Frontend developer yol patikası

Merhabalar, genelde bu tarz klişe içerikler mediumda oluşturulur ve linkedinde paylaşılır fakat sürekli bir şey aldığım bu foruma katkı sağlamak istedim.

1.png


Öncelikle front end dediğimiz şey nedir diye soracak olursak bir yazılımın kullanıcı ile etkileşime geçen kısmına deniyor, türkçesi ise arayüz geliştirici olarak geçiyor ve gelişen yazılım sektöründe eskiden basit görülen ön kısım giderek komplike hale gelmiş ve şirketler bu kadar fazla yük bindirilen ön yüz kısmına geliştirici bulmakta zorlanır hale gelmiş durumda.
Bilgili bir arayüz geliştirici bulmak imkansız hale gelmiştir çünkü özellikle koronavirüs sebebi ile evden çalışma yaygınlaşmış ve Türkiye'de ve gelişmekte olan ülkelerdeki deneyimli geliştiriciler uzaktan yurt dışı için çalışmaya başlaması ile birlikte iç piyasaya yönelik deneyimli geliştirici bulmak imkansızlaşmış durumda.

Bu yazımda sizlere deneyiminiz olmasa bile bilgi sahibi yüksek bir front end geliştirici olmak için zaman da yolculuk yapıp ilk başlayan kendime yol haritası çıkartacak şekilde kaynakları ve sıralamayı paylaşmak istedim.

Öncelikle gerçekten klişe olan şu sözü söylemek istiyorum "dokümantasyon takip edebilecek kadar " İngilizce şart. Kaynakların çoğu İngilizce olacak çünkü bu işte B1-B2 seviyesinde İngilizce şart.

Öncelikle üzerine temellerinizi oluşturacak fakat çok beğendiğim bir kursu atmak istiyorum. Bu kurs ile birlikte çok iyi bir temele sahip olacaksınız fakat her kısım için detaylı şekilde tekrar dönmek zorundasınız.

The Complete 2021 Web Development Bootcamp

Web alanında neredeyse tüm konularda temel şekilde hakim olacağınız bu kurs ile birlikte artık bir şeyler yapabilir hale geliyorsunuz ve dr. Angela yu gerçekten insanı yormayacak şekilde anlatmış.

Kursta eksik gördüğüm nokta ise CSS kısmında flexbox ve Grid sisteminin net olmaması. Bunun için 2 farklı oyun ile pekiştirmeniz çok güzel olacaktır.

CSS GRID

FLEXBOX FROGGY

İnternette bu konu hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Üstüne gitmenizi tavsiye ederim.

Burada CSS öğrenmiş olduk fakat iş hayatında saf CSS yazılmıyor, bunun için sass kullanmanız gerekmekte.
Sass ise büyütülecek bir şey değil 20 dakikada öğrenebileceğiniz ve bir daha asla saf CSS yazmayacağınız bir şey.

Learn Sass In 20 Minutes | Sass Crash Course
Bootstrap öğrenmenin en iyi yolu ise kesinlikle dokümantasyon, kendi websitesinden detaylı bir şekilde kullanımları görebilirsiniz ve örnekleri inceleyebilirsiniz. Kullanmak hayat kurtarır zamandan tasarrufu maksimuma çıkarır fakat bootstrap olmadan saf CSS yazarak bu işi nasıl yapabileceğinizi bilmeniz gerekmekte.
Gel gelelim en önemli ve en çok zorlanılacak yere, öğrendiğinizi düşünseniz bile tam anlamıyla hakim olmanızın yıllarınızı alacağı kısma, "JavaScript".
Yazılım dünyasında onlarca farklı programlama dili vardır hepsinin belirli alanlarda avantajlı olduğu noktalar vardır fakat biri hariç, JavaScript şu an yazılım dünyasını ele geçirmiş durumda ve sürekli yeni bir Framework başka bir alanda inanılmaz avantajlar sunarak yazılımcıları cezbediyor. Eskiden küçümsenen ve insanların geleceğini görmediği JavaScript şu an tüm yazılım sektörünü ele geçirmiş durumda. Kullandığınız çoğu program JavaScript ile yazılıyor, saf bir şekilde JavaScript kullanılmasa bile temeli JavaScript. Masaüstünde Discord, Microsoft Teams vb uygulamalar JavaScript kullanılarak yazılmış, web aleminde ise rakibi yok, mobilde ise birçok uygulama JavaScript kullanıyor ve yazılım sektöründe bu nadir görülen bir durum.

“Any application that can be written in JavaScript, will eventually be written in JavaScript.”

Feff atwood.​

2.jpg


Çok şükür bugünde JavaScript övdük fakat saf JavaScript öğrenmek için 2 kaynağımız var.

The Complete JavaScript Course 2021: From Zero to Expert!

Yukarıda kursu izlerken belirli bir süre sonra aşağıdaki challenge ile projeler üretebilirsiniz ve özellikle 30days challenge olmazsa olmazlarımızdandır.

30 Day Vanilla JS Coding Challenge
Evet JavaScript temellerimizi attık ve artık az da olsa React biliyoruz fakat React bilgimizi geliştirmemiz lazım! Dr angela yu kursunda ne yazık ki detaylıca bahsetmemiş.

3.png


React - The Complete Guide (incl Hooks, React Router, Redux)

Bu kurs ile birlikte reacta hakim olmaya başlayacaksınız, fakat o da ne! Bir Framework'un Framework'u çıkmış. Verginin vergisi gibi düşünebilirsiniz fakat sorun değil ne de olsa Türkiye'de yaşıyoruz biz alışığız bunlara deyip bir çırpıda nextjs kursunu da izliyoruz.

Next.js & React - The Complete Guide (incl. Two Paths!)

Yukarıda adımlarla birlikte artık çok rahat bir şekilde iş bulabilir olacağız ve bir front end geliştirici olmuş olacağız. Yaptığımız egzersizleri GitHub'a atarak rakiplerimizin önüne geçmiş olacağız. Her şey bitti mi peki? Tabii ki de hayır fakat artık ufak tefek şeyler kaldı ki bunları da rahatlıkla öğrenebilirsiniz. İş hayatında zorlanacak mısınız bu kadar öğrenimden sonra elbette zorlanacaksınız fakat bu alanda 10 yıldır çalışıyor olun yine zorlanacaksınız bundan şüpheniz olmasın.

Türkiye'de bir işveren için yukarıda hazmetmeniz aylarınızı hatta yılınızı alacak şeyleri bilmenize rağmen eksik olacaksınız fakat dert etmeyin, temelleriniz sağlam. Hatta her şeyi paket şeklinde isteyen şirketteki tüm işlere bakmanızı isteyecek işverenlerin bile ilanlarındaki isterleri karşılıyor olacaksınız yukarıdaki adımlar ile.

Önemli not: Bu adımlarda javascripten sonra Angular veyahut vuejs öğrenerek ilerleyebilirsiniz fakat en çok kullanılan React'ı sizlerle paylaştım. İş ilanlarına göz gezdirirseniz React dışında pek fazla kullanımın olmadığını göreceksiniz. Framework'un Framework'u demem teknik olarak yanlış olabilir fakat siz onu görmezden gelin haticeye değil neticeye bakalım biz.

Bu adımlardan sonra mobil uygulama yazmak isterseniz React Native ile çok rahat bir şekilde mobil uygulama yazabilirsiniz veyahut electronjs ile masaüstü uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Yorumlar

Back-End için Node.JS ya da Django artık daha mantıklı. PHP çok tercih edilmiyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
OnurB
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
1.117
Yorumlar
1
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

OnurB adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı