Linux'ta gördüğüm dezavantajlar

Merhaba. 2-3 ay önce Linux macerasına başladım. Bir ton avantajı vardı. Tabii hiçbir şey kusursuz değildir. Ben de bu blog yazısında Linux'un dezavantajlarını anlatacağım. İlk blok yazım olacak.
Not: Bu yazıda birden fazla masaüstü ortamı olduğu için grafik arayüzü ile ilgil.
  1. Görev yönetimi oldukça düzensiz: Uygulamaların süreçleri Linux'ta dümdüz sıralanmış. Mesela btop veya htop yazılımı var görevler için. Açık olan uygulamaların ikonu yok, subprocess görme (alt işlemleri görme) yok ve belirli bir sıralama yok. Haliyle uygulamaları çok zor buluyoruz. Tamam, masaüstü ortamlarında bunun için sistem monitörü gibi uygulamalar var. O da sadece KDE grafik arayüzünde çalışan uygulamaları listeli gösteriyor ve hala subprocess göstermiyor. Ayrıca çok RAM yiyor. Bir de Windows'a bakalım. Uygulamanın altındaki işlevleri, uygulamanın simgesini, ne olup ne olmadığını rahatça görebiliyorum. Arayüzü de çok güzel.
  2. Uygulamalar Windows'tan daha çok RAM kullanıyor: Nedense 3. parti uygulamalar daha çok RAM kullanıyor. Windows'ta 300 MB RAM kullanan LibreWolf, Linux'ta 2 kat daha fazla hüpletiyor. Aynı şekilde bizim Windows'ta 200-300 MB kullanan VS Code, Linux'ta bir ton göreve ayrılarak 700 MB RAM kullanıyor. Wine basit bir uygulama açınca normalde Windows'ta 50 MB RAM yiyen uygulamanın RAM kullanma miktarını 350 MB yapıyor. Ve normalden daha fazla RAM harcayan uygulamalar bunlardan ibaret değil. Değişik bir şey.
  3. Linux donduğunda çökmeye sebep olan uygulamayı kapatmıyor: Windows'ta çöken uygulamayı Windows kendisi kapatıyor. Ama Linux'ta bir şey yapmıyor. Firefox sistemi çökerttiğinde Windows hemen müdahale edip 'durduruldu' hatası veriyor. Ama Linux'ta Firefox sistemi çökerttiğinde hiçbir şey yapmıyor! Alo! Sistemim çöküyor be Linux. Üstelik Linux yaşam belirtisi göstermiyor donduğunda. TTY'e bile giremiyorum.
Aklıma sadece bunlar geldi. İsterseniz siz de ekleyebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorumlar

1- Online ve anticheat gerektiren oyunlar. Vurgulayarak diyorum. Wine olsun proton olsun playonlinux olsun sanallaştırma ile bir şekilde singleplayer oyunlar oynanabiliyor veya Online oyunların %50'si fakat Valorant, Fortnite vb. anticheat olan oyunlar oynanılmıyor. Oyun firmalarının Linux'ta pek gözü yok. Ha tabii zibilyon tane alternatifin varken bunları oynamak ister misin bilmiyorum ama bana göre bu Linux'un suçu olmasa da Linux için büyük bir eksik.
2- performans olarak neyin ne olacağı belli değil. Her ne kadar eski bilgisayarlar (yani çoğu) Linux'ta bir performans artışı yaşasa da bazı bilgisayarlar (%10-15) garip bir şekilde performans kaybı yaşayabiliyor. Hele bu durum sanallaştırmaya falan gidince işler karışıyor. Garip bir durum bunun neden olduğunu ben de anlayamadım.
3- Android emülatörleri. Biliyorum çoğumuzun artık telefonları var fakat bilgisayarda Android kullanmak da insana cazip geliyor ve insanlar mobilden oyun oynamak istiyor. Windows'ta bu durum Android emülatörleri ile çözülmüş olsa da Linux'ta bu büyük bir sorun. Şu aralar anbox, waydroid var ama yeni başlayan kullanıcıların bunları kurması cidden zor. Onu ekleyem depodan şunu kurayım derken yıllardır Linux kullanan bir insan bile yorulabiliyor.
4- bu her ne kadar engellenemez olsa da Linux dağıtımlarının bolluğu. Linux'la zaman geçirdikçe çekirge gibi bir oraya bir buraya dağıtımdan dağıtıma zıplayıp duruyorsunuz fakat yeni başlayan bir kullanıcı "Mint mi kursam Manjaro mu? Ubuntu mu? Yoksa milli diye Pardus mu kursam? Peki Xfce mi GNOME mu? Yoksa KDE mi?" soruları ile bıkabiliyor. Araştırmadan çözümünü bulmanın bir yolu yok. Bu noktada insanların çoğu Linux'tan vazgeçiyor. Aslında çok üzücü bir şey.
5- yazıcı, kamera vb. driverların yüklenmemesi veya yüklemenin çok zor olması. Yazıcınız veya kameranız varsa driver bulmak Linux için bazen çok zor oluyor. Cups kurayım şunu indireyim otomatik taratayım falan. Yazıcı çalışmayınca kullanmak istiyorsanız mecbur Windows'a geri döneceksiniz veya GNOME yükleyip araçlarından kurmaya çalışacaksınız. Sırf bu yüzden 1 arkadaşımı Linux'tan kaybettim.
6- Bluetooth sorunu. Bu sorunu son zamanlarda çok yaşamaya başladım ve forumlarda çok okudum. Yeni bir Linux yükleyince Bluetooth kulaklık bağlamak isterseniz Bluetooth yöneticisi ne kadar tarasada cihazınızı bulamıyor. Terminal açıp "systemctl restart Bluetooth" ile restart atıp sonra da "bluetoothctl scan on" komutuyla tarama yapıp direk Mac adresinden "connect" komutuyla bağlanmanız gerekiyor. Bilmiyorum bu sadece bende mi oluyor ama Bluetooth Linux'ta olması gereken gibi çalışmıyor.

Aklıma geldiği kadar sıraladım. Hatam veya eksiğim varsa düzeltirseniz sevinirim. Aklıma geldikçe güncellerim belki. İyi sosyaller 🙂
 
Linux aslında CMD gibi bir şey, sadece normal kullanıcıya göre değil çoğu şeyi (bazı distrolar kolaylık olsun diye ekliyor ama genelinde olmayabiliyor bazı şeyler) sanki Windows'ta işinizi Denetim Masası yerine CMD'den hallediyormuş gibi düşünün ama çok karmaşıkta değil.
 
Sistem dosyalarında sıkıntı oldu mu ya da herhangi bir arızayla karşılaştınmı sabır taşı olmak istediğin, hata yönetimi Windows'a alışkın olduğumuzdan mütevellit olmayan bir sistem. Lakin Linux Windows gibi bütün bireylere hitap eden bir sisteme sahip değil o yüzden ihtiyaçlara göre dağılım var. Hafif olmasıda cabası. Gülü seven dikenine katlanır hesabı, zamanla ve orta derece uğraşla öğrenebileceğin işletim sistemi türü.
 
@eladelisi

  1. Bu sorun için windowstakine benzer bir görev yöneticisi olan Mission Center'ı flathub'dan kurarak çözebilirsiniz. Install Mission Center on Linux | Flathub
  2. Programdan programa değişen bir durum. Genel olarak Linux'da programlar daha fazla RAM kullanıyor sonucu çıkarılamaz. Aksine bende çoğu uygulama benzer veya daha az RAM kullanıyor. Wine kullanan uygulamaların Windows'dakinden daha RAM kullanması normal çünkü arada dönüştürücü bir katman var.
  3. KDE'de de Gnome'da da windowsdaki gibi uygulama yanıt vermiyor, zorla kapatmak istermisiniz gibi bir uyarı çıkıyor.
gnome-game-not-responding-force-quit-wait.png
Screenshot_20231123_124252.png


@TRMKTR

  1. Dünya genelinde %5 bile zor bulan kullanım oranı olan işletim sistemini desteklemek istemeleri normal. Birde Linux'un çekirde açık kaynak kodlu olduğu için çekirdek(kernel) üzerinde modifiye yapıp, hile yapmaya müsait olduğu için kullanım oranıda düşük olduğundan firmalar uğraşmak istemiyor.
  2. Intel ve AMD driverları açık kaynak kodlu olduğu için zaten kullandığın distro ile birlikte geliyor. Sorun genelde NVIDIA tarafında ve wayland kullanırken oluyor. Linux'e genel olarak bazı bilgisayarlarda daha kötü performans veriyor demek doğru olmaz. Kullandığınız distro ile alakalı bir durum, örneğin bende Nobara Linux kullanırken, NVIDIA ekran kartı oyundayken bile sürekli kendini düşük performans modunda çalıştırıyordu ama Fedora'da böyle bir sorun yaşamıyorum. Sanallaştırmaya gelince, linux bu konuda daha iyi bence, kvm type-1 hypervisor olduğu için windows'ta virtualbox, wmware kullanmaktan daha iyi performans veriyor.
  3. Waydroid kurmak, Ubuntu, Debian, Fedora gibi yaygın distrolarda çok kolay ama yeni başlayanlar için waydroid'in sitesinde waydroid kurulu gelen ubuntu sürümleri mevcut. Ayrıca waydroid kurulu gelen Blend OS, Vanilla OS gibi distrolarda var.
  4. Bu konuda katılıyorum ama linux'un güzelliği burada. Gnome'u beğenmedin mi KDE kullan veya systemd hoşuna gitmedi mi openrc kullan. Yine de bazı noktalarda ortak bir noktaya varmaları lazım.
  5. Yazıcı, kamera vb. yüklemek hiç zor değil. Yazıcının marka ve modeline göre ve kullandığınız distroya göre değişen bir durum. Örneğin Canon yazıyı Fedora otomatik olarak tanıyor.
  6. Genel olarak Bluetooth sorunu yok. Bu sizin kullandığınız bluetooh cihaz ve bilgisayarınızdaki bluetooth adaptörüyle ilgili bir sorun veya kullandığınız distro ile ilgili bir sorun. Örneğin ben Galaxy Buds kullaklığı veya Android telefonu arayüz üzerinden bağlayıp sorunsuz kullanabiliyorum.
Bunların dışında genel olarak söyleyeceğim şu varki,

  1. Laptoplarda pil optimizasyonu varsayılan olarak kötü, auto-cpufreq, tlp gibi paketleri kurup, ayarlama yapmanız lazım.
  2. Oyuncu laptoplarında, cihaza özel gelen fan kontrol, overclock, rgb renk kontrol yazılımlarının karşılığını bulmak zor. Bazı openrgb gibi bazı çözümler var ama her laptopda çalışmayabiliyor.
  3. NVIDIA genel linux üzerinde, AMD'ye göre daha sorunlu, çünkü driverları kapalı kaynak kodlu ve wayland kullanırken gpu'nun düşük performans modunda takılı kalması vb. sorunlar yaşanabiliyor. NVK(NVIDIA GPUlar için açık kaynak kodlu vulkan sürücüsü), gelecek vaad ediyor ama henüz tam olgunlaşmış değil ve sadece GTX 16XX ve üzeri kartlarda çalışıyor.
  4. NTFS formatlı diskler program ve oyunları (özellikle proton ve wine ile) çalıştırırken sorunlar çıkabiliyor. Çözüm, diskinizi ext4 veya btrfs gibi bir formata çevirmek.
  5. Proton ve wine her distroda sorunsuz bir şekilde çalışmayabiliyor.
  6. Windows'dan Linux'e geçiş bir süreç, öncelikle Windows'da kullandığınız yazılımların linux destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz, desteklemiyorsa linux destekleyen alternatiflerini önce Windows'da kullanmaya alışmanız sonra Linux'e geçmeniz, ayrıca donanımlarınızın ne kadar linux ile uyumlu kontrol etmeniz ve linux'e geçmeden önce linuxle uyumlu olan donanımlara geçiş yapmanız, linux kullanım deneyimizi daha sorunsuz bir hale getirecektir. PC'den MAC'e geçmek gibi birşey.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
eladelisi
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
466
Yorumlar
5
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı