C# diziler

C# Diziler Örnek 1

Örnek 1: 0 ile 100 arasındaki çift sayıları diziye aktarıp, ilgili diziyi ekrana yazdıran konsol uygulaması.

Birden çok eleman tanımlamasını, hangi kural ile ne şekilde tanımlayacağımızı biliyorsak döngü kullanarak yapabiliriz.
Eğer döngü kullanmadan elle tek tek değer atamalarını yapsaydık, 51 kere değer atamasını satır satır elle yazmamız gerekirdi bu sebeple döngü kullanmak daha mantıklı bir yöntemdir.
Örneği for döngüsü kullanarak yapalım.

C#:
int[] ciftsayilar = new int[51];
int i,j=0;
for (i = 0; i <= 100; i+=2)
{
ciftsayilar[j] = i;
j++;

}
for (i = 0; i < 51; i++)
{
Console.WriteLine(ciftsayilar[I]);
}

Yukarıdaki örnekte önce şurada anlaşalım: 0 ile 100 arasında 50 değil 51 tane çift sayı vardır. Çünkü 0 rakamı da bir çift sayıdır. Örneğin 0 ile 4 arasında 0, 2, 4 olmak üzere 3 adet çift sayı vardır. Bunu matematiksel olarak n/2+1 olarak gösterebiliriz.

Gelelim satır satır açıklamasına 51 elemanlı, integer türünde ciftsayilar adında bir dizi tanımlaması yaptık. Ardından döngülerde kullanacağımız değişkenlerimizin tanımlamasını yaptık. Burada i değerini neden döngü içerisinde değil dışarısında tanımladık diye sorarsanız iki farklı döngüde de i değişkenini kullanıyoruz bu sebeple iki tanımlama yerine bir tanımlama yapmak daha akılcı bir seçim olacaktır. Ardından birinci döngümüzü başlattık. Döngü i değişkeninin başlangıç değerini 0 alıp, i değişkeni 100 sayısından küçük veya eşit olduğu sürece tekrarlanmak ve i değişken değerini 2 arttırmak üzere kurulmuştur. J değişkeni ise dizi elemanımızın index değerini temsil etmektedir ve dışarıda 0 tanımlaması yaparak 1. Eleman'dan başlatılmaktadır değer atamaları. Birinci döngü 0 ile 100 arasındaki çift sayıları dizimize atamak için kurulmuştur. Döngüyü adım adım inceleyelim.
  1. i değişken değeri 0 olarak ayarlandı ve şart kontrol edildi. i değişkeni 100'e eşit ya da küçük olduğu sürece çalışma şartı doğrulandı yani geriye true değeri döndürdü. Döngü içerisindeki kodlara geçildi.
  2. ciftsayilar[j] = i; değer ataması yapıldı. Döngü başlamadan önce j=0 ve döngünün ilk çalışma anında i=0 olduğu için ciftsayilar[0]=0; tanımlaması yapılmış oldu.
  3. Ardından j değişkeni 1 arttırılarak j=1 oldu. Döngü içerisindeki komutlar tamamlandıktan sonra döngü artış miktarı olarak belirlediğimiz i+=2; komutuyla i değişkenine 2 değeri eklendi i=2 oldu. Ve 1. döngü turu tamamlandı 2. tura geçildi.
  4. i değişken değeri 2, 100'den küçük veya eşit olma şartı sağlanıyor, şart geriye true değerini döndürdü ve döngü içerisindeki komutlara geçildi.
  5. ciftsayilar[j] = i; değer ataması yapıldı. Döngü başlamadan önce j=1 ve döngünün çalışması esnasında i=2 olduğu için ciftsayilar[1]=2; tanımlanması yapılmış oldu.
  6. Ardından j değişken değeri 1 arttırılarak bir sonraki tur için j=2 oldu. Döngü içerisindeki komutlar tamamlandıktan sonra döngü artış miktarı olarak belirlediğimiz i+=2; komutuyla i değişkenine 2 sayısını daha ekledik ve i=4 oldu. Döngü ikinci turu tamamlandı.
İkinci for döngüsünde i=0; değer ataması yaparak döngü için i değişkenini yeniden sıfır olarak ayalıyoruz (önceki döngü tamamlandığında i değişken değeri 102 olarak kalmıştı bunu sıfırlıyoruz.) ardından döngü şartımızı i<51 olarak i değişkenimiz 51 sayısından küçük olduğu sürece döngüyü çalıştır diyoruz. İ değişkenini 0 değerinden başlattığımız için bu döngü 51 kere çalışacak, dizimiz içerisinde 51 eleman olduğu için. Ardından 0'dan başlayan döngü değişkenini dizinin index numarası olarak kullanıp dizi elemanlarını da 0 index numarasından başlayarak yazdırıyoruz.

Ekrana yazdırma kısmını foreach döngüsü kullanarak yapalım.
Diziler üzerinde işlem yapmak için foreach döngüsü, for döngüsüne göre daha sık kullanılmaktadır. Foreach döngüsü eleman sayısının belirtilmediği, dizinin belirli bir kısmından ziyade tümünü kapsayacak şekilde işlem yapılması gereken zamanlarda kullanılır. Örneğin son kısmındaki ekrana yazdırma döngüsünü foreach ile yapalım.

C#:
foreach (int k in ciftsayilar)
{
Console.WriteLine(k);

}

Yukarıdaki foreach örneğinde ciftsayilar adlı integer tipli dizi içerisindeki elemanı her döngü turunda k integer değişkenine atayıp, ekrana k değişkenini yazdırarak aslında ciftsayilar adlı dizimizin elemanlarını ekrana yazdırmış oluyoruz.
Önceki sayfa: Genel bakış
  • Beğen
İfadeler: faux ve 24099

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
bugzone2.0
Görüntüleme
885
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Blog girdisini paylaş

Geri
Yukarı