Oyun İncelemesi: God of War

1700449537382.png
1700449537382.png

OYNANIŞ

Oyuna başladığınız ilk andan itibaren oynanışın ve ilerleyişin ağırlığı hissediliyor yani oyunun hızlı ilerleyen, durmadan boss kestiğimiz hack&slash olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ara sahneler uzun, fighta girdiğinizde yapabiliceğiniz şeyler çok kısıtlı ve temel. İlk bir kaç saat böyle geçtikten sonra yetenek ağacından farklı skillere erişim sağlanabiliyor. Siz ilerledikçe oyunda sürekli farklı faktörler devreye girip oynanıştan sıkılmanızı ciddi ölçüde engelliyor bununla kalmıyor gittikçe daha da zevk almanızı sağlıyor, oyunda girdiğiniz her fighttan keyif alıyorsunuz. Hele şu vuruş hissiyatı mükemmel, düşmanların parçalanışını ve savruluşunu görmek bu açıdan çok tatmin edici bunu da en çok baltada hissediyorsunuz. Oyundaki temel silahımız olan Leviathan Baltası oyunun ana savaş mekaniğini oluşturuyor, bu baltayı atıp istediğimiz zaman geri çekebilmemiz aynı zamanda bulmaca mantığının da temeli. Onun dışında Kaosun Kılıçları ve Kratos'un silahlardan geri kalmayan yumrukları var :), kesinlikle bunlar da neredeyse balta kadar etkili. Spartalı Öfkesi ise oyunun temel mekaniklerinin üstüne enfes olmuş. Bu arada parry atmak kolay ama düşmana etkisi dark soulsta ki kadar büyük değil. Bazı düşman tiplerine baltayla veya kılıçla saldıramıyorsunuz, oyun tek silahla oynayıp sürekli onu geliştirmemizi istememiş. Oyunda biraz quick time event olsa fena olmazmış ama sağa sola her yere koymalarındansa olmaması daha iyi. Oynanışın benim açımdan eksi yanlarından bazıları duvarlara tırmanışımız ve zıplama mekaniği. Oyunda herhalde totalde 1 saat falan tırmanıyoruzdur en fazla ama yine de sabit bir yerden efor sarf etmeden geçmek sıkıcı geliyor, en azından nereye atlayacağımızı falan kendimiz çözsek veya sağ sol tuşlarından farklı bir şey kullanmak zorunda kalsak daha güzel olurmuş çünkü sırıtıyor. Zıplama mekaniği tuhaf geldi, pek de uğraşılmamış gibi. Düşman yapay zekası çok iyi.

DÜŞMAN ÇEŞİTLİLİĞİ

Oyunun en büyük eksisi bence düşman çeşitliliği. Belki çoğu oyuna göre fazla düşman çeşitliliğine sahip ama böyle büyük bi oyun için çok kısıtlı buldum. Onu geçtim oyunda geçen adı büyük kendisi küçük bosslar var, bunları kesip geçiyoruz. Onu da geçtim iyi yazılmış zorlu ve ilgi çekici bi ana düşman/düşmanlar yok, oyunun sonlarına doğru böyle bi düşman beklesem de olmadı garip bir şekilde. Açıkçası biraz içimde kaldı daha korkutucu ve ismi çok geçen üzerinde durulmuş bosslar kesmek isterdim bu açıdan oyuna eksi veriyorum.

HİKAYE

God of War aslında Yunan Mitolojisinde geçen bir seriyken bu oyunda İskandinav Mitolojisinde geçiyor. Bence bir kaç noktada tam oturmasa bir sürü boşluk kalsa da yumuşağa yakın bi geçiş yapmayı başarmışlar ya da çok hakim olmadığımdan bana öyle geldi. Oyun başından sonuna kadar bir yolculuk hikayesini anlatıyor. Kratos yaşlanmış, hâlâ sert ama aklını kullanan, aksiyon peşinde değil de sadece amacına ulaşmaya çalışan bi karaktere dönüşmüş. Atreus biraz gıcık ama hikayede ve fight'ta önemli rol oynayan bir karakter. Hikayeye genel anlamda bakınca boş kalan bir sürü şey var bazı şeyler yarım kalmış bunları ragnarok'ta tamamlayacaklardır diye düşünüyorum.

GRAFİKLER, TASARIM VE ATMOSFER

Grafikler mükemmele yakın. Dış mekan tasarımları çok sırıtmasa da iç mekan tasarımları bence oyunun ruhunu yansıtmamış. Atmosfer gerçekten iyi ama dediğim gibi iç mekan tasarımları biraz bunu da bozmuş gibime geldi. Karakterler çok iyi tasarlanmış özellikle Kratos ve Stranger'ın yüzü, sakalları ve mimikleri harika.

YAN GÖREVLER

Yan görevler hiç sırıtmıyor, gayet kaliteli ve tatmin edici. Hiçbirini boşuna yaptığınızı hissetmiyorsunuz çünkü hem eğlenceli, kaliteli hem yaptığınızın karşılığını veriyor.


SESLENDİRME VE MÜZİK

Seslendirmeler çok yerinde olmuş, özellikle Kratos'un ve Brok'un sesi çok iyi. Müziklere diyecek bir şey yok harikalar ama keşke adamakıllı ve epic bosslar ekleselermiş de boss fight'ta dark souls gibi ürperten müzikler girseymiş.

Son olarak oyunun optimizasyonu çok iyi ve DLSS ve FSR destekliyor, herhangi bir bug'a rastlamadım, Türkçe altyazı ve arayüz destekli. Fiyatı bence ekonomiye göre uygun, makul(mevcut kurları düşünürsek). diğer oyunlara nazaran verdiğiniz paranın karşılığını çok daha fazla alacaksınız. Bu oyun alınmaya değer.

Oynanış 10/10
Düşman çeşitliliği 7/10
Hikaye 8.5/10
Grafikler, tasarım ve atmosfer 9/10
Yan görevler 9.5/10
Seslendirme ve müzik 9.5/10.

Oyuna puanım
9.5/10
Yazar hakkında
UmutMelihAkyol
Kendi halimde oyunlar ve hakim olduğum konular hakkında rehber ve inceleme yazıları yazıyorum.

Yorumlar

Boss çeşitliliği konusunda çok zayıf ne yazık ki. Ancak 2. oyunda da baydıracak derecede boss çeşitliliği bulunuyor. Konsolu olan bunu satın almasın, direkt Ragnarök'ü satın alsın. Oynanış açısından Ragnarök daha üstün. Hikaye ise YouTube'dan izlenebilir.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
UmutMelihAkyol
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
478
Yorumlar
2
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

UmutMelihAkyol adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı