Gerçeğin düşmanı: Ezber!

İnternet üzerinde forumları, sosyal ağları gezerken bazı tartışmalarda yıllardır aynı argümanların kullanıldığını görüyor ve üzülüyorum.

İnsanın ruhunu ve zekasını ezber kadar öldüren bir şey var mı merak ediyorum...

Her gün öğreniyoruz, doğru bildiklerimizi yeniden tartıp, ölçüp biçiyoruz. Ezber gerçeğin düşmanıdır. Biz de incelemelerimizde, rehberlerimizde, video ve yazılarımızda her gün yeni bilgiler paylaşmaya özen gösteriyoruz. Her seferinde birbirimize sorup kendi bilgilerimizi sorguluyoruz. Sorgulamakla kalmıyor deney yaparak bunlara meydan okuyoruz.

Size de tavsiyemiz öğrenmeniz ancak ezberlememiz yönünde. Neden? Zira bu bilgiler de birkaç yıl içerisinde değişecek. Genel geçer kaideler kökten sarsılacak. Yenilerini öğrendikçe biz de güncelleyeceğiz.

Aslında bu eğitim ve öğretimin temelinde olması gereken bir anlayış. Bilgi ezberlemek yerine araştırmayı öğrenmek, soru sormayı öğrenmek, insanlarla konuşmayı olduğu kadar dinlemeyi öğrenmek gerekiyor. Öğrenmenin kendisi öğrenilebilir. Ne kadar erken öğrenmeyi öğrenirseniz, o kadar rahat edersiniz.

Peki bunun için ne gerekiyor? Yeni bilgilere açık olmak, esnek bir anlayışa sahip olmak. Ezberlere saplanıp kalmamak. Emin olun kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yorumlar

M
Dinleyici olmaktan daha zoru varmı acaba :)
 
Güzel bir yazı. Ezberci sisteme her zaman karşı olmuşumdur. Deney hayatımızın her alanında olması gereken bir unsurdur. :)
 
Bende de çok oluyor. Hemde Technopat Sosyal'de. Aslında biliyorum ama klavyede yazarken elim yanlış yazıyor. Örneğin CL10 RAM 9'dan iyidir dedim 1 saat sonra anladım ve çok utandım :).
 
Örnek vereyim, tıp. Kadınlarda kemik erimesine karşı eskiden doktorlar bol bol süt ve peynir tavsiye ederdi. Birkaç yıl önce araştırmalar gösterdi ki kemik erimesi başladığında yaş itibariyle alınan kalsiyum kemikleri güçlendirmek yerine kireçlenmeye yol açıyor yani faydası değil zararı var. Bu bilgi bile sadece 40 yaş üstü kadınlarda önemli ve geçerli.

Tanıdığım bir doktor bunu diğer doktorlardan 1-3 yıl önce uygulamaya başladı zira sık sık yurtdışı konferanslara katılmanın yanında yeni makaleleri takip ediyor. Kendisini her gün geliştirip yenilikleri uyguluyor. Bu genç bir doktor da değil, 65 yaşında.

Yani yeni bilgilere çok hızlı alışmak hayatta kalmak istiyorsak şart. Sadece teknoloji değil her alanda öğrenmeye istekli ve açık olmak şart.

Soruya istinaden, Kafa Ayarı yeniden başlayacak, incelemek istediğimiz, bir türlü gelmeyen çok fazla ürün, durup durup aynı anda incelemeye geldi. Sanırım gümrüklerle ilgili bir durum. Onları gereken ilgi ve özenle inceleyelim devam edeceğiz :)
 
Son düzenleme:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Ali Güngör
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.519
Yorumlar
8
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Ali Güngör adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı