Direkten evime gelen bakır kabloyu değiştirdim

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü blog yazımda size direkten evime gelen bakır kabloyu değiştirme sürecimi ve değiştirdikten sonra hattımda nasıl bir iyileşme olduğunu anlatacağım.

Öncelikle ben bir müstakil evde oturuyorum. Sakarya'nın Sapanca ilçesinde ikamet etmekteyim. Evimiz müstakil olduğu için evimizde ayrı bir ankastre kutusu bulunmuyor. Evimizin bağlı olduğu ankastre kutusu evimiz müstakil olduğu için Türk Telekom direğinde yer alıyor.

Yaklaşık 15 yıldan uzun süredir evimizde sabit internet mevcut. İlk başta 2007-2008 gibi ADSL ile başlayan internet serüvenimiz daha sonra 2022 yılında VDSL ile devam etti. Şu anda ise aynı VDSL altyapı ile TurkNet kullanıyorum. Fakat direkten evimize gelen bakır kablo 2007-2008'den beri hiç değişmedi. Tamamen aynı bakır kablo ile devam edildi.

ADSL kullanırken birkaç kere bu kablo arıza yaptı ve hat değerlerim dibe doğru çakıldı. O zamanlar Türk Telekom kullanıyorduk ve ekipleri çağırdığımızda kabloyu tamir etmişlerdi. Fakat hiçbir zaman kablo tamamen değişmedi, sadece tamir edildi. Bu nedenle kabloda 2 adet ek yeri vardı. Bir tanesi YAK-1 ile yapılmış, diğeri ise elle sarılmıştı.

2020'de Netspeed'e geçmiştim ve birkaç gün sonra da Keenetic Extra DSL modeme geçmiştim. Keenetic modeme geçtiğimizde internet deli gibi kopmaya başlamıştı. Eskiden AirTies Air5453 kullanıyorduk ve bazen kopsa da Keenetic'e göre çok daha az oluyordu. Keenetic'te ise cidden sıkıntılıydı.

Bu nedenle evime gelen bakır kabloyu değiştirmek istedim. Tanıdık bir elektrikçiyi arayıp sorduğumuzda "Direğe biz müdahale edemiyoruz, yetkimiz yok. Türk Telekom'un müdahale etmesi gerekiyor" cevabı almıştık. Hemen ardından Netspeed'i aradığımızda Netspeed "Eğer internetinizde aşırı ciddi bir sorun yoksa, kablonuz tamirli olsa bile Türk Telekom tarafından değiştirilmeyecektir" gibi bir cevap almıştık. Bu nedenle o dönemde umudu kesmiştik.

Daha sonra 2022 yılında VDSL'e geçmiştik. İlk VDSL'e geçtiğimde hat değerleri şu şekildeydi:
vdsl hat değerleri 22 şubat 2022.png

Resimden de görebileceğiniz gibi zayıflama değeri 11.6 ve 13.5 idi. İlk VDSL'e geçtiğimizde mahallemize VDSL yeni gelmişti. Bu nedenle neredeyse kimse VDSL'e geçmemişti, ADSL'e devam ediyordu. Ben ise Netspeed kullandığım için direkt olarak VDSL'e geçmiştim. O yüzden de 11.6 dB zayıflamaya rağmen ulaşılabilir indirme hızı 130595 kbps idi.

Fakat yavaş yavaş komşular ve mahallemdeki diğer kullanıcılar da VDSL'e geçince ve yavaş yavaş hızları arttırınca hat değerlerim kötüleşmeye başladı. 7 Ağustos 2022'de artık hat değerleri şu şekilde olmuştu:
vdsl hat değerleri 7 ağustos 2022.png

Artık ulaşılabilir indirme hızı 108383 kbps'e düşmüştü ve hat artık sık sık CRC hataları yaşamaya başlamıştı. Fakat bu CRC hataları anlık olarak çıktığı için çok rahatsız etmiyordu.

2022'nin sonuna geldiğimizde Netspeed hattı (abimin adına kayıtlıydı) tamamen iptal ettik. Onun yerine ben kendi adıma TurkNet aboneliği başlattım.

2023 yılının genelinde en çok yaşadığımız sorun oyunlarda loss çıkmasıydı. CRC çıkmasa bile loss çıkabiliyordu. Ayrıca zaman zaman hat kopuyor, zaman zaman da SNR aşırı derecede dalgalanıyordu. Bu nedenle internet kullanmak zaman zaman çileye dönmeye başlamıştı. Fakat iyi kötü bir şekilde idare ediyorduk. Hatta Ağustos 2023'te hızımızı 100 Mbps'e çıkardık ve genel olarak iyiydi. Fakat her şey dün başladı.

Dün, bahçemizde bir dal kesme işlemi yapıldı. Kesme işlemi yapılırken dallar birkaç defa direkten evimize gelen bakır kablonun üstüne düştü. Bunun sonucunda hattımız birkaç kere koptu. Fakat dal kesme işlemi bitip hattımız geri geldiğinde değerler felaketti.

Ekran görüntüsü almayı unuttuğum için paylaşamıyorum fakat zayıflama değeri 11.9'dan 25.0'a çıkmıştı. Hız da 55 Mbps'e kadar düşmüştü. Fakat tek sorun bu da değildi. Hat durmadan kopuyor, sürekli CRC hatası çıkıyor ve hattın geri gelmesi çok uzun sürüyordu. Abim dün akşam CS2 oynamaya çalıştı ve iki maç attı. Fakat maçlarda defalarca internet gitti. O yüzden az kalsın takımdakiler abimi oyundan atacaktı. Neyse ki her iki maçı da sorunsuzca tamamladı ve ikisini de kazandı. Ben de doğru düzgün internet kullanamaz hale geldim ve en sonunda artık bu soruna bir son vermek için TurkNet ile iletişime geçtim.

TurkNet beni aradı ve "Türk Telekom'un sorumluluğu ankastreye kadardır. Ankastreden sonrası aboneye aittir" dedi. Ben de evimin müstakil olduğunu ve hattın doğrudan direkten geldiğini söyledim. TurkNet de "Müstakil evlerde direkteki telefon kutusu ankastre sayıldığı için direkten sonrası aboneye aittir. Bu nedenle bir elektrikçi ile değişim yapmalısınız" dedi. Ben de bu bilgi ile tekrar o bahsettiğim elektrikçiyi aradım. Elektrikçi aynı bahaneyi iletti. "Bizim direğe çıkma yetkimiz yok, Türk Telekom'un yapması gerekiyor, TurkNet ile tekrar iletişime geçin" dedi. Ben de tekrar TurkNet'e mesaj attım ve tekrar aradı. Durumu anlattığımda "Konuştuğunuz elektrikçinin teknik bilgisinin ne seviyede olduğunu bilmiyorum fakat dediği bilgi kesinlikle doğru değil. Direkten sonrasına Türk Telekom herhangi bir müdahale yapmadığı için ne bizim ne de Türk Telekom'un yapabileceği hiçbir şey yok." cevabı aldım.

Bugün abim farklı bir elektrikçi ile iletişime geçti ve anlaşmayı yaptı. Kısa süre sonra elektrikçi geldi ve eski kabloyu kesti. Daha sonra getirdiği Cat 6 tabanlı telefon kablosunu bağlamaya başladı. İlk olarak direkteki ankastre kutusuna bağlantıyı yaptı. Daha sonra kabloyu ara bir yerden geçirdi. Daha önceki kablo doğrudan gelişigüzel bir şekilde geçiyordu, o yüzden de dal kesme işleminde dallar kabloya düştü ve kabloyu zedeledi. Kabloyu geçirdikten sonra çelik kısmı ayırdı ve Cat 6 kısmını mutfak balkonunun çatısından geçirip modemin olduğu oda olan abimin odasına getirdi. Mevcutta telefon kablosu bir Splitter'a bağlıydı. Elektrikçi Splitter'ı iptal edip ankastreden gelen hattı doğrudan modeme bağlamaya karar verdi. En son modeme kadar kabloyu getirdikten sonra bir adet RJ11 çakılmış bir telefon kablosu getirdi ve telleri sararak bağlantıyı yaptı. Bağlantıdan sonra hat geldi ve sonuç şu şekilde oldu:
vdsl hat değerleri 25 kasım 2023 güncel.png

Gördüğünüz gibi artık indirme hızı 101353 kbps oldu. İlk bağlantı tamamlandığında hız 87000 kbps civarındaydı fakat SNR ayarı 12 idi. Tekrar varsayılan değer olan 8'e aldığımda 101353 kbps'e çıktı. Fakat en önemli değer olan zayıflama değeri artık 5.8 dB'ye düştü. İşlemden önce bu değer 26.5'e kadar çıkmıştı. Dünden önce de zaten 11.9 civarındaydı. Şimdi 5.8 oldu.

En önemlisi ise, 4.5 saattir bağlı olan hatta sadece ama sadece 5 adet CRC hatası çıktı. Yani artık hattımız inanılmaz stabil hale geldi. Artık rahatlıkla 100 Mbps internet kullanabiliyorum. Hem ben hem de abim rahat bir oyun keyfi yaşamaya başladık. Abim CS2'yi keyifle oynuyor, ben ise Star Wars Battlefront II ile eğleniyorum.

Hız testini abimin bilgisayarından yaptığımızda 94.7 Mbps indirme ve 18.8 Mbps yükleme hızı çıktı. Kendi bilgisayarımda ise 65 Mbps indirme ve 18 Mbps yükleme hızı çıktı. Kendi bilgisayarımda daha düşük indirme hızı çıkmasının sebebi kendi odamda Powerline adaptör ile internet kullanıyor olmam. Adaptör de giriş seviyesi AV600 bir adaptör olduğu için ancak 65 Mbps hız alabiliyorum. Fakat bu benim için fazlasıyla yeterli. Ayrıca hat da inanılmaz stabil olduğu için artık 100 Mbps internetin keyfini sürebiliyorum.

Eğer siz de müstakil evde oturuyorsanız, sizin de eskiden çok iyi olan hat değerleriniz son günlerde aşırı kötü bir durumdaysa ve sizin de evinize gelen bakır kablo tamir görmüş bir kablo ise evinize gelen kabloyu değiştirmeniz epey fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Hocam ücreti ne kadar tuttu kaç metre kablo çekti? Bende müstakil evdeyim ancak kendi evim değil kriacıyım o yüzden yuksek fiyat veremem ancak makulse neden olmasın.
 
600 TL kablo ücreti, 400 TL de işçilik ücreti.

Direk evimizin bahçe sınırının dibinde. Fakat bahçemiz geniş olduğu için ev ile olan mesafe uzak kalıyor. O yüzden 44 metre çekilmesi gerekti.

Yakın tahmin etmişim bende 50 metre saf bakır kablo almıştım. Elektrikçiye çektirmiştik bir de evdeki lambaları taktırmıştık bayağı para almıştı. Benimkini apartman içinden doğalgaz borusunun yanından çekmişti. Baya bi kabloda fazlalık kaldı.
 
Gerçekten kaliteli hat değerlerinize sahip olduğunu görüyorum iyi günlerde kullanmanız dileği ile.
 
Merhaba,

Mutlu sonla biten bir macera olmuş, uzun süreli sorunsuz kullanımlar dilerim.

Keneetic modeme geçtiğim zaman benim için tam tersi olmuştu, hat her ne kadar çok fazla CRC hatası alsa da kolay kolay kopmazdı. Bu arada merak ettim; kullanılan CAT6 kablonun malzeme kalitesi nasıl acaba? İçinde çelik zırh mı var? Ayrıca kabloyu modeme takmadan önce ayrı bir telefon kablosu ile ek yapılmasına gerek yoktu, direkt olarak ankastre kutusundan gelen CAT6 kablonun belirlenen 2 per ucuna RJ11 çakılıp modeme takılabilirdi. Tabii hattınızda sorun yoksa, kafa yorulacak bir durum değil.
 
Merhaba,

Mutlu sonla biten bir macera olmuş, uzun süreli sorunsuz kullanımlar dilerim.

Keneetic modeme geçtiğim zaman benim için tam tersi olmuştu, hat her ne kadar çok fazla CRC hatası alsa da kolay kolay kopmazdı. Bu arada merak ettim; kullanılan CAT6 kablonun malzeme kalitesi nasıl acaba? İçinde çelik zırh mı var? Ayrıca kabloyu modeme takmadan önce ayrı bir telefon kablosu ile ek yapılmasına gerek yoktu, direkt olarak ankastre kutusundan gelen CAT6 kablonun belirlenen 2 per ucuna RJ11 çakılıp modeme takılabilirdi. Tabii hattınızda sorun yoksa, kafa yorulacak bir durum değil.
Öncelikle ek bir RJ11 çakılı telefon kablosu kullanılmasının nedeni hangi uçların doğru olup olmadığının bulunmasıydı. Ayrıca ayrı telefon kablosu kullanılması hattımda hiçbir sorun yaratmıyor. Mesela şu anda hattım 96757 kbps indirme ve 20477 kbps yükleme hızıyla bağlı. Yaklaşık 7 dB civarında Downstream SNR ve 19 dB civarında Upstream SNR mevcut ve hattımızda 5 gün 2 saat 50 dakikada sadece 45 CRC hatası çıkmış. Üstelik CRC hatası değeri sabah saat 8'den beri hiç değişmemiş, hep 45'te kalmış. Yani hattımız şu anda zaten gayet stabil.

O yüzden o ek telefon kablosunu kafaya takmıyorum. Oyunlarda da hiçbir sorun yok. Abim rahatlıkla CS2 ve PUBG oynuyor, ben ise Star Wars Battlefront II oynuyorum. Bazen CS2 de giriyorum tabii, drop almak için. İkimiz de hiçbir sorun yaşamadık. Eskiden sürekli kopmalardan ve paket kaybından dolayı şikayetçi olurduk. Şimdi hiçbir sorunumuz kalmadı.
 
Öncelikle ek bir RJ11 çakılı telefon kablosu kullanılmasının nedeni hangi uçların doğru olup olmadığının bulunmasıydı. Ayrıca ayrı telefon kablosu kullanılması hattımda hiçbir sorun yaratmıyor. Mesela şu anda hattım 96757 kbps indirme ve 20477 kbps yükleme hızıyla bağlı. Yaklaşık 7 dB civarında Downstream SNR ve 19 dB civarında Upstream SNR mevcut ve hattımızda 5 gün 2 saat 50 dakikada sadece 45 CRC hatası çıkmış. Üstelik CRC hatası değeri sabah saat 8'den beri hiç değişmemiş, hep 45'te kalmış. Yani hattımız şu anda zaten gayet stabil.

O yüzden o ek telefon kablosunu kafaya takmıyorum. Oyunlarda da hiçbir sorun yok. Abim rahatlıkla CS2 ve PUBG oynuyor, ben ise Star Wars Battlefront II oynuyorum. Bazen CS2 de giriyorum tabii, drop almak için. İkimiz de hiçbir sorun yaşamadık. Eskiden sürekli kopmalardan ve paket kaybından dolayı şikayetçi olurduk. Şimdi hiçbir sorunumuz kalmadı.
Sorunun çözülmesi sizin için iyi olmuş, tabii sorun kendiliğinden değil sizin çabalarınızla çözülmüş. Ek kablo kafaya takılacak bir durum değil zaten, sadece yeri gelmişken söylemek istedim. Umarın aynı sorunları bir daha yaşamazsınız. Çünkü gercekten insanı çok uğraştırıyor.
 
Hocam tane tane ve en başından anlatmışsınız. Okurken çok eğlendim. Hikaye okur gibi okudum. Umarım bundan sonra hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
yusuf6554
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
767
Yorumlar
16
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 4 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

yusuf6554 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı