En çok beğendiğim dağıtımlar

  • Ekleyen 46imt
  • Oluşturma tarihi
  • Blog girdisi okuma süresi 3 dakika okuma
Bu blog yazını biraz kısa tutacağım bu yazıda kendi beğendiğim dağıtımları ve bazı nedenlerini gibi bir takım düşüncelerimi yazıyorum keyifli okumalar.

Manjaro:
Benim en çok hoşuma giden kendisi en çok beğendiğim dağıtım sürücüleri otomatik kurması her masaüstü ile stabil çalışması verimli olması kendi depoları yanı sıra aur, snap ve flatpak gibi depolarını pamac ile rahatça indirilmesi ve kurulması ayrıca snap Store uygulamasına ihtiyaç olmadan yapması aur depolarına erişim olması son kullanıcı dostu olması benim çok hoşuma gidiyor ayrıca Manjaro kullanırken konsol veya terminal ekrana sadece Free komutunu yazdım Free komutu ise kullanılan RAM miktarını gösteriyor ayrıca Xfce, kde, gnome masaüstü ortamları resmi olarak destekleniyor ve cinnamon, budgie gibi masaüstü ortamları ise topluluk tarafından hazırlanıyor ancak Manjaro bu türevlerinde resmi olarak destekliyor resmi internet sayfasında indirme linki bulunduruyor.

elemantary OS (eOS) :
Arayüz olarak çok benim çok beğendiğim Ubuntu lts tabanlı son kullanıcı dostu çok güzel bir dağıtım ayrıca sizi biraz şaşırmanıza neden olabilir neyse bu dağıtım daha fazla anlatılacak pek fazla bir şey yok.

Arch Linux:
Son kullanıcı dostu olmayan bağımsız taban olan deneyimli kullanıcıları hedef olan en ince ayrıntısına kadar özelleştirme imkanı sunan kabuk ortamı gelen gereksiz bağımlılıkları olmayan hafif ve kullanışlı bir dağıtımdır ayrıca Manjaro, archmam, arcolinux gibi dağıtımların tabanıdır.

Gentoo:
Kaynak kod tabanlı olarak kurulan dağıtımlar arasında en popüler olan ayrıca Arch dağıtımdan daha fazla özelleştirme ve özgürlük sunan portuga paket yöneticisi kullanan deposunda 18 bin paket bulunan çok güzel ve kibar bir dağıtım bir kere kurarsanız kolay kolay çökertemezseniz.

openSUSE:
Bağımsız taban olan RPM paket biçimini kullanıyor olan bu dağıtım kendi paket yöneticisi olan zypper paket yöneticisini kullanmakta ayrıca sistemde yast denilen ve sistem yönetimini kolaylaştıran bir dağıtımdır. Benim kde ile iyi bir deneyim olmadı. Xfce ve gnome ile bence daha harika bir dağıtım ayrıca değerli sosyal üyesi @Dengesiz Kokarca openSUSE dağıtımının cinnamon masaüstü ortamı ile kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyor. Unutmadan kurulumu diğer dağıtımlara nazaran biraz uzun sürüyor kurulumu Live CD değil de DVD ISO üzerinden yapmanız daha iyi olacaktır.

Pisi Linux:
Bu güzel dağıtım gönül birkaç kişi tarafında eski Pardus'u devam ettirme çabası sonuçu ortaya çıkmıştır depolarında 4 bin ve üzeri paket bulunduruyor kde, Xfce, Mate masaüstü ortamları kurulumu yapılabilir ayrıca pisi paketi derlemesi oldukça kolaydır.

Pardus:
2013 sonrası Debian tabanlı olarak yoluna devam eden bu güzel dağıtım kendi yerli ve milli olarak konumlandırıyor bu dağıtımın amaçın kamu kurum ve kuruluşları hedef alarak Windows işletim sisteminin yerine geçmeyi planlıyor ve çabalıyor ayrıca Xfce ve gnome masaüstü ortamı ile gelmektedir Debian tabanlı olarak Linux dünyasına kattığı güzel bir depo ve mağaza uygulamasıdır bu yüzden bazı kesimler Debian makyajı tabiri kullanıyor aslında bir bakıma haklılar.

Deep'in OS:
Bu dağıtım Debian tabanlı kendi elinden geldiğince kendi araçlarını kullanan kendine ait çok büyük bir deposu olan olan biraz ağır dağıtım olan yeni kullanıcılar için benim görüşüme göre ideal bir dağıtımdır ama Deep'in depoları Çin'de bu yüzden bazıları kullanmak istemiyorlar bunun yerine Ubuntu D'de veya archman D'de kullanmanız daha iyi olabilir ama bu tabii benim görüşümlerim.

Archman:
Türk geliştiriciler tarafında Arch tabanlı olarak geliştirilen ayrıca distro Watch sitesinde Türkiye menşeyli olarak en çok kullanılan dağıtım. Bir çok masaüstü ortamını ISO kalıbı olarak sunan güzel ve hoş bir dağıtımdır.

KDE Neon:
Ubuntu LTS tabanlı olup benim kde ile sevdiğim en iyi dağıtım olup çok minimal ve kararlı olması beni benden alıyor bu dağıtım konusunda fazla yorum yapmaya gerek yok kendi başlı başına bir yapıt.

Yorumlar

Aslında sürücü kurulumları ve arayüzü kolaylaştırılmış olan her dağıtım bence yeni başlayanlar için güzel ancak ben bu Linux macerasına Kali ile başladım, Debian ile başladığım için mi bilemiyorum ancak Arch hiç hoş gelmiyor bana. Pacman kullandığım her seferde (Raspberry Pi 4 ARM64 versiyonu) GPG hatası ve sürekli bir paket kuramama sorunu yaşadım. GPG işini hallettim ancak o kadar uğraştırdı ki hemen Ubuntu Mate ve Gentoo dağıtımlarına geçtim.

Annemin bilgisayarı Ubuntu 20.04 Budgie ile güzel bir arayüzde Zoom EBA dersleri çalıştırıyor, mikrofon sorunu yok. Pulseaudio ile "Over-Ampflication" yaparak eski bir dizüstü bilgisayarın ölü amfisine bir ses getirdim.

Gentoo ise beni gerçekten çok üzdü. Salt performans olarak daha yüksek bir beklentim olmasına karşın kullandığım kernelden kaynaklı olsa gerek, mouse bile takılıyordu. Paket kurarken bellek kullanımı aşırı fazla, 2 GB RAM bulunan sistemde Swap bölümü oluşturmadan paket kuramıyorsunuz. Performans ise X86 sistemlerde Debian/Arch Linux'lardan pek fark etmiyor pratikte.

Ubuntu'da macOS kurup Macintosh yapmayı başardım, performans ve GPU Pass-Through sorunları yaşamadım, RAM kullanımı düşük, CS:GO oynadım, GPU hız aşırtması yaptım ve hiçbirinde bir sorun dahi yaşamadım. Ubuntu'nun ve Debian'ın her aromasını tavsiye ederim.

Arch ise uçbirim yerine sadece GUI kullanmak isterseniz güzel. Geliştiriciler için ideal dağıtım.

Debian ve Gentoo (Gentoo'da ne varsa zaten cmake ile yapabildiğiniz için donanım hızlandırması konusunda bence Gentoo pek fark yaratmıyor ancak dediğiniz gibi özelleştirmeler olması güzel ve pratik.), oyuncu ve Windows tarzı sistem arayanlar içinse ideal dağıtımlar Manjaro vb. Arch dağıtımlar bence. Umarım bu mantıklı bloga katkım olmuştur. Deneyimlerimi aktarmak istedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
46imt
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
561
Yorumlar
6
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

46imt adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı