Dünyanın en değerli şirketi

Dünyanın en değerli şirketi denince genelde aklımıza Apple, Microsoft, Google, Amazon gibi şirketler gelse de bu şirket açık ara dünyanın en büyük şirketi. Öyle ki, genelde listelerde 2,1 Trilyon dolar olarak 4 ve 5. sırada gösterilse de gerçek değeri ile listenin ilk 5 şirketinin toplamına eşit sayılabilecek değere sahip. Bu şirket; 10 Trilyon dolardan daha büyük değeri ile dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz devi Saudi Aramco.

Şirket ilk olarak Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt tarafından ortak olarak kuruldu

images (12).jpeg


Şirketin değerinin 10 Trilyon dolardan fazla olduğu düşünülüyor. Öyle ki, bu şirket dünyanın (kanıtlanmış) en büyük petrol rezervini işletiyor. (260 milyar varilden daha fazla) Şirket, dünyanın en büyük konveksiyonel petrol sahası olan Gavar'a ve en büyük açık deniz petrol sahası olan Sefaniye Sahası'nı işletiyor.

Şirket başlangıçta petrol rafine etmeyi planlamamış olsa da, Suudi hükümeti petrol üretimiyle ilgilenen tek bir şirketin olmasını istiyordu. Bu nedenle, 1 Temmuz 1993'te hükümet, Saudi Aramco'yu ülkenin petrol rafineri şirketi Samarec ile birleştiren bir kraliyet kararnamesi yayınladı. Ertesi yıl, Suudi Aramco'nun bir yan kuruluşu , Filipinler'in en büyük ham petrol rafinerisi ve pazarlamacısı olan Petron Corporation'ın %40 hissesini satın aldı . O tarihten bu yana Suudi Aramco, petrolün rafine edilmesi ve ülkede dağıtılması sorumluluğunu üstlendi.

saudi-aramco-vpgyi-satin-aldi.jpg


Şirkette büyük bir Sudileştirme çalışması var, şirket arap çalışanlarının daha nitelikli ve etkili olması için çalışmalar yapıyor, gelecekte tamamen Suudilerden oluşan bir firma yapısı oluşturmayı hedefliyor.

Saudi Aramco'nun işgücünün önemli bir kısmı jeofizikçilerden ve jeologlardan oluşuyor. Saudi Aramco 1982'den bu yana petrol ve doğalgaz rezervleri araştırıyor. Bu sürecin büyük kısmı EXPEC İleri Araştırma Merkezi'nde gerçekleşiyor . Başlangıçta Suudi Aramco, keşif sırasında elde edilen muazzam miktardaki verinin işlenmesine yardımcı olmak için EXPEC İleri Araştırma Merkezinde ( ECC) Cray Süper Bilgisayarlarını ( CRAY-1M ) kullandı. 2001 yılında ECC, bu sistemyerine Linux sistemler kullanmaya karar verdi. Cray sistemleri hizmet dışı bırakıldı. ECC yeni bir süper bilgisayar kurdu. 2009'un sonlarında, 1.050 terabaytlık ( yani bir petabaytı aşan ) disk depolama kapasitesiyle, Suudi Aramco'nun tarihindeki en büyük depolama kurulumu olan ve sınır bölgelerinde ve Kızıldeniz'deki keşiflerini destekleyen sistem kuruldu.

X10k9kpTURBXy82NTZmYTQxMmNiOTE1N2NhZjFkOTZmYzVhNTM0OTAwMy5qcGeSlQMAzKjNFFfNC3CTBc0EsM0CWN4AAa...jpeg


Dünyadaki CO2 salınımının %4,5'i bu şirketin rafinerilerine ait.

Şirketin hisselerinin %100'ü Suud Ailesine ait.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
er2grul
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
611
Yorumlar
4
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

er2grul adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı