Elon Musk İnsan Beynine Çip Yerleştirmeye Başlıyor

Neuralink Corporation'un Amacı:
Elon Musk ve ekip arkadaşı olan sekiz nörolog 2016 yılında San Francisco'da implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla bir şirket kurdu ve adını da Neuralink Corporation koydu. Şirketin şu anda bir çip geliştirdiğini ve bu çipin beyin aktivitesini kaydedip uyarmak ve insanların beynine implante edilmek üzere geliştirildiğini biliyoruz. Omurilik yaralanmaları ve nörolojik bozuklukların tedavisi gibi tıbbi uygulamalara sahip olması beklenen bu cihaz yakın bir zamanda insanlar üzerinde de denenmeye başlayacak.

Elon Musk Neuralink'ten Umutlu:
The Wall Street Journal CEO Konseyi Zirvesi'nde canlı yayınlanan bir röportajda Musk'a Neuralink'in 2022'de ne yapmayı planladığı soruldu. Elon Musk'da şu sözlerle cevap verdi:
Neuralink maymunlarda iyi çalışıyor. Test sayısını da oldukça artırdık. Kullanımın ve sonrasında çıkartılmasının güvenli oluşunu teyit ediyoruz. Buna testlere gelecek yıl tetraplejikler, kuadriplejikler gibi ciddi omurilik yaralanmaları olan insanlar da dahil olacak. Konuyla alakalı FDA'in(U. S. Food and Drug Administration/Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) onay vermesini umuyoruz.

Bu konuşmadan hemen sonra Elon Musk Neuralink'in cihazı yerleştirme standartlarının FDA'nınkilerden çok daha yüksek olduğunu söyledi. Sonrasındaysa bir tweette, Gelecek yıl insanlarda cihazlarımız olduğunda (maymunlarla nüanslı konuşmalar yapmak zor) ilerleme hızlanacak dedi.
Aslında bakarsanız Elon Musk bu projenin insanların beyninde denenmesi için daha erken bir tarih vadetmişti insanlara. Örneğin 2019'da Neuralink'in 2020'nin sonuna kadar insan testlerine başlamayı umduğunu söyledi. Tahmin edebileceğiniz üzere ertelendi. Yetmedi bu yılın şubat ayında şirketin, 2021'in sonunda teknolojiyi insanlara yerleştirmeye başlayabileceğini açıklamıştı tabii ki yine ertelendi.
Anlayacağınız üzere Elon Musk projeleri için bitiş tarihi verme konusunda epey kötü. Fakat kimsenin inkar edemeyeceği bir şey varsa o da kafasına koyduğunu son derece mükemmel bir şekilde yaptığı.
Nisan ayında Neuralink, Neuralink cihazı kullanarak video oyunu oynayan bir maymunun videosunu yayınladı. Yani bu alanda insanlı deneylere cidden hazır olabilirler. Temmuz ayında 205 milyon dolar gibi sağlam ve yüklü bir miktar yatırım alan Neuralink, fonları çipi geliştirmeye yönlendireceğini açıkladı. Böylece kuadriplejiklerin Kuadripleji veya tetrapleji, kolların ve bacakların tamamen veya kısmen felç olmasıdır. dijital cihazları zihinleriyle kontrol etmesine izin vereceğini söyledi. Ama pek de şaşırmayacağınız gibi Neuralink böylesi zor ve zahmetli bir pazarda tek şirket değil hatta her geçen gün yeni şirketler ve yeni yatırımlar bu pazarda türemeye devam ediyor. Dolayısıyla ellerini hızlı tutmaları gerekebilir. Örneğin Synchron adlı 20 kişilik bir biyoteknoloji firması, Temmuz ayında insan testlerine başlamak için F'da onayı aldı. Ama bana soracak olursanız bilim-kurgu filmleri hariç bu tarz işler sadece Elon Musk'ın elinden çıkınca duyuluyor. Yani Elon Musk isminin vermiş olduğu şöhreti de kullanarak bu pazarda da diğer şirketlerin bir adım önünde bulunuyor.


Benim Yorumum:
Ben mi çok ilkel veya korkağım bilemem ama bana soracak olursanız bu proje insanlık için ne kadar yararlı bir proje de olsa zararlı yönleri daha çok gibi. Bilmiş olduğunuz üzere elinizde telefon Obama'nın korumalı cep telefonu bile olsa hackerler cihazı hacklayabilirler. Günümüzde hacklanmayacak cihaz bulunmamakla birlikte bu çipinde hacklanmayacağının garantisini veremez hiçbir şirket ya da şahsiyet. Ama vadettikleri insanlık için çok faydalı ve ileri taşıyıcı işler. Projenin gelişimini merakla takip ediyorum.

Yorumlar

Bu sayede protez teknolojisi gelişebilir, uzuvlarını kaybetmiş veya hiç sahip olmamış insanlara kol, bacak ve parmak eklenebilir. İnternet bağlantısı ve bilgisayar teknolojileri ise çok ayrı ve zor bir konu, şu anlık bir tehdit oluşturacağını sanmıyorum. İnsanların yönetilebileceği iddiaları ise bana imkansız geliyor. Ne kadar hızlı geliştirilse insanlık için o kadar faydalı olur.
 
Elon daha Tesla arabasına yaptığı güvenlik güncellemeleriyle bile Tesla'nın hacklenme ve açık sorunlarını çözebilmiş değil. İnsan beyninde yer alacak bir çipte ne kadar açık bulabilirler, korkutucu. Güvenmem.

Şöyle de bir durum var Tesla teknolojisi henüz daha çok yeni bir teknoloji. Yani hacklenme olaylarının yaşanması oldukça doğal. Kaldı ki internete bağlı olan her şey hacklanebilir, hacklanması imkansız cihaz diye bir şey yoktur.
 
Ömrüm boyunca taktırmamaya yemin ederim. Elon Musk'ın dünyayı o ve onun üyeleri ile beraber dünyayı sadece kendilerine itaat etmek istediklerine yemin edebilirim ama ispatlayamam.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Kenan Sabri Çilli
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
740
Yorumlar
10
Son güncelleme
Değerlendirme
3,00 yıldız 2 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Kenan Sabri Çilli adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı