Bilgi türleri hakkında

Bilginin sınıflandırılması, birbirinden ayrılması; düşünsel devinimin bir parçasıdır. Suyun kaldırma kuvveti hakkındaki bilgi ile iyilik veya doğruluk hakkındaki bilginin, farkını anlamadan; her tür bilginin tek bir çeşit olabileceğinden hareketle edinilen genel fikirler, eksik olmaya yatkındır. Uç noktada da anlama dair unsurları göz ardı etmeye elverişlidir. Bu minvalde, bilginin epistemolojik sınıflandırılmasını bilmenin fayda sağlayacağı da açıktır. Bunları da kendimce anlayabildiğim kadarı ile (anladığımın tartışılabilirliği açık olmak suretiyle) ifade etmem gerekirse;

1. A priori bilgi

Deneye bağlı olmayan ya da deney ile ulaşılamayacak fakat hakkında aklen fikir sahibi olabileceğimiz, nesneden bağımsız bilgidir. Misal Kant bunu, kesin bilgi olarak nitelemiştir. Örneklendirmek gerekirse; metafizik (fizik ötesi olan sığ anlamından ziyade, varlığın manasının farklı belirlenimlerinin araştırılması anlamı, benimsenmeli), ahlak ya da varlık felsefenin unsurları ve bunlara dair önermeler bu bilginin sınıfındadır. Materyalizmin; ahlakın anlamını, kişilere ya da toplumlara indirgeme çabası da a priori bilgiyi reddetmesi sebebiyledir.

2. A posteriori bilgi

Deney ve gözlem yoluyla elde edilebilen ya da doğrulanabilen bilgidir, olanı anlamamıza yardımcıdır ve dışarısı ile ilgilidir. A Priori'den farkı; ulaşma yöntemi deney ve gözlem olması sebebiyle, zıttı ile alındığı vakit kendisi ile çelişmez. Pozitif bilimlerin geneli bu sınıftadır.

Buradan sonra Kant'ın bize kazandırdığı;

3. Sentetik A priori bilgi

A priori önermenin zıttı alındığı vakit, kendisi ile çelişmesi mümkündür. Lakin sentetik a priori, hem içerdekinin hem de dışarıdakinin hesaba katılması sebebiyle; kendi ile çelişmez ve bize yeni bir şeyler katar. Ki Kant yine metafiziği hatta matematiği de bu sınıfta nitelemiştir. Lakin metafizik bu şekilde bakıldığında, artık başka bir hâldedir.

A posteriori bilgi için, analitik sentetik farkı; kendisinin sadece deneye ve gözleme dayalı olması sebebiyle pek de yoktur.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Andar Han
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
151
Son güncelleme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

Andar Han adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Rüya
    Rüyalar içinde kabuslar, Kabuslarla sarılmış rüyalar Karanlık bulaşmış her birine Aydınlığın...
  • Aslın ziyanı
    Kazanmak ya da kaybetmekten ziyade Anlamak veya değer bilmektir, aslolan Kendinin farklı...
  • Bence
    Benim en fazla bildiğim, bendir. Kudretimin tesirini hissedebileceğim Lakin sözümü...
  • Korku
    Korkuyorum, Korkumun sebebi; Çekeceği acıları anlamlandıramayacak olan sevdiklerim Sevmediklerim...
  • Tanrı'yı tartışmanın gereksizliği hakkında
    Insan, hayatını başkaca insanların düzenlediği ve bu düzenleyenlerin kendince fikirlerden...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı