|Beta'dan Finale| Windows 1.0

betadanfinalebirsıfır.png
>Beta'dan Finale: Windows 1.0<
>Windows'un doğuşu<
-PossibleTurco sunar..-

Beta'dan Finale serimize yeniden hoş geldiniz arkadaşlar. Bugün Beta'dan Finale serimizde Windows 1.0'ı konuk edeceğiz. Kendisinden biraz bahsedeceğiz, biraz geçmişini kurcalayacağız. Şimdiden hepinize keyifli okumalar. :)

>80'li yılların başları: Macintosh<
Yazılım dünyası 80'li yıllara geldiğin de artık köklü değişiklikler geçirmeye başladı. En basitinden artık DOS ortamından GUI'ye bir geçiş başladı. Bu geçişin öncüsü ise başka bir yazımda da bahsettiğim Macintosh oldu. Apple yeni bilgisayarı Macintosh ve içerisinde bulunan işletim sistemi ile yeni bir çağ başlatmıştı.

54c8d31feab8eaed279f539e.jpeg

(Steve Jobs ve Macintosh)
Çünkü Macintosh diğer bilgisayarlardan kendisini GUI içeren işletim sistemi ile ayırıyordu. Diğer bilgisayarlar DOS ortamında sadece klavye ile çalışırken, Macintosh klavyenin yanında hepimizin kullandığı fareyi hayata geçirdi. Daha önce fare'yi başka birisi icat etse de kullanışlı olması ancak Macintosh ile sağlandı. İşte bu yüzden Macintosh baya tutmuştu. Ayrıca çok kompakt bir bilgisayardı. Diğer bilgisayarlar gibi kasa ayrı monitör ayrı değil hepsi bir kasanın içerisindeydi.

Bu Macintosh'a ayrıca ofis programları gerekiyordu. Daha önce Apple II bilgisayarları için iş birliği yaptıkları Microsoft'un kapısını çalıyor Apple. Tabii bu olaylar Macintosh piyasaya sürülmeden önce oluyor. Bill Gates'in söylediklerine göre o dönemler Apple bu Macintosh'u bir örtü ile getirmiş Microsoft'a. Tabii Steve Jobs tam bir pazarlamacı gibi tanıtmış Microsoft'a yeni bilgisayarlarını. Ki Microsoft ile anlaşıyorlar da ofis programları için.

Lakin unuttukları bir şey var. Bu Macintosh'u gören Microsoft hemen ben de böyle bir şey yapmalıyım diyor. Çünkü gelecekte her sistemde böyle bir işletim sistemi olacaktı. Geleceğin teknolojisiydi bu. Microsoft ise hala DOS tabanlı işletim sistemleri geliştiriyordu. İşte tam bu anda Windows geliştirilmeye başlanıyor. Tabii geliştirilirken Macintosh'dan esinleniliyor hatta Steve Jobs'a göre çalıyorlar Macintosh'un fikirlerini. Ki ondan sonra uzun yıllar sürecek Steve Jobs ve Bill Gates atışmaları başlıyor.

>Yıl 1983: Windows'un geliştirilmesi<
-BYTE Yapısı-
Windows1Byte.png

Windows tarihinin en ama en eski yapısı bu BYTE yapısı. O dönemler BYTE adında bir dergide yayınlanmış Windows ilk olarak. Yani gösterilmiş. Tabii adı Windows değil. Interface Manager olarak geçiyordu. İşletim sistemi iki parçadan oluşuyordu; pencereler ve komut istemi. En alt tarafta bir komut penceresi vardı. En üst tarafta ise pencereler bulunuyordu. Programları komut penceresine yazıp açıyorduk.

Çok ama çok saçma bir işletim sistemi. Yani Macintosh gibi yapmak istiyorlar ama hala komut isteminden bir türlü çıkamıyorlar. Neyse bu yapı 10 Kasım 1983'te görüntülenmiş ilk. Lakin daha eski bir yapı. Tee Mayıs 1983 gibi yapılmış yani. Gösterilen bu yapının ve uygulamaların aslında tamamen işlevsel mi yoksa çalışan bir sistem kandırmacası için mi yapıldığı belirsizliğini koruyor. Yani sahtede olabilir. Gerçekte olabilir. Belli değil. :)

Ayrıca Microsoft bu işletim sistemini çalıştıran birçok bilgisayarın fotoğrafını da paylaşmıştır ve aralarında bir tanesi var ki çok şaşırtıcı;

Win1983pcs.jpg

Microsoft bu işletim sistemini Apple II'de bile çalıştırmış. Rakibinin bilgisayarında Windows çalıştırmış adamlar. Tarihin ilk Boot Camp'i olabilir belki. :)

-1 Kasım 1983 Yapısı-
Windowscomdex26.png

2009 yılında Windows 7 yayınlandıktan hemen sonra internete düşmüş bir Windows 1.0 yapısı kendisi. İnternete böyle bir görsel düşüyor 22 Ekim 2009 tarihinde. Windows 1.0'a ait olduğu düşünülen çok eski bir görüntü. Fotoğrafın kaynağı bilinmiyor. Üst tarafta Macintosh'a benzeyen bir çubuk var. Aynı şekilde pencereler falan da bildiğin tıpatıp aynısı Macintosh'un.
Apple_Macintosh_Desktop.png

Böyle kopya daha önce görülmedi. :D Bildiğin almış Macintosh System Software'ı iki üç değişiklik yapıp adını Windows koymuş Microsoft. :) Yeme bizi Microsoft...

-InfoWorld 21 Kasım 1983 Yapısı-
Infoworld_83-11-14_1.png

Çok ama çok eski bir Windows 1.0 yapısı daha karşınızda. Bu yapıların numaraları bilinmediği için sizlere işte tarihini belirterek veriyorum yapıları. InfoWorld dergisinin 21 Kasım 1983 tarihli sayısında "Microsoft Windows" adı altında gösteriliyor. Çok daha eskiden derlendiği düşünülüyor yapının. Yapıya genel olarak bir bakarsak Macintosh esintileri devam ediyor. Hele o pencere kapatma tuşu Macintosh ile aynı.

-20 Kasım 1983 Yapısı: Fall COMDEX-
L_ordinateur_individuel_1984-02_1.png

Şimdi diyeceksiniz önceki yapı 21 Kasım 1983 bu yapı 20 Kasım 1983 ve neden önceki yapıdan önce geliyor diye. Önceki yapı çok daha eskiden derlenmiş bir yapı. Bu yapı ise ondan sonra derlenmiş bir yapı. Önceki yapı eskiden derlenmiş ve 21 Kasım 1983'te InfoWorld dergisinde yayınlanmış. Bu yapı ondan daha yeni o yüzden. Neyse yapımızın masaüstü görünümünü görüyorsunuz şu an. Yukarıda yapının tarihini ve işletim sisteminin adını belirten bir çubuk var. En aşağı tarafta açık programları görebiliyoruz. Görev çubuğu olmadığı için böyle gözüküyordu açık uygulamalar. Fall COMDEX adlı bir etkinlikte tanıtılıyor bu yapı. İşte o dönemler yazılımcıların yeni yazılımlarını tanıttığı bir konferans.

Ayrıca şöyle bir çoklu görev özelliğini koymazsak olmaz;
L_ordinateur_individuel_1984-02_9.png

Böyle bir sürü pencere açıp göstermişler. Enteresan bir sürüm.

Bu yapıların hepsi birbirine benziyor ve sıkıcı. O yüzden biraz daha ileriye gidelim sizlerle.

>Yıl 1984<
-Tandy 2000 Yapıları: Bir renk yaklaşıyor efendim-
Win1.0TANDY2000.jpg

Önceki yapıların hepsi siyah beyaz ve birbirine benzeyen sıkıcı yapılardı. O yüzden onları geçiyoruz ve renkli bir yapıya geçiş yapıyoruz. İşte karşınızda Tandy 2000 yapıları. Tandy 2000 yapıları diyoruz çünkü bir tane yok bir sürü Tandy 2000 yapısı var. Nedir bu Tandy 2000 peki? Bir dergi mi? Bir etkinlik mi? Bir dinozor türü mü? Hayır! Bu bir bilgisayar. Hem de renkli ekrana sahip bir bilgisayar.
X1576-98A.3.lg.jpg

(Tandy 2000)
Bu yukarıda gördüğünüz bilgisayar için hazırlanmış yapılara Tandy 2000 yapıları deniliyor. Bu yapıların en önemli özelliği renkli olması zaten. O dönemler renkli ekranlar pek yaygın değildi. Microsoft ise rakibi Macintosh'dan farklı olarak renkli ekran desteği sunan bir işletim sistemi oluşturmuştu. Tabii renkli ekranlar çok tuzlu fiyatlara sahip olduğundan gereksiz bir özellik olarak kaldı renk desteği. Öyle ki bu Tandy 2000'nin kendisi 2750 Dolar falan ve renkli ekran için ekstra 249 Dolar istiyorlardı. Üstelik hantal bir cihaz. Yani kim alır hafif bir Macintosh 128K varken bunu? :)

Neyse konumuz bu bilgisayar değil bu bilgisayarda çalışan Windows 1.0 yapıları. Öncelikle yukarıda göreceğiniz fotoğrafta (Tandy 2000 fotoğrafının üstünde ki fotoğraf) renkli bir işletim sistemi karşılıyor bizi. Bu Tandy 2000 bilgisayarı için çıkan ilk yapıdan bir görüntü. Üst tarafta bir menü çubuğu bulunuyor yine. Ayrıca Reversi ve Puzzle adında iki adet oyunun açık olduğunu görebiliyoruz. Onun dışında pencerelere alta alma butonu eklenmiş. Bu kadar. :)

Ayrıca Bill Gates bir fotoğraf bile çektirmiş bu bilgisayar ile.
480px-Bill_Gates_Tandy_2000_Demo.png

Sinsi bir gülüş atmış ama hayırlısı. :)

-Windows 1.0 Development Release 5-
DR5-07.png

Windows 1.0 biraz daha oturmaya başladı. Hatta son halini aldı pencere düğmeleri hariç. Pek anlatacak bir şey yok. 1 Kasım 1984 tarihinde derlendiği düşünülüyor. Bundan sonraki yapıların anlatılacak bir şeyi yok. O yüzden resimlerle ilerleyip bitireceğiz yazımızı.

-Windows 1.0 Alpha Release-
Win1.00_Alpha_action.png


-Windows 1.0 Beta Release-
Windows1-Beta-Desktop.png

Kapatma düğmesi Macintosh'dan arak olduğu için anlaşılmasın diye değiştiriyorlar. Böyle üç çizgi oluyor. 8 Mayıs 1985 tarihinde derlenmiş.

-Windows 1.0 Premiere Edition-
Windows1-PremiereEdition-Desktop.png

Windows 1.0 sürekli ertelendiği için dedikodular çıkmıştı. Microsoft'un böyle bir işletim sistemini yapamayacağı ile ilgiliydi bu dedikodular. Microsoft ise bu Premiere sürümünü yayınlayarak "bakın yaptım" diyor. Piyasa boş kalmasın diye çıkmış göstermelik bir sürüm. 30 Temmuz 1985 tarihinde ortaya çıkmıştır.

-RTM-
-Windows 1.0-

Windows-1.01-Desktop.png

20 Kasım 1985 tarihine geldiğimiz de Windows resmen doğuyor. Windows 1.0 piyasaya sürülüyor bu tarihte. Lakin pekte başarılı olamıyor. Yani ilk iki Windows sürümü birer başarısızlık abidesi oluyor. Sebebi ise System Software (Macintosh) gibi kullanışlı olmaması ve teknik olarak ondan geri kalması. Lakin Microsoft üçüncü sürüm ile işleri yoluna koyuyor ve ileride kuracağı büyük tekel imparatorluğunun temellerini atıyor. Eh neyse Windows 1.0'ı da tamamladık çok şükür. :)


-Kapanış-
Windows-1.01-Boot.png

Bir Beta'dan Finale bölümünün daha sonuna geldik. Öncelikle bölümü 25 Ocak'ta yayınlayacaktım fakat işim çıktı. 26 Ocak'a kaydırdım lakin o günde işim çıktı. Bugün fırsat bulup tamamladım yazımı. O gecikme için özür dilerim. :) Neyse umarım yazımı beğenmişsinizdir ve keyif almışsınızdır. Hepinize iyi günler dilerim. :)

Yorumlar

Hocam ellerine sağlık muhteşem olmuş ayrıca bu bilgileri Deep webten Bitcoin karşılığındamı satın aldınız hocam. (şaka bir yana) :)
 
Ben de Windows 10 sandım.
Windows 10 için de yazdık.
Adlar benziyor o yüzden karıştırılabiliyor. :)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
2.424
Yorumlar
33
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı