Entropi nedir?

Nasıldı

  • İyi

    Oy: 5 45,5%
  • Kötü

    Oy: 2 18,2%
  • Gelişmeli

    Oy: 4 36,4%

  • Oy verenlerin toplamı
    11
Entropi denilen şey Kaos'u aklımıza getiriyor değil mi? Eğer Dan Brown "Başlangıç" kitabını okuduysanız orada da bahsediyordu.

Pekala diyelim ki bu kitabı okumadınız ve sadece yeni bir şey öğrenmek için bu yazıyı açtınız. Öyleyse kendi tarzımla anlatmaya başlayayım, umarım etkilenirsiniz.

Bu kanuna göre düzen zaman ile düzensizlik oluşturur. Oluşan bu düzensizlik de zaman ile düzen oluşturur, bunu doğada görebildiğimiz için bu konuyu doğa kategorisi içerisinde açtım.

Bu ilişkinin mantığı üzerinde durmak istiyorum, şimdi toplumun en küçük yapı taşı olan aileyi baz alalım. Ailenizde belli bir sistem ve bu sistemin devamlılığını sağlayan kurallar vardır. Tek bir tane aile yok, bir sürü aile var ve bu ailelerin hepsinin kendi içerisinde farklı bir işleyişi söz konusu. Ancak bu aileler birleşerek toplumu oluşturuyor.

Bilim de bu şekilde gelişmiyor mu? Delinin teki ruh hastası gibi hiç akla gelmeyecek şeyleri hayal ediyor ve üzerine yoğunlaşıyor. Daha sonra elde ettiklerini paylaşıyor, aynı şekilde yüzlerce deli bunu yapıyor. Daha sonra bu bilgilerin birbiri ile ilişkili olanları bir araya getirip formülize ediliyor, sanırsam TDK'ya yeni bir kelime çıkardım, böylelikle bilim dalı oluşuyor. Tabi bu kadar kolay olmasa da böyle düzen oluşuyor.

Düzensizlikten nasıl düzen oluşacağına iyice değindiğimi düşünüyorum, şimdi tam tersine gelelim.

Buna en belirgin örnek işleyen bir sistemin ısı çıkarması olabilir. Umarım doğru terimi kullanmışımdır, sıcaklık mı yoksa ısı mı çıkıyor emin değilim, en iyisi bunu başka bir konuda konuşalım.

Mesela koştuğunuz zaman vücut sisteminiz işler ve ısı yaymaya başlarsınız. Eğer iletken madde ve pil alıp iletken maddeyi pilin iki ucuna bağlarsanız küçük bir sistem yapmış olursunuz ve bu da ısı yayar.

Ayrıca daha iyi anlaşılabilmesi adına kendimize sistem nedir diye sormalıyız?

Sistem çeşitli ve birbiri ile alakası olması şart olmayan parçaların bir araya getirilmesi ile oluşan bir bütündür.

Dizge, diğer adıyla Sistem, birbiriyle etkileşen veya ilişkili olan, bir bütün oluşturan cisim veya varlıkların bileşkesidir. Bu varlıklar soyut veya somut olabilirler.
Wikipedia'da böyle anlatılmış fakat kesinlikle denk gelmişsinizdir bant ve muz ta da Apple Pen ta da çok pahalı bir tablo.

Gönderide bulunduğum şeyler: Pahalı olan Apple pen -note 3 kullanıyorum ve telefonumdan pahalı :D -, "Komedyen" tablosu

1608511806221.png


Evet ben biraz içimi döktüm sanırsam siz de okudunuz, yazı yazarken aklıma pek çok farklı düşünce aynı anda geldiğinden ve hepsini değerlendirdiğimden konu bütünlüğü olmayan yazılar da çıkarabiliyorum arada sırada. Ayrıca cümlelerimde zaman tümleci yabancı dildeki alışkanlığımdan ister istemez sonlara geliyor.

Görüşünü almak isterim.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Hyosuke
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
432
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız

Doğa kategorisindeki diğer girdiler

Hyosuke adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı