Retro Oyun İncelemeleri: Super Mario Bros.

retrooyunincelemeleri.png

Bir sonraki incelememizin konuğu kim olsun?

  • Super Mario Bros 3

  • The Legend Of Zelda

  • Mega Man


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Retro Oyun İncelemeleri
Super Mario Bros.
Bugün hepimizin çok yakından tanıdığı, neredeyse bir çoğumuzun oynadığı "Super Mario Bros." adlı şaheseri inceleyeceğim. Öncelikle;

Super Mario Bros. Nedir?
2D bir 8-Bit platform oyunudur. 2D platform oyunlarında derinlik olmaz, yüzeyseldirler, kitap okumazlar, felsefi düşünmezler. Bu oyunda amacımız prensesi, "Bowser" isimli bir yaratığın elinden kurtarmaktır. Aslında bu oyun Temel Reis oyunu olacaktı. Ancak Nintendo, Temel Reis'in haklarını alamadığı için karakterlerin adlarını, şekillerini değiştirip Super Mario Bros'u oluşturmuştur. Oyun 8 tane dünyadan oluşmaktadır. Her dünya 4 adet bölüme sahiptir. Her dünyanın 4. bölümde kaleye girip düşmanımız Bowser'ın klonlarını yok ediyoruz. Tabii son kaleye kadar tüm kalelerde sürekli size "Prenses öbür kalede hacı emmi" diyen mantar adamlara katlanmak zorundasınız. 8. Dünyanın 4. bölümünde ise gerçek Bowser ile yüzleşip onu alt ediyoruz ve prensesi kurtarıyoruz.

Super Mario Bros. Neden bu kadar başarılı?
Sene 1985. Oyun sektörü 2 yıl önce yaşanan bir kriz yüzünden batmak üzere. Nintendo bunu fırsat bilip oyun sektörünü yeniden şahlandıracak bir oyun çıkarıyor. İşte o oyun Super Mario Bros! İki tane italyan birader tüm oyun sektörünü yeniden şahlandırarak günümüzün oyuncu kitlelerini oluşturuyorlar. Belki de Mario olmasaydı bugün ne oyun konsolu ne de oyun olacaktı. O anlama önemli bir oyun. Ayrıca bu oyunun bu kadar başarılı olma sebebi bölüm tasarımı, oynanış gibi elementlerinin çok iyi olması. Dünyanın en çok satan oyunları listesinde 6. sıradadır. Tam 48 milyon kopya satmıştır. Hatta eskiden 2. falandı ancak GTA V ve Minecraft yüzünden gerilere düşüyor.

PinClipart.com_steaming-coffee-mug-clipart_519012.png

Mario kimdir?
Mario bir tesisatçıdır. Aslında göründüğü ilk oyun Donkey Kong'da marangozdu. Sonradan ise tesisatçı olarak değiştiriliyor. Kendisi İtalyandır. Ama New York ve Mushroom Kingdom'da yaşıyor.

Oyuna genel bakış:
Super Mario Bros. (World)_000.png

Oyunumuz böyle başlıyor. Sıradan bir başlangıç. İlk dünya çok basit bir şekilde geçilebiliyor. Oyun boyunca bize yardımcı olacak 4 adet element var. Bunlar neler gelin hep birlikte bakalım.

pngegg.png
Mantar: Bunu aldığımız zaman karakterimiz büyüyor. Bildiğiniz boyu uzuyor. Böylece yanlışlıkla bir düşmana temas edince hemen ölmüyorsunuz. Sadece eskisi gibi küçük kalıyorsunuz.

pngfind.com-8-bit-fire-png-3953399.png
Ateş Çiçeği: Bunu alınca artım ateş topu fırlatabiliyorsunuz. Goomba (yürüyen mantar), Koopa (kaplumbağa) gibi düşmanlara ateş topu fırlatarak kolayca yok edebiliyorsunuz onları. Aynı şekilde Boss ile savaşırken uğraşmanız gerekmiyor. Uzaktan fırlat 4-5 tane ateş topu bitiyor iş.

FAVPNG_super-mario-bros-star_ACXHMXNZ.png
Süper Yıldız: Bunun olayı ise aldığınız an sizi birkaç saniye ölümsüz yapmasıdır. Bunu alınca düşme, ezilme, zamanın tükenmesi gibi durumlar hariç ölmüyorsunuz. Oyunda çok nadir bulunan bir maddedir.

hiclipart.com.png
1-UP Mantarı: Bunu alınca ise ekstra bir can kazanıyorsunuz. Yani 5 canınız varsa 6 oluyor. Bir hakkınız daha oluyor oynamak için oyunu.

Oyunda bize yardımcı olacak 4 adet elementi gördük. Şimdi ise oyunda ki düşmanlar ve dostlardan bahsedelim.

SMBCoin.gif
Altın Para: Bundan 100 tane toplayınca ekstra bir can kazanıyorsunuz. Her bölümde vardır.

Düşmanlar

vippng.com-goomba-png-3178948.png
Goomba: En kolay alt edilebilen düşmandır. Üzerine zıplamanız yeterli yok etmek için. Ya da ateş topu atarak da yok edebilirsiniz.

Green_Koopa_Troopa_SMB.gif
Koopa: Goomba'dan farklı olarak üzerine zıpladığınızda yok olmaz. Sadece kabuğuna çekilir. Ve o kabuğun üzerine bir kez daha zıplayarak şuursuzca oraya buraya hareket ederek düşmanları alt etmesini sağlayabilirsiniz. Kanatlı ve uçan versiyonları da vardır. Ateş topu ile yok olabilmektedir.

PiranhaPlant_SMB_Sprite.gif
Piranha Plant: Bu yaratık oyun boyunca göreceğimiz boruların içinde yaşamaktadır. Boruların içinden yukarı doğru uzanıp çıkıyorlar sürekli. Eğer yakınındaysanız ortaya çıkmaz. Ama dikkat etmelisiniz çünkü yakalandığınız an ölürsünüz.

SMBBuzzyBeetle.gif
Buzzy Beetle: Bu Koopa'nın ateşe dayanıklı versiyonudur. Koopa atacağınız ateş topu ile anında yok olurken, bu asla yok olmaz. Ateş toplarına karşı dirençlidir. Yok olması için başka bir Koopa veya Buzzy Beetle'ın kabuğunun kendisine çarpması gerek.

ClipartKey_1966783.png
Lakitu: Üzerinize yukarıdan dikenli kaplumbağa atan sinir bozucu bir düşmandır.

SMB_Spiny_Sprite.gif
Dikenli Kaplumbağa: Dikenleri olan bu kaplumbağa öyle Koopa gibi üzerine zıplayıp yok edeceğiniz bir şey değil. Üzerine yanlışlıkla zıplarsanız eğer mantar gücünü almadıysanız ölürsünüz. Bunu ise Lakitu yani yukarıda ki yaratık üzerinize atmaktadır. Sadece ateş topu ve Koopa kabuğu ile yok olur.

SMB_Hammer_Bro_Throwing_Hammer_Sprite.gif
Hammer Bro: Üzerinize hunharca çekiç fırlatmaktadır. O yüzden bununla karşılaşınca çok dikkat etmeniz gerek. Tuğlanın üstünde duruyorsa bulunduğu tuğlanın altına vurarak yok edebilirsiniz. Ya da üzerine zıplayıp da yok edebilirsiniz.

Bullet_Bill_Super_Mario_Bros.png
Bullet Bill: Bu ise bildiğiniz mermi. Üzerinde kuru kafa işareti olan bir top tarafından ateşleniyor. Üzerine zıplayarak yok edebilirsiniz sadece.


Oyun'un Boss'u: Bowser

PikPng.com_bowser-png_455063.png

Oyunda her dünyanın son bölümünde karşılaştığımız bir yaratıktır. Ancak 7-4'e kadar olan tüm Bowser'lar onun oluşturduğu sahte klonlarıdır. Son kalede gerçek Bowser ile karşılaşıyoruz. Oyun boyunca gördüğümüz tüm düşmanların patronudur. King Koopa olarak geçmektedir bazı yerlerde. Amacı prenses ile evlenip Mushroom Kingdom'u yıkmaktır. Ama Mario abimiz acımamıştır kendisine. Her defasında alt etmiştir kendisini. Ama bu terbiyesiz her oyunda prensesi kaçırmaktadır. Durduramıyoruz efendim...

Dost Karakterler

PngItem_1562421.png
Prenses Peach: Oyunun sonunda kurtardığımız prensestir. Kendisi 8-Bit döneminde böyle gözükse de teknolojinin ilerlemesiyle çok değişmiştir. İlk oyunda sadece teşekkür etse de sonraki Mario oyunlarında bizi yanağımızdan öperek ödüllendirecektir :)

pnghut_super-mario-bros-world-toad-8-bit_BCWcafHm0M.png
Mantar Adam Toad: Oyun dünyasının en gıcık edici karakterlerinden biri bence. Her dünyanın sonunda kaleye bir umutla prenses vardır diye girerseniz ve birden bu karşınıza çıkar. 8. Dünyaya kadar sürekli çıkmaktadır. Ve her kalede sürekli "Thank you Mario but our princess is in another castle" der. Diğer kaleye bir gidersiniz yine bu. Yemin ederim oyunun içine girip tekme tokat dövesim var bunu. Nerede olum bu prenses?

pngegg (1).png
Luigi: Türkiye sınırları içerisinde kimse gerçek adını bilmemektedir bunun. Herkes tarafından "Yeşil Mario" olarak bilinmektedir. Ama gerçek adı Luigi'dir. Mario'nun küçük kardeşidir. Mario'dan boy olarak daha uzundur. Oyunu 2 kişi modunda başlatırsanız oynayabilirsiniz kendisi ile.

Oyundan bazı görüntüler:
Super Mario Bros. (World)_000.png

Dünya 1-1

SMB_NES_Bowser_Screenshot.png

Boss Savaşı

SMB_NES_World_2-2_Screenshot.png

Deniz altı bölümü

SMB_NES_World_4-2_Screenshot.png

Yer altı bölümü

SMB_NES_World_1-3_Screenshot.png

Atletik bölüm

Son Konuşma
Açıkçası oyun çok güzel bir oyun. Boş vakitlerinizde oynayabileceğiniz kafa dağıtmalık bir oyun. Bölüm tasarımları olsun, oynanış olsun Nintendo mükemmel bir iş çıkarmış zamanında. Bugün Super Mario Bros sayesinde oyun ve oyunculuk kavramları günümüze kadar gelebilmiştir. 1983 Video oyun krizi yüzünden bugün belki de oyun oynamak, oyun konsolu gibi kavramlar çok daha farklı olacaktı ya da hiç olmayacaktı. Ama Mario sayesinde kriz bitti, oyuncular yeniden oyunlarla barıştı ve piyasa şenlendi. Ayrıca Nintendo'nun getirdiği sertifika sistemi ile birlikte kalitesiz çöp oyunlar piyasayı kirletemedi artık.

İncelememi okuyan herkese teşekkür ediyorum. Bir sonraki incelememizin konuğu sizce kim olsun? Anket kısmından seçebilirsiniz. İyi günler dilerim herkese :)


Son incelemeler

Çoluk çocuk oyunu bunlar, ateş topu atmalar, prensesler falan gidin tetris oynayın zeka yapsın :D
PossibleTurco
PossibleTurco
Çocuk oyunu tamamen yanlış bir yanılgı. Mario'nun belli bir yaş kitlesi yok ki. Herkesin 7'den 70'e oynayabileceği bir oyun. Silahlı, çatışmalı oyunları oynamaktan oyun algınız değişmiş sizin. Herkesin zevki kendine ancak Mario kesinlikle çocuk oyunu değildir. Çünkü sadece çocuklar oynamıyor. Koca koca adamlar Mario videoları çekiyor Youtube'da.

Yorumlar

Güzel bir yazı olmuş.
Herhangi bir site olmadan oyunu emulatör ile iki kişi oynayabilir mi?(Kol ile oynayabilir miyiz?)
 
Gerçekten benim sevdiğim ve bitirdiğim bir oyun. Switch üzerinde bitirdim ve harikaydı bence. (Save alarak geçtim o kadar yeteneğim yok maalesef)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
2.196
Yorumlar
10
İncelemeler
1
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı