1.Adım Web Siteleri İçin İşe Yarar Kavramları Öğren

Site kurmanın ilk adımı kullanılan kavramları öğrenmektir. Bunu öğrenmeden kafanız karışabilir.
  1. Hosting Veya Barındırma: Bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Barındırma hizmeti web sitesinde bulundurulmak istenen içeriğin yüklendiği ve web sayfasının arka yüzüdür.
  2. Domain: Hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.
  3. Cpanel: Cpanel sistemi, sitenizi daha kolay ve hızlı bir şekilde yönetmenizi sağlayan araçların bir menüde toplanmış şekline denir. Popüler hostingler size Cpanel vererek daha kolay bir şekilde sitenizi yönetmenize olanak tanır.
  4. Ftp: Dosya aktarım iletişim kuralı, bir veri yığınının - ASCII, EBCDIC, ve binary- bir uç aygıttan diğerine iletimi için kullanılmaktadır. Bir dosyayı FTP kullanarak başka bir TCP/IP ağı üzerindeki kullanıcıya yollamak için o ağdaki bilgisayarda geçerli bir kullanıcı ismi ve şifresi gerekmektedir. Sitenizdeki dosyalara FTP sistemi sayesinde ulaşarak düzenleyebilirsiniz.
  5. File Manager ve FileZilla: Bu araçlar ise Hostinginizin Ftpsine bağlanarak sitenizdeki dosyaları düzenlemenizi sağlar.
  6. Bazı Dosya türleri ve Kodlama dilleri:
    1. Xml: Ağaç şeklinde verilerin depolanmasıdır.
      [*][CODE lang="xml" title="Örnek:"]<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
      <odevListem>
      <odev1>
      <hangihocadan>
      ahmet hoca
      </hangihocadan>
      <odevNotu>
      80-90 arası ödev
      </odevNotu>
      </odev1>
      </odevListem>[/CODE]
      [*]
    2. Html: Sitenizin en temel kodlama biçimi.
      [*][CODE lang="html" title="Örnek:"]<!DOCTYPE html>
      <html>
      <head>
      <title>Ben tarayıcıda görünen başlık metniyim :)</title>
      </head>
      <body>

      <h1>Bu bir Başlık</h1>
      <p>Bu da benim ilk paragrafım. Merhaba HTML. Merhaba Dünya</p>

      </body>
      </html>
      [/CODE]
      [*]
    3. Php: HTML içine gömülebilen bir betik dilidir. Kodlama işlevlerini genelde php görür. Yani php html'nin tamamlayıcısıdır. Php olmazsa html olur ama html olmazsa sistem olmaz.
    4. .htaccess: Çoğu ağ sunucusu tarafından kullanılan web alanı üzerinde ayar değişimleri yapılmasını sağlayan dosyadır.
    5. Js: Html'nin yetersiz kaldığı yerlerde devreye girer. Örneğin ziyaretci bir formu kullanmaya başladığında bir alanı boş bırakırsa uyarmak, bir yerlere tıklanınca sayfa içindeki bir resmin yerini değiştirmek bir elementi göstermek veya gizlemek açılır menü gibi ve buna benzer işlemlerde JavaScript'ten faydalanırız

  7. Veritabanları: Veritabanları adından da anlaşıldığı gibi verileri tutan yerlerdir. Örneğin sitenize biri kayıt olduğu zaman veritabanınıza şöyle düşer:
  8. KadiPassEmailUidTelnoSecquestionİpUyetarihiUyerutbesiUyeresmi
    MakeRKereM123456 ya da şifrelenmiş hali[email protected]105123456789İlkokulunun adı: asdf000.000.00013.08.2020Makerimg/MakeRKereM
  9. CloudFlare: Bu sistem sitenize ddos saldırılarını engeller.
  10. Softaclous:Sitenize kolayca açık kaynak kodlu scriptleri eklemeye yarar.
  • Beğen
  • Kızgın
İfadeler: fonksiyon ve 283156

Yorumlar

Çok temel anlatmışsın ama geliştirilebilir. Cpanel dışında Plesk'de aynı görevi görmekte. .htaccess dosyasının Windows sunucularındaki ismi Web.config'tir. Bunun gibi ayrıntılara yer verirsen ve geniş çaplı araştırma yaparsan blogun daha bilgi verici olacaktır.
 
Çok temel anlatmışsın ama geliştirilebilir. Cpanel dışında Plesk'de aynı görevi görmekte. .htaccess dosyasının Windows sunucularındaki ismi Web.config'tir. Bunun gibi ayrıntılara yer verirsen ve geniş çaplı araştırma yaparsan blogun daha bilgi verici olacaktır.
İnşallah dostum kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MakeRKereM
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
368
Yorumlar
6
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MakeRKereM adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı