG mimarili ekran kartları, yeni sürücülerle birlikte gelişmiş hız aşırtma desteğiyle gelecek. Yani NVIDIA ve AMD ekran kartlarında olduğu gibi overclock yapmak mümkün olacak.