Anasayfa Haber TSMC, Arizona Fabrikasını 2023 Yılında Tamamlayacak

TSMC, Arizona Fabrikasını 2023 Yılında Tamamlayacak

TSMC 1 Milyar 7nm Çip Üretmeyi Başardı

Tayvan’daki Commercial Times tarafından yayınlanan bir rapora göre, TSMC gelecek yılın ilk çeyreğine kadar ABD’deki yeni tesisine ekipman taşımaya başlayacak. Finans gazetesi bilgiler için isimsiz sektör kaynaklarına atıfta bulunuyor. Ayrıca hatırlatalım, Arizona’da yapım aşamasında olan tesise Fab21 adı verilecek ve burada 5nm ailesine odaklanılacak.

TSMC, Arizona’da inşa edilen bu önemli tesiste 5nm, 5nm Enhanced (Geliştirilmiş 5nm) ve 4nm çipler üretecek. Yarı iletken devi bunları N5, N5P ve N4 süreçleri olarak adlandırılıyor. Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi, ABD merkezli bu tesisinde 2024’ün ilk çeyreğine kadar ayda 20.000 wafer üretmeyi hedefliyor.

TSMC, evi Tayvan’da son teknoloji fabrikalarında geliştirmeler yapmaya devam edecek. Şirketin ABD ve Japonya gibi bölgelere genişlemesi ise güvenlik amaçlı. Sonuç olarak bu süreç Tayvan’ın karşı karşıya olduğu jeopolitik risk için faydalı olabilir.

Raporda TSMC’nin farklı planları da tartışılıyor. ABD merkezli Fab21, 5nm/4nm işlemlere odaklanıyor. Japonya’daki JASM tesisi ise önce 28/22nm süreçlerine, ardından 16/12nm üretimine adım atacak. Japonya’daki tesis, büyük ölçüde görüntüleme ve otomobil endüstrilerini desteklemek için kullanılacak.

TSMC ve Intel İlişkileri

Intel’in yakın zamanda piyasaya sürdüğü Arc Alchemist dizüstü bilgisayar GPU’ları TSMC’nin 6nm sürecini kullanıyor. Yol haritalarına bakılırsa Intel en az 2024’e kadar iGPU’lar da dahil olmak üzere bazı çözümleri için harici fabrikalar kullanmaya devam edecek.

O sırada şirketin CPU’ları zaten Intel 18A tekniğine geçmiş olacak. Bu nedenle Intel’in herhangi bir yongası için TSMC Fab21’i kullanması pek olası görünmüyor.