Aile ve toplumun bağı hakkında

Sağlıksız psikolojiye sahip insanların, bu duruma ulaşmalarının temeli; erken bebeklik döneminde yaşanılanlar, anne veya babadan ötürü eksiklenme veya sevgi eksikliği vesaire vesaire pek çok konunun özü "sağlıklı aile" yapısına dayanmaktadır. Bu konu hakkında pek çok çalışma ve araştırma zaten mevcuttur. Bireyin de toplumu oluşturduğu düşünüldüğünde, toplumun sağlığı da aileye bağlıdır. Bu minvalde, herhangi bir kişinin ailevi yaşamı ve o ortamdaki iletişim ve paylaşım; sadece o aile için değil, toplumun geriye kalan bireyleri için de önem arz etmektedir. Sonuçta, ister istemez insanlarla etkileşime girme zorunluluğu mevcuttur ve bu etkileşim esnasında da sağlıksız ruh hâlleri neticesinde istenmeyen hareketler yapılabilmekte, bu da ilişkileri içinden çıkılmaz ayrılıklara ya da anlasmazlıklara sürükleyebilmekte ve toplum içindeki bağlılıkları azaltabilmektedir.

Buna karşı yapılabileceklerin başında ebeveynin yükümlülükleri gelmektedir. Aile içinde sözü geçen kişilerin, bilgi birikimlerinin konunun ciddiyetine uygun bir hâle getirilmesi (ki bu daha çok kişisel çaba ile ilişkilidir) için çabalanmalıdır. Zamanının düşünsel gelişimini yakalayabilmeli; çocuklarını basma kalıp, otoriter, onun düşüncesini önemsemeden, kendi bildiğinde ısrar ile büyütmemeli, kendi çocukluğunda yaşadıklarını, sıkıntılarını, dertlerini hatırlayarak bunları, kendi çocuğunun da yaşamaması için uğraşmalıdır. Ben böyle gördüm, bizi de böyle büyüttüler şeklindeki serzenişlere sığınıp olduğu yerde sayan ebeveynlerin, kişinin ve doğal olarak toplumun gelişimine ne gibi bir katkı sağlayabileceği meçhuldur.

Geçmişin tecrübelerinden istifade ve geleceğin bakışının ortaklığı, sevgi ile harmanlandığı vakit aile denilen birliktelik daha sağlıklı ve sıkı, bu sayede de toplumun gelişmesi daha olanaklı hâle gelebilir. Yoksa, geçmişin hatalardan arındırılmadan tekrarından yeni bir şeylerin çıkması, sürekli olarak yenilerin bireysel çabasına hapsedilmiş olacaktır.

Yorumlar

Tespitlerine katılıyorum ve ayrıca olarak bir durumdan bahsetmek istiyorum. Yıllar önce ebeveynler, çocukların aşırı disiplin veya eylemlerden nasıl etkileneceğini düşünmeye pek eğilimli değillerdi. Yakın zamanda ve günümüzde ebeveynlerde bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım var; günümüzde eskisi kadar çocuk dövülmüyor, fiziksel cezalarla disipline edilmiyor ve günümüzde çocuğun isteklerine ihtiyaçlarına daha önem veriliyor.

Bunlar pozitif şeyler ama geçmişteki aşırılık yine söz konusu: aşırı sevgi, değer, şefkat ve her isteğin gerçekleştirilmesi gibi kısaca el bebek gül bebek yetiştirme. İyinin de kötüsü aşırılıktan geliyor dolayısıyla geçmişteki aşırı katı disiplin, sorumluluk, terbiye ile günümüzdeki aşırı hoşgörü arasında dengeyi sağlamak çok önemli.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Andar Han
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
251
Yorumlar
1
Son güncelleme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

Andar Han adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Rüya
    Rüyalar içinde kabuslar, Kabuslarla sarılmış rüyalar Karanlık bulaşmış her birine Aydınlığın...
  • Aslın ziyanı
    Kazanmak ya da kaybetmekten ziyade Anlamak veya değer bilmektir, aslolan Kendinin farklı...
  • Bence
    Benim en fazla bildiğim, bendir. Kudretimin tesirini hissedebileceğim Lakin sözümü...
  • Korku
    Korkuyorum, Korkumun sebebi; Çekeceği acıları anlamlandıramayacak olan sevdiklerim Sevmediklerim...
  • Bilgi türleri hakkında
    Bilginin sınıflandırılması, birbirinden ayrılması; düşünsel devinimin bir parçasıdır. Suyun...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı