Sürprizbozan Raft Oynanış Rehberi

Bu blog girdisinde spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız blog girdisini raporlayabilirsiniz.
Genel Olarak Raft Nedir?

Raft genel özellikleriyle okyanusta tek başınıza kaldığınız bir hayatta kalma oyunudur.
Oyun ana mekanikleri ile okyanus yüzeyinde bulunan atıkları toplayarak gelişmenize dayanır.

Raft sizi ucu bucağı belli olmayan bir okyanusun ortasında hayatta kalmanızı istiyor. Genel olarak karada gördüğümüz oyunlara kıyasla bir hayli farklılığa sahip olan Raft bu farklılığı nedeniyle de oldukça dikkat çekmişti. Raft’ı aynı zamanda bir çok hayatta kalma oyunundan ayıran kısmı diğer birçok oyunda yaptığınız şeyler Raft’ta çok daha az karşımıza çıkıyor oluşu.

Klasik bir ormanın içinde oyuna başlamak yerine Raft, sizi okyanusun ortasında küçük bir tahta parçasının üstünde ve elinizde bir adet kanca ile oyuna başlatıyor. Kanca genel oyun süresince temel ihtiyaçlarınızı gidermek için kullanacağınız en temel alet diyebiliriz. Kendisini bir olta gibi kullanıp okyanus çevresindeki bilimum materyalleri toplayabiliyorsunuz.





Yeni Bir Maceraya!

Raft hiçbir bilgiye sahip olmadan başlayanlar için can sıkıcı ve karmaşık hissettirebilir.

Hayatta kalmak ilk başta biraz zor gözüküyor. İlerlemeniz yavaş olsa da bir zaman sonra bu duruma ayak uydurup oldukça rahat gelişebilirsini. Fakat bu durum gerçekleşene kadar dikkat etmeniz gereken bir kaç tane ufak detay var:

Açlık
Susuzluk
Salınızı büyütmek
Köpek balığı ile başa çıkmak

Bu dört faktörü tabii ki daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz fakat temelde bu dört faktörün içeriklerini doğru bir şekilde öğrendiğinizde hayatta kalmak bir hayli kolaylaşacak.

Başlarken yapmanız gereken hayati şeyler var. Bunlar:
Oyunun başlangıcında elinizde sadece bir kanca olduğundan bahsetmiştim. Bu kanca ile hızlı bir şekilde okyanusun dört bir yanına dağılmış materyalleri toplayabilirsiniz. Bu materyaller ise şu şekilde:

Yüzmekte olan fıçılar
Tahta parçaları.
Palmiye Yaprakları.
Plastik.

Fıçıların içlerinde bulundurabilecekleri eşyalar:


EŞYA
ORAN
Tahta%37.73
Plastik%14.15
Palmiye Yaprakları%18.87
Hurda%9.43
İp%7.8
Taş%6.03
Pancar%3.30
Patates%3.30

Toplamakta olduğu gibi üretmekte de bir öncelik belirlemelisiniz. Önceliğiniz şu şekilde olabilir:

  1. Tahta Mızrak. (Wooden Spear)
  2. Yeni bir kanca. (Plastic Hook)
  3. Çekiç. (Building Hammer)
  4. Bardak. (Empty Cup)
  5. Su arıtıcısı. (Simple Purifier)
  6. Izgara. (Simple Grill)
  7. Olta. (Fishing Rod)
  8. Araştırma Masası. (Research Table)


Atılabilir çapa (Throwable Anchor) üretebilecek kaynaklara sahip olduğunuzda karşınıza çıkan ilk adada durmalı çapayı atıp adanın önce içini sonra yakın deniz altını gezerek gereken kaynakları toplamalısınız. Önceliğiniz şu şekilde olabilir:

  1. Taş. (Stone)
  2. Hurda. (Scrap)
  3. Kum. (Sand)
  4. Kil. (Clay)
  5. Yosun. (Seaweed)
  6. Metal. (Metal)
  7. Bakır. (Copper)

Adadan topladığınız taşlar ile balta yapıp palmiyeleri kesebilirsiniz. Topladığınız kil ve kumu birleştirip Islak Tuğla (Wet Brick) üretebilir ardından ürettiklerinizi salınıza dizip kuruttuktan sonra Fırın (Smelter) yapabilirsiniz.

Buraya kadar geldiyseniz eğer fark ettiğiniz ilk şey tahta parçalarının ne kadar yetersiz kaldığıdır. Bu nedenle kullandığınız ve ürettiğiniz her şeyde tahta parçasından tasarruf etmelisiniz.




Köpek Balığı İle Mücadele!

Oyunun başlarında bir adaya yaklaştığınızda köpek balığını öldürmek sizin işinize gelebilir. Köpek balığını öldürmek için üzerine doğru düz bir çizgi halinde yüzün, size doğru yaklaştıktan sonra üzerinize atlama hamlesini yaparken mızrağınız ile vurun. Böylece köpek balığının atak animasyonu engellenecek ve siz hasar almayacaksınız. Köpek balıklarının toplam 30 canı vardır ve tahta mızrak ile 30, metal mızrak ile 15 vuruşta öldürülebilirler. Köpek balığını öldürmek size 3 dakika kadar serbest zaman verecektir bu sayede ada çevresinde kaynak toplamaya sorunsuz devam edebilirsiniz.



Düzenli bir şekilde materyal topladıktan sonra salınızın etrafına bazı yuvalar/fileler (Collection net) yapma imkanınız oluyor. Bu yuvalar/fileler ise içerisinden geçen materyalleri otomatik olarak toplamanızı sağlıyor. Böylelikle sürekli kanca ile etrafta koşturup materyal toplamak zorunda kalmıyorsunuz ve farklı işlere odaklanma imkanınız oluyor.. Fakat benim size nacizane tavsiyem koyduğunuz filelerin köpek balığı tarafından zarar görmeyeceğinden emin olun.

Hayatta kalma işini bir düzene soktuktan sonra yavaş yavaş ilerleme adımlarınız başlayacaktır. Bu gelişim için en temel adım ise çekiç yapmak ve araştırma masası yapmak. Çekiç sizin olmasa da salınızın hayatta kalması için en önemli alet. Salınızı büyütüp yeni koyacağınız alet edevat için yer açmak bir yana, köpek balığı saldırılarından hasar alan yerleri onarmak için çekiç kullanmanız gerekiyor (bu durum hasar alan her yer için geçerli).

Araştırma masası gelişiminiz temelini oluşturan bir diğer faktör. Bulduğunuz her yeni materyali vb. şeyleri araştırma masası aracılığı ile araştırdığınızda sürekli yeni bir şeyler keşfetmeniz mümkün. Bunun sonucunda çok basit veya çok işinize yarayacak şeylere denk gelebilirsiniz.

Yeni yaptığınız eşyaların güvenliği tamamen altında ve çevresinde bulunan tabanın canına bağlı. Bu yüzden köpek balığı saldırılarından korumak için eşyalarınızı çok fazla kenara ve köşelere koymamanızı tavsiye ederim.

Köpek balığı genel olarak salınızın etrafında dairesel şekilde dolaşıp en kenarda köşede açık olan yerlere saldırıyor. Bu yüzden salınızın tam ortasında koyacağınız her şey tamamen güvende olacaktır. Raft’ta size tehlike oluşturan tek faktör köpek balığı olduğu için neredeyse her yerde karşımıza çıkıyor. Bir çok yerde daha rahat hareket etmek için kendisini aradan çıkarmak isteyebilirsiniz.

Köpekbalıklarını oyalamanın/meşgul etmenin en basit yolu köpek balığı yemi yapmaktan geçiyor. Bu yemi köpek balığından çok uzak bir yere atmadığınız takdirde attığınız yem bitene kadar köpek balığı kafasını kaldırmıyor. Bu durumu saldırmak için bir avantaj olarak görebilirsiniz fakat saldırdığınız esnada yemlerin cazibesini kaybetme olasılığı da mevcut.

Köpek Balığını öldürmek istiyorsanız eğer en basit şekilde tahta bir mızrak yapmanız gerekiyor. Tahta mızrak aynı zamanda köpek balığı salınıza saldırırken de onu kovmanız için gerekiyor. Köpek balığını öldürmek gibi bir niyetiniz varsa eğer bu işten en zararsız çıkmanın yolu salınıza saldırdığı aralarda kendisine sürekli mızrak ile hasar verip en sonunda işini bitirmek. Köpek balığı kendi canını yenileyemediği için bir süre sonra aldığı hasarlar sonucu canı oldukça azalıyor ve okyanusa atlayıp öldürmeniz çok da zor olmuyor.




Raft’ta yeni adalara yelken açmak



Denizde sallana sallana yüzerken bir zaman sonra karşınıza terk edilmiş minik gemiler ve kimsesiz adalar çıkacak. Bu tarz faktörler oyunda ilerlemenize oldukça güzel katkı sağlayacaktır. Nitekim bu adalarda ve batmak üzere olan minik gemilerde sandık bulma şansınız oluyor. Bu sandıklarda ise henüz oyunun başlarında toplayamayacağınız materyaller olabiliyor. Bu materyalleri araştırma masasında kullanarak da erken safhada daha çeşitli eşyaları üretme şansınız oluyor.

İlk olarak, gördüğünüz ilk adada durun ve müsait bir şekilde adanın kıyı şeridinden suyun altında kaynaklar var mı bir bakın. Kaynak derken şunları kast ediyorum:

  • Yosunlar. (Seaweed)
  • Kil. (Clay)
  • Kum. (Sand)
  • Metal Cevheri. (Metal Ore)
  • Bakır Cevheri. (Copper Ore)
  • Hurda. (Scrap)
  • Taş. (Stone)
Eğer adanın kenarındaki resiflerde, kayaların çevresinde, kumun üzerinde vesaire bu materyaller bulunuyorsa. Adanın kenarına yanaşın ve eğer varsa tek kullanımlık çapanızı suya bırakın. Ama yoksa, dalga yönünü görüp adanın o kısmına doğru kürek çekebilirsiniz. Böylece dalga salınızı adaya doğru ittirir ve salı kaçırmazsınız.

Diyelim ki güzelce adanın kenarına park ettik. Şimdi ne yapacağız? Önce adanın yüzeyini güzelce silip süpürün. Ananas, Karpuz gibi meyveleri toplayın. Mango ve Palmiye ağaçlarını kesin. Sandık varsa eğer onu da alın. Ardından yukarıda anlattığım yöntem ile köpek balığını öldürüp hızlı bir şekilde adanın çevresini temizleyin. Oyunun başlarında taşa, kile ve kuma daha çok ihtiyacınız olacağını unutmayın.



Ayrıca, oyunda karşılaşabileceğiniz iki tane nadir ada bulunmakta:

  • Uçak Enkazı Adası
  • Gemi Enkazı Adası
Bu adalarda, adından da fark edebileceğiniz üzere enkazlar bulunuyor. Uçak enkazı adasında Pilot kaskı, iki adet kırmızı böğürtlen ve bir adet gümüş yosun bulabilirsiniz. Gemi enkazı adasında ise Kaptan şapkası ve taşınabilir radyo bulabilirsiniz.
Bu adalar, oyun ne zaman yeni ada yaratma girişiminde bulunsa %2 gibi ince bir şans ile yaratılırlar. Ve gemi enkazı adası "O Captain! My Captain!?" Steam başarımını, uçak enkazı adası ise "Not a great landing!" Steam başarımını açar.




Taş Devrinden Maden Devrine!

İlk adanızı keşfettiniz ve güzelce yağmaladınız. Şimdi yağmalamadan çıkan şeyleri araştırma masasında araştırmalısınız. Ayrıca elinize geçen materyalleri, doğru kullanabilmek için Ocak (Smelter) yardımıyla eritmeniz gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

İlk ocağınızı yapabilmek için 7 adet kuru tuğlaya ihtiyacınız var. Bir ocak yapabilmek için 6 adet kuru tuğla gerekiyor. Birini de araştırma masasında araştırmalısınız. Bu durumda 14 adet kil ve 14 adet kuma ihtiyacınız var demektir. Kuvvetle muhtemel ilk adanızda karşınıza bu kadar fazla materyal çıkmayacaktır. Bu yüzden oyunun hikayesine girmek için sabırsızsınız farkındayım ancak en az üç adayı bu şekilde yağmalamanızda fayda var. Aynı zamanda basit materyalleri de kullanacağınız için adayla işiniz bittikten sonra salınızda fazla oyalanmayın ve yola koyulun.



Bu sırada malzeme bolluğu yaşarsanız falan, bunlardan üretip salınıza monte edebilirsiniz. Denizde siz hareket hâlindeyken işinizi inanılmaz kolaylaştıracaktır. Ayrıca oyunda zorlanmadan bunları üretebildiğiniz zaman Toplama Ağları'nın en efektif kullanılma yöntemi salınızın ardışık iki yönüne sıra hâlinde dizmek olacaktır. Örneğin: salınızın güney ve doğu yönüne sıra hâlinde bu ağları dizerseniz salınız gittiği her yönde kaçırmadan yüzen materyalleri toplayacaktır. İsterseniz her ağın arasına bir normal temel koyabilirsiniz zira ağların yakalama erişimleri epey büyük.





Birkaç ada daha keşfettiniz, ocağı kurdunuz, keşfettiğiniz materyalleri de erittiniz diyelim. Bu materyalleri öncelikle hem ham hem de işlenmiş şekilde araştırma masasında bir güzel araştırın. (Bazılarının ham hâlleri araştırılmıyor olabilir. Eğer öyleyse sizde bir sorun yok bende var. Psikiyatristim bir polat gibi bir şey demişti de, ben kendisini pek dinlemiyorum zaten...)
  1. Şimdi işlenmiş malzemeleri kullanması kaldı geriye. Ben size eğreti bir öncelik şeması vereyim siz keyfinize göre yapmak istediğinizi yapın.
  2. Öncelikle, işleme aşamasında zamanınızı etkili kullanmak için birden fazla ocak kullanmanızda 3.fayda var. Devamlı çalıştırın bu ocakları, tabii tahta sıkıntısı çekmiyorsanız.
  3. İlk olarak dört adet metal eritip, salınıza bir çapa üretin.
  4. Ardından dört adet kum eritip, kendiniz için bir gelişmiş arıtıcı (Advanced Purifier) üretin.
  5. Bir metal mızrak, tahta mızrağın iki katı hasar vuruyor. Bir tane kendinize edinin.
  6. Artık fincan yerine bir plastik şişe kullansanız daha iyi olacak. Dört tane yosunu eritip bir şişe üretin.
  7. Zamandan ve tahtadan tasarruf etmek için, küçük ızgaranın yanına bir tane de büyük ızgara üretin.



Hikayeyi keşfet! Hikayeye Giriş

Hikâyeye atılabilmek için salınıza bir navigasyon kurmalısınız. Bunun için üç adet antene ve bir adet alıcıya (Receiver) ihtiyacınız var. Şimdi gelelim bu antenleri ve alıcıyı nasıl yerleştireceğinize.

Salınızı yeterince büyüttükten sonra;
Antenleri yerleştirmek için salınıza ikinci katı çıkmanız gerekiyor. Yine de ikinci katı çıkmak tam olarak şart değil aslında. Salınızın köşelerine, köpek balığının yemeyeceği bir noktaya direk koyup ardından bir adet zemin ya da üçgen zemin yerleştirebilirsiniz. Bunu salınızın üç köşesine yaptıktan sonra her köşeye birer anten yerleştirin. Boş bıraktığınız köşeye, ikinci katta, alıcıyı koyabilecek büyüklükte bir yer açın. Devamında alıcıyı yerleştirin, bataryasını takın ve çalışsın!





Aşağıda alıcı yerleşimi ile ilgili birkaç görsel bulunmakta, bunlardan örnek alabilirsiniz:







Artık büyük adaları ve daha da önemlisi hikâye adalarını keşfedebilirsiniz.




Hayatta Kalmak İçin İpucular!


  • Yere eşya attığınızda 1.30 dakika dolmadan aldığınıza emin olun yoksa tamamen silinir.
  • birden fazla yelken yapmak hızınızı arttırmayacaktır.
  • Yanlışlıkla arıtmadan su içerseniz susuzluğunuz daha fazla artar.
  • Sarmaşık tutkalı (Vine Goo) oldukça popüler bir materyal fakat bulması biraz zor olabiliyor bu yüzden ocakda yosun (Seaweed) kullanarak elde edebilirsiniz.
  • Köpek balığı salınıza her 5 dakikada bir saldıracak şekilde ayarlı fakat suyun içine girmek bu süreyi durdurur.
  • Oyunda ilerledikçe envanteriniz sürekli dolacağı için eşyalarınızı depolayacağınız bir sandık yapmayı unutmayın.
  • Köşelere ve kenarlara inşa yapmaktan kaçının. (köpek balığı en alttaki tabakayı kırarsa üstündeki herşey yerle bir olur)
  • Malzeme bolluğu çektiğiniz esnalarda kendinize küçük bir ekim alanı yaparak daha fazla yiyecek ve içecek elde edebilirsiniz.
  • Arkadaşlarla oynamak her zaman iyidir kendi başınıza ölürseniz o an üstünüzdeki tüm eşyaları kaybedebilirsiniz fakat arkadaşlarınızla oynarken ölürseniz sizi yatağa taşıyıp canlandırabilirler.



Rehberimizin bundan sonraki kısmı gerek görseller gerek içerdiği bilgiler nedeniyle ağır spoiler (sürprizbozan) içermektedir.





Bölüm 1: Radyo Kulesi

Salınıza alıcıyı yerleştirdikten sonra açtığınızda yeşil noktalar veya bir mavi nokta görebilirsiniz. Mavi nokta hikaye ile alakalı konumu size gösterirken, yeşil nokta ise büyük adaların bulunduğu konumları size gösterecektir.
Şayet herhangi bir mavi nokta göremiyorsanız, (Kaldı ki görebiliyor olmanız lazım ancak hatırlamıyorum.) Not defterinizi açıp (T) sayfalardan birinde bulunan dört haneli kodu girebilirsiniz.

Eğer mavi nokta görebiliyorsanız, o konuma artık yelken açabilirsiniz demektir. Siz keşfetmedikçe alıcınız o konumu göstermeye devam edecektir. Mavi noktalar uzaklığa göre kaybolup tekrar belirmez aksine kalıcı bir şekilde alıcının ekranında görülebilir.

Radyo kulesine vardığınızda, karşınızda epey haşmetli bir yapı göreceksiniz. (En haşmetlisi bu değil bu arada.) Yapıyı en tepesine kadar keşfedebilirsiniz, ki hikayede ilerlemek istiyorsanız keşfetmelisiniz.



Ayrıca duvarlarda oyunun hikayesine dair duvar yazıları görebilirsiniz. Çok yukarılarda bahsettiğim köpek balığının ismi de burada geçiyor. Kendisinin adı "Bruce".

Ekstra olarak en yukarıda hikayenin bir sonraki lokasyonu olan Vasagatan Adası'nın konumunu öğrenebilirsiniz. Bir de "Utopia" adında bir lokasyonun ismi ve birkaç araştırması. Öyle bir şey yok tabii şu an. Gelir belki bilemem.





Bölüm 2: Vasagatan Adası

Vasagatan Adas
ı üzerinde büyükçe bir yatın bulunduğu, ada olarak pek işlevsel olmayan bir hikaye ögesidir.

Adanın üzerinde karaya oturmuş bir yat bulunmakta. Oyunda eğer hiç büyük adaya gitmediyseniz, köpek balığının haricinde başka hiç saldırgan hayvan ile karşılaşmadınız demektir. Bu ada geminin içerisinde karşınıza Lurker adında fare benzeri saldırgan bir hayvan çıkaracak. Bu hayvanlarla başa çıkması zor değil yine de silahlarınızı iyi seçip gitmekte fayda var.



Gemi birkaç katlı ve ilk girmeniz gereken kat bodrum katı. Gitgide yükselerek ilerlemeniz gerekiyor.

Puzzle çözer gibi kapıların anahtarlarını bulabilirsiniz.

Aynı zamanda kaptan köşkünde gideceğiniz bir sonraki ada olan Balboa Adası'nın kodunu bulabilirsiniz.



Bölüm 3: Balboa Adası



Balboa Adası birinci bölümün (Chapter 1) en son adasıdır. Ada geniş ve sık bir bitki örtüsünden oluşur. Yükseklik değişimleri de bulunmakta. Adada bulduğunuz parçaları not defterini açıp solda görebilirsiniz. Bu adaya girerken yanınızda mızrağın yanında yay da bulundurmanızı tavsiye ederim.

Adayı çözebilmek için adanın çevresindeki radyo kulelerini aktif etmeniz gerekiyor.



En son olarak topladığınız karadutları (Artık her neyse, adamlar her birine isim vermiş.) anne ayının (Mama Bear) bulunduğu konuma gelip mağaranın önündeki kovaya yerleştirmeniz gerekiyor.
Ardından anne ayı kovaya gelip karadutları yemeye başlayacak ve bu saatten sonra kendisini rahatsız etmediğiniz sürece yemeye devam edecektir.

Balboa Adası'nda bir sonraki bölümün ilk konumu olan Karavan Adası'nın kodunu bulabilirsiniz.



Bölüm 4: Karavan Adası



Karavan Adası ikinci bölümde karşılaşacağınız ilk konumdur. Ada yüzeysel olarak işlenmemiş ve adanın üzerinin yanısıra su altında da bulmanız gereken parçalar yerleştirilmiş.

Eğer hiçbir adada Zehirli Kirpi Balığı (Poison Pufferfish) ile karşılaşmadıysanız burada onları öldürmenizde büyük fayda var. Çünkü bu hayvanlar öldürmesi kolay olmasının yanısıra sizlere Patlayıcı Yapışkan (Explosive Goo) veriyor ve bu materyali ocağınızda eritirseniz Patlayıcı Toz (Explosive Powder) elde ediyorsunuz. Bu kaynağı kullanarak adada bulunan havai fişeği patlatabilir aynı zamanda Ağ Fırlatıcı ve Ağ Tenekesi (Net Launcher and Net Canister) üretip adada bulunan çiftlik hayvanlarını yakalayıp salınızda besleyebilirsiniz. Bu mekaniğe ileride ayrı bir bölümde değineceğim.

Adanın sualtı kısmında hava cepleri bulunan yerler var. Boruları takip ederek okyanusun dibine erişebilirsiniz.

Adanın yüzeyinde ise Screecher, Arılar ve Çamur Domuzu (Mudhog) ile karşılaşabilirsiniz. Çamur Domuzları baş etmesi zor olmayan yaratıklardır ancak screecherlar için aynısını söyleyemem. Kendilerini öldürmek yerine saldırılarından kaçınmak da mantıklı bir seçim olabilir.

Adanın içerisinde bir tulumba göreceksiniz. Bu bulmacayı çözmenizde fayda var.

Aynı zamanda orta kulede gereken parçaları bulduktan sonra, halat kancası (Zipline Tool) ürettikten sonra halatları (Ziplines) kullanarak yandaki diğer bölümleri de keşfedebilirsiniz.

Her şeyi keşfettikten sonra, Tangaroa Adası'nın kodu not defterinize düşecektir.



Bölüm 5: Tangaroa Adası



Tangaroa Adası ikinci bölümün son konumudur. Adayı keşfetmek uzun süreceği için adaya çıkarken yanınıza yiyecek ve içecek ile saldırı aletleri almanızı tavsiye ederim. Şu ana kadar gelmiş en haşmetli konum sanırım. (Yazarın kişisel fikirleri.)

Adaya bodrum bölümünden girebilirsiniz.



Bodrum bölümünde karşınıza Sera bölgesi (Elektrikli zemin bulunan kısım) ve depo bölgesi çıkacaktır.

Depo bölgesinde çözmeniz gereken bir bulmaca var.



Aynı zamanda sera bölgesinde tamir etmeniz gereken kutular bulunmakta. Ayrıca bu adaya endemik çilek bitkisini de burada bulabilirsiniz.



Bulmacaları çözdükten sonra adanın yüzeyine çıkabilirsiniz.




Yüzeyde içine girebileceğiniz otel benzeri evler bulunmakta. Bazı evlere girebilmek için kart (Keycard) edinmeniz gerekiyor. Bu kartları adanın yüzeyinde bulunan robotları etkisiz hâle getirerek edinebilirsiniz.

Adayı güzelce keşfettikten sonra en son konumunuz ortada bulunan kule olacaktır. Kuleye çıktığınızda karşınıza bir kod girme noktası gelecektir. Bu noktada bir puzzle ile karşı karşıyasınız.

Ben şahsen bu bulmacayı çözerken bir miktar zorlandığım için size ipucu mahiyetinde bir görsel sunacağım. Kendisi keşfetmek isteyenler bakmayabilirler.

F15F397469604077306DA1A7B267138F66838636



Bölüm 6: Yıkılmış Gökdelen



İhtiyacınız olan itemler; Zipline, Dalış Paleti (Zorunlu değil ama çok daha rahat tamamlarsınız), Oksijen Tüpü (Aynı şekilde bu da zorunlu değil. Her yerde nefes alacak yerler var)

  1. Öncelikle hemen tırmanışa geçmeyin, aradığınız şeyler suyun altında. Dalış sırasında hava boşlukları ve baloncuk veren havalandırma boruları göreceksiniz. Oralarda nefes alabilirsiniz.

  2. Dalış yapın ve binanın kırık kısımlarından içeriye girin. Bu kısımlarda ampül parçaları bulacaksınız. Ek olarak loot da çıkacak. Fener balıklarına dikkat edin. Kolayca öldürüp et alabilirsiniz.

  3. Bulduğunuz parçaları denizanası sürüsünün üstündeki kırık lambaya takın. Işık yandığında dağılacaklar ve içeri gireceksiniz.

  4. Tuzaklarla karşılaştığınızda yere bakarak devam edin. Tuzakların iplerini gördüğünüzde onlara basmamaya dikkat edin.

  5. Tuzaklarla karşılaştığınızda yere bakarak devam edin. Tuzakların iplerini gördüğünüzde onlara basmamaya dikkat edin.
    NOT: Yanınıza yemek, su ve can yenileme alın. Paletler de 6. bölümde çok işinize yarayacak.

  6. Bu canavarı kesmek için direkleri kullanmanız lazım. 4 adet kolonu köpek balığına vurdurarak kırın. 3 tanesine patlayıcı yerleştirin ve tekrar charge yaptırarak patlamasını sağlayın. Odanın kenarlarındaki hava boşluklarında can yenileme bulabilirsiniz.

  7. Boss'tan çokça et alacaksınız. Açılan yolda devam edin ve anahtar bulun. Bu anahtarla sudan çıkın ve yukarı tırmanın. Vinci çalıştırın ve kolu çekin. Zip line ile karşıya geçip en alt katta blue-print ve notu alın.



Bölüm 7: Karlı Ada



Yanınıza yemek, su ve savaş ekipmanı alın. Üstünüzü çok doldurmayın. Bolca kaynak alacaksınız.

  1. Adada kontrol etmeniz gereken ilk şeyler kırmızı beyaz direkler. Bu direklerden kablo alacaksınız. Direklere yakın bölgelerde ayılarla karşılaşacaksınız.

  2. Adada bir araştırma merkezi var. Orayı bulun ve içine girin. İçeride notlar bulacaksınız. Bu notları üst kattaki teleskop ile çözebilirsiniz. Defterinizdeki resmi teleskobun ekranında bulun. Teleskoptaki görüntüde kaç yıldız varsa o resmin kodu o. 4 resmin kodunu da bulduktan sonra soldaki bölüme şifreyi girin.

  3. Bulduğunuz kabloları adadaki kamp alanına götürün. Kabloları bağlamak için ana santralden başlayıp önünde elektrik kutusu olan evlere kablo çekeceksiniz. En son ortadaki büyük evin kablosunu bağlayacaksınız.

  4. Adanın en yüksek bölümünde (kutup ışıklarını takip edebilirsiniz) bir reaktör binası bulunuyor. Oraya gidin ve içeride radyasyon önleyici kıyafet olan dolaba ulaşın. Kıyafeti giyip yanındaki kapıdan içeri girin. Gördüğünüz puzzle sürelidir. Tabelalardaki elementlerin periyodik numarasını gireceksiniz. 25 saniye içinde tümünü girmelisiniz. Eğer kıyafetiniz biterse geri dönüp yenisini alın.

  5. Sıradaki puzzle'da lazeri iletmenizi istiyor. Lazeri aynalar aracılığıyla kapının yanındaki düğmeye iletin ve düğmeyi patlatın. 2 aynalı bölümü geçtikten sonra daha fazla puzzle yok. Bölümü bitirin ve yeni bölüme doğru yol alın.



Bölüm 8: Hayatta Kalanlar

Radarınız sizi medeniyetin tekrar kurulduğunu düşündüğünüz bir yere yönlendirdi:



Zipline ve son bölüm için can yenileme. Savaş malzemeniz hazır olsun. Tercihe göre mızrak veya machete kullanmanız yararlı olacaktır.

  1. Evin duvarındaki harita size kazmanız gereken yerleri gösteriyor. Yine evin duvarına yaslanmış olan bir kürek göreceksiniz. Onu alın ve gösterdiği yerleri kazmaya gidin. Kazdıktan sonra tarladaki evin kapısını açabileceksiniz. İçerdeki itemleri toplayın.

  2. Yerdeki boruları takip edin. Sizi bir pompaya götürecek. Ardından o pompanın elektrik kablosunu takip edin. Çalışmayan bir jeneratörü göreceksiniz. O jeneratöre elektrik taşımanız lazım. Evlerin üstlerinde elektrik direkleri göreceksiniz. Etrafta da taşınabilir kutular var. O kutularla kendinize merdiven yapıp evlerin üstünden elektrik kablosu çekmeniz lazım.

  3. Pompa çalışmaya başladığında tarladaki puzzle'ı göreceksiniz. Yuvarlak bölümlerdeki boruları eşleştirerek suyun depoya kadar taşınmasını sağlayın. Depodaki itemi alın ve evin üstündeki zıpkını çalıştırın. Zipline ile kayın.

  4. Zipline ile aşağı kayın ve kapıyı açın. Yukarıdaki parkuru yapın ve çekici alın. Gerideki kapıyı çekiçle açın. İçeride asansör göreceksiniz. Bu asansöre ağılrık koyarak hareket ettiriyorsunuz. Aşağıdan cogwheel alın ve asansörü aşağı indirin. Cogwheel ile zıplayamadığınız için onu yukarı taşımanız gerekiyor. Cogwheel'ı taşıdıktan sonra parkurun öncesindeki teleferiğe koyun ve asansörün olduğu kısma yollayın.

  5. Adam bomba atarken blokları taşıyın ve adamın olduğu yere çıkın.

  6. Bomba attığı 2. bölümde yine merdiven yapmanız gerek ama bu sefer köpekler de olacak. Zamanla yeni köpekler gelecek. Hızlı olmanız lazım.

  7. Boss'u keserken dikkatli olun. Yere bıraktıklarından kaçın. Bu bölümde normal olarak savaşmanız gerekiyor

  8. Aşağıdaki kilitli olan son kapıyı açın.
Yazar hakkında
UmutMelihAkyol
Kendi halimde oyunlar ve hakim olduğum konular hakkında rehber ve inceleme yazıları yazıyorum.

Son incelemeler

Artıları: En ayrıntılı rehber.
Eksileri: Eksik bir yanı yok.
Raft oyunlarına başlayan benim gibi insanlar için çok güzel rehber. Ellerinize sağlık.

Yorumlar

Kanka bence raft 4 adımda özetlenebilir.
1. sudaki malzemeleri topla
2. suda oto toplama için collection net yap
3. pc yap - anten yap
4. adalara giderken zaten oto eşya toplayıcaktır, yani hem adalara gidip hem oto loot yapıp hemde zevk alabilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
UmutMelihAkyol
Okuma süresi
12 dakika okuma
Görüntüleme
838
Yorumlar
3
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 3 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

UmutMelihAkyol adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı