Windows 10 (Düzenlenmiş)

R.jpg
Giriş
Windows 10 (kod adı Threshold), Windows NT işletim sistemi ailesinin bir sürümüdür ve 2013 yılında piyasaya sürülen Windows 8.1'in doğrudan halefidir. 29 Temmuz 2015 yılında piyasaya sürüldü. Çok eski belgeler bu sürüme Windows 8.2, Windows 9 veya Windows TH olarak atıfta bulunur. Windows 10, Windows Mağazası aracılığıyla Windows 8 ve Windows 8.1 kullanıcılarının perakende kopyaları için ve Windows Update aracılığıyla, Windows 7 kullanıcıları için "Windows 10'u Edinin" uygulamasıyla ücretsiz bir yükseltme olarak ve MSDN, TechNet aracılığıyla indirilebilir hale getirildi. Kasım 2022 itibarıyla, Windows cihazlarının % 69,77'sinde çalışmaktadır. Windows 10; MBR disk şablonu, BIOS üretici yazılımı ve X32 işlemci mimarisini destekleyen son Windows istemci sürümüdür.

Geliştirme
Nisan 2014'teki Build Konferansı'nda, Microsoft'un Terry Myerson'ı, Windows Mağazası uygulamalarını masaüstü pencerelerinde çalıştırma yeteneğini ve Windows 8'de görülen Başlangıç ekranının yerine daha geleneksel bir Başlat menüsü ekleyen Windows 8.1'in güncellenmiş bir sürümünü (yapı 9697) tanıttı. Yeni Başlat menüsü, ekranın yalnızca bir bölümünü kullanarak ve sol tarafına Windows 7 tarzı bir uygulama listesi ekleyerek Windows 7'nin tasarımını andırır. İkinci sütunda Windows 8 tarzı kutucuklar bulunur. Myerson, bu değişikliklerin gelecekteki bir güncellemede gerçekleşeceğini söyledi, ancak ayrıntılandırmadı. Microsoft ayrıca, Windows 8.1 için oluşturulan Windows Mağazası uygulamalarının Windows Phone 8.1 ve Xbox One'a taşınmasına izin verirken, farklı cihaz faktörleri için tasarlanmış bir arayüzle ortak bir kod tabanını paylaşan ve bir uygulamanın kullanıcı verilerinin birden çok platform arasında paylaşılmasına izin veren "evrensel bir Windows uygulaması" kavramını açıkladı.

Windows10-6.3.9780-Desktop.png


Temmuz 2014'te Windows 10'un geliştirme yapısı olduğu iddia edilen bir Windows yapısının ekran görüntüleri sızdırıldı. Yapı, Başlat menüsünü ve pencereli Windows Mağazası uygulamalarını gösterdi, ardından Eylül 2014'te kendisini "Windows Technical Preview" olarak tanımlayan ve yeni bir sanal masaüstü sistemi, bir bildirim merkezi ve yeni bir Dosya Gezgini simgesi gösteren bir yapının ekran görüntüsü daha alındı.

Windows10-6.4.9838-Desktop.png


Windows Technical Preview: Windows Technical Preview, Windows 10 Build 9838'den başlayarak Windows 10 Build 10061'de sona eren bir önizleme sistemidir.

Windows Insider Preview: Bu geliştirme aşaması, yapı olan Windows 10 build 10074 yapımı ile başladı ve yapı 10166 ile sona erdi. Ayrıca Windows Insider Preview, Windows 10'un ötesinde devam eden bir önizleme sistemidir.

10074.png


Duyuru
30 Eylül 2014'te Microsoft, Windows Threshold'un Windows 10 olarak açıkladı. Myerson, Windows 10'un Microsoft'un "şimdiye kadarki en kapsamlı platformu" olacağını ve masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve hepsi bir arada cihazlar için birleşik bir platform sağlayacağını söyledi. Windows 10'un, dokunmatik olmayan cihazlardaki kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için Windows 7'den kullanıcı arayüzü mekaniğini geri yüklemeye yönelik adımlar atacağını vurgulayarak, Windows 8'in dokunmatik odaklı arayüzünün klavye ve fare kullanıcıları tarafından eleştirilmesine dikkat çekti. Bu imtiyazlara rağmen Myerson, dokunmatik arayüzün Windows 10'da da gelişeceğini belirtti.

Microsoft'un yeni işletim sistemini Windows 9 yerine Windows 10 olarak adlandırmasıyla ilgili olarak Myerson, "Ürünlere ve yaklaşımımızın genel olarak ne kadar farklı olacağına bağlı olarak yeni Windows'u, Windows 9 olarak adlandırmak doğru olmaz" dedi. Ayrıca, Windows 1.0 zaten var olduğu için "Windows One" olarak adlandıramayacaklarını (OneDrive, OneNote ve Xbox One gibi benzer bir markaya sahip birkaç yeni Microsoft ürününe atıfta bulunarak) belirtti.

Ekim 2014'te San Francisco'da düzenlenen bir konferansta, Microsoft'un Windows Pazarlama Başkan Yardımcısı Tony Prophet, Windows 9'un "gelip gittiğini" ve Windows 10'un "Windows 8.1'in bir parçası değil", "Yeni bir parça" olacağını söyledi.

Windows10-10.0.10240-Desktop.png


Değerlendirmeler
Windows 10 çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Eleştirmenler, Microsoft'un önceki Windows sürümlerine benzer olan masaüstü odaklı bir arayüz sağlama kararını övdü ancak Windows 10'un dokunmatik odaklı kullanıcı arayüzü modu, Windows 8'e göre eksiklikler içerdiği için eleştirdi. Eleştirmenler ayrıca Windows 10'la birlikte gelen yazılımındaki Xbox Live entegrasyonu ve Cortana kişisel asistanının işlevselliği, DirectX 12 desteği ve eskiyen Internet Explorer'ın Microsoft Edge (Eski ismi Spartan) ile değiştirilmesindeki iyileştirmeleri de övdü. Bununla birlikte medya kuruluşları, zorunlu olarak güncelleme yüklenmesinin, gizlilik endişeleri başta olmak üzere işletim sistemi davranışlarındaki değişiklikler konusunda eleştirmiştir.

Destek
2015 Ignite konferansında, Microsoft çalışanı Jerry Nixon, Windows 10'un "Windows'un son sürümü" olacağını belirtti; Microsoft'un onayladığı bir ifade, işletim sisteminin zaman içinde piyasaya sürülecek yeni sürümler ve güncellemelerle bir "hizmet" olduğu belirtildi. Ancak 2021'de Microsoft, uyumlu donanımda Windows 11'in başarılı olacağını ve Windows 10 desteğinin (Ana hat dışında kalan LTSC ve LTSB hariç) 14 Ekim 2025'te sona ereceğini açıkladı.

Son incelemeler

Artıları: Açıklama güzel
Eksileri: Fotolar az
Hocam siz 11-12 yaşlarında değil misiniz? Hocam teknomelih hocam hakkında konuşuyordum.
Son düzenleme:
  • Beğen
İfadeler: Mexy1864
Artıları: Gayet güzel açıklanmış.
Eksileri: Sızıntı ekran görüntüleri
Keşke geliştirme aşamasında wzor un sızdırdığı ekran görüntüleri ve iconlarada yer verseydin.
Windows 10'un oluşumunu çok iyi bir şekilde anlatmışsın, bravo. Keşke Windows 10'un ilk çıkacağı zamanlar 4-5 yaşlarında olmasaydım. Çıkışı bir anı ve efsane olarak kalırdı. Bu arada fark ettiniz mi bilmiyorum ama Windows 10 çıkalı neredeyse 10 yıl olacak :D
  • İnanılmaz
İfadeler: gutibey

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
860
Yorumlar
2
İncelemeler
3
Son güncelleme
Değerlendirme
4,80 yıldız 5 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı