Windows 8.1

eo6NTXdfljrEjHuG5Rh9PQ.jpeg.jpg

Giriş
Windows 8.1 (kod adı Blue), Microsoft tarafından geliştirilen Windows 8 işletim sisteminin eksiklerine odaklanan bir Windows istemci sürümüdür. 17 Ekim 2013'te perakende satış için geniş çapta piyasaya sürüldü ve yerini 29 Temmuz 2015'te Windows 10'a bıraktı. Windows 8.1, MSDN ve Technet aracılığıyla indirilmeye ve Windows 8 ve Windows RT kullanıcılarının perakende kopyaları için Windows Mağazası aracılığıyla ücretsiz bir yükseltme olarak kullanıma sunuldu. Temmuz 2022 itibariyle, masaüstü ve dizüstü bilgisayarların % 2,86'sında çalışıyor. Microsoft, Windows 8.1 için destek sonu tarihini 10 Ocak 2023 olarak ayarladı.

Geliştirme

Şubat 2013'te ZDNet yazarı Mary Jo Foley, Windows 8, Windows Phone 8, Outlook.com ve SkyDrive dahil olmak üzere çeşitli Microsoft ürün ve hizmetlerinde planlanan güncellemeler dalgasının kod adı olan "Blue" hakkındaki potansiyel söylentileri açıkladı. Raporda, özellikle, Microsoft'un "sürekli" bir geliştirme modeline geçmeyi planladığı ve bunun da piyasa taleplerine ayak uydurmak için tutarlı bir yıllık döngüde yayınlanan ana yazılım platformlarında büyük revizyonlar göreceği ayrıntılı olarak belirtildi. Raporlara güvenilirlik kazandıran Foley, bir Microsoft personelinin LinkedIn profilinde "Windows Blue" ile ilgili deneyimlerini listelediğini ve 8'den ayrı bir işletim sistemi olarak listelediğini belirtti.

Windows 8'in RTM sonrası bir derlemesi, yapı 9364, Mart 2013'te sızdırıldı. "Windows Blue" olduğuna inanılan yapı, Windows 8'in arayüzünde, döşemeler için ek boyut seçenekleri, Başlangıç ekranında genişletilmiş renk seçenekleri, PC Ayarları'nın daha önce masaüstü Denetim Masası'na özel olan daha fazla seçeneği içerecek şekilde genişletilmesi, uygulamaların ekranın yarısına yapışma yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi iyileştirmeyi ortaya çıkardı. Paylaş düğmesinden ekran görüntüsü alma özelliği, ek stok uygulamaları, artırılmış SkyDrive entegrasyonu (otomatik cihaz yedeklemeleri gibi) ve Internet Explorer 11 eklendi. Kısa bir süre sonra, 26 Mart 2013'te, kurumsal iletişimden sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Frank X. Shaw, sürekli gelişimin Microsoft'ta "yeni normal" olacağını ve "ürün gruplarımızın da insanların istediklerini elde etmeleri için birleşik bir planlama yaklaşımı benimsediğini belirterek "Blue" projeyi resmen kabul etti. Tüm cihazları, uygulamaları ve hizmetleri nerede olurlarsa olsunlar ve ne yapıyorlarsa yapsınlar, birlikte çalışıyorlar."

14 Mayıs 2013'te Microsoft, "Blue" nun resmi olarak Windows 8.1 olarak açıklandığını açıkladı. Bu sürüme odaklanan bir açılış sunumunun ardından, Windows 8.1'in genel beta sürümü 26 Haziran 2013'te Build sırasında yayınlandı. Windows 8.1'in Yapı 9600'ü, 27 Ağustos 2013'te OEM donanım iş ortaklarına sunuldu ve 17 Ekim 2013'te genel kullanıma sunuldu. Windows'un ve hizmet paketlerinin geçmiş sürümlerinin aksine, MSDN Plus ve TechNet Plus toplu lisans müşterileri ve aboneleri, piyasaya sürüldükten sonra RTM sürümünü edinemedi; Bir sözcü, politikadaki değişikliğin Microsoft'un "genel kullanılabilirlikte kaliteli bir deneyim sağlamak için" OEM'lerle çalışmasına izin vermek olduğunu belirtti. Ancak, eleştirilerden sonra Microsoft, kararını tersine çevirdi ve RTM derlemesini MSDN ve TechNet'te 9 Eylül 2013'te yayımladı. Windows 8.1'in piyasaya sürülmesinden önce Microsoft, Eylül 2013'ün sonlarında "Windows Everywhere" kampanyasının bir parçası olarak değişikliklerine odaklanan yeni bir televizyon reklamının prömiyerini yaptı.
Windows8.1-6.3.9364m1-Desktop.png


Dağıtım
8 Nisan 2014'te Microsoft, tüm geçmiş güncelleştirmeleri ve yeni özellikleri içeren Windows 8.1 Güncelleştirmesi'ni yayımladı. Microsoft başkan yardımcısı Joe Belfiore tarafından 23 Şubat 2014'te Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve 2 Nisan'da Microsoft'un Build konferansında ayrıntılı olarak açıklandı. Belfiore, güncellemenin Windows için minimum sistem gereksinimlerini düşüreceğini, böylece 1 GB RAM ve 16 GB depolama alanına sahip cihazlara yüklenebileceğini belirtti. Windows 8.1'in kendisinden farklı olarak, bu toplu güncelleştirme Windows Update aracılığıyla dağıtılır ve Windows 8.1 için daha fazla yama almak üzere yüklenmesi gerekir.

2014 Build konferansında, Nisan ayında, Microsoft'tan Terry Myerson, Metro tarzı uygulamaları masaüstü pencerelerinde çalıştırma yeteneği ve Windows 7 tarafından kullanılan Başlat menüsü tasarımı ile Başlangıç ekranı arasında bir uzlaşma yaratan gözden geçirilmiş bir Başlat menüsü de dahil olmak üzere Windows 8.1 için daha fazla kullanıcı arabirimi değişikliğini açıkladı. Windows 8'de ise bir ekran etkin noktası ("sıcak köşe") kullandı. Myerson, bu değişikliklerin gelecekteki bir güncellemede gerçekleşeceğini belirtti, ancak daha fazla ayrıntıya girmedi.

Microsoft ayrıca, bir Windows Çalışma Zamanı uygulamasının ortak bir kod tabanını paylaşırken Windows Phone 8.1 ve Xbox One'a taşınabildiği "Evrensel Windows uygulamaları" olarak bilinen bir kavramı da açıkladı. Windows'un uygulama ekosistemini Windows Phone'unkiyle tamamen birleştirmese de, geliştiricilerin her platformdaki uygulamalarının sürümleri arasında verileri eşitlemelerine ve bir uygulamanın Windows, Windows Phone ve Xbox One sürümlerine tek bir satın alma işleminde paket erişimi sağlamalarına olanak tanır. Microsoft başlangıçta güncelleştirmeyi yüklemeyen kullanıcıların 13 Mayıs 2014'ten sonra başka bir güncelleştirme almayacağını duyurdu. Ancak, bu son tarihe uyulması zor oldu: Windows 8.1 Update'i Windows Server Update Services (WSUS) aracılığıyla dağıtma yeteneği, WSUS'yi belirli sunucu yapılandırmalarında bir bütün olarak kullanma yeteneğini etkileyen bir hatanın bulunmasının ardından yayımlanmasından kısa bir süre sonra devre dışı bırakıldı fakat daha sonra düzeltildi. Ancak kullanıcılar güncelleştirmenin yüklenemeyebileceğini bildirmeye devam etti. Microsoft'un sorunu çözme girişimi, Microsoft'un destek son tarihini 30 Haziran 2014'e kadar ertelediği noktaya kadar etkisiz kaldı.16 Mayıs'ta Microsoft, güncellemedeki BSOD sorununu gidermek için ek güncellemeler yayınladı.
Classic-Start-Menu-on-Windows-8-with-Classic-Shell-01.png

Yorumlar

8'den ne kadar nefret etsem bile 8.1'in değeri asla bilinmedi 2016'dan 2019'a kadar Win 8.1 kullanmıştım 2 laptopta da HDD ile kullanırken tek eksiği yavaş açılması onun dışında eksiği yok ama maalesef MS bile direkt unuttu işletim sistemini baksanıza yeni çıkan programların ve oyunların tamamı 10'a baz alınarak yapılıyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
789
Yorumlar
3
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı