The Witcher 3: Wild Hunt inceleme

2021-05-12 (1).png

Bundan sonra hangi oyun-ek paket olsun?

  • Witcher 3: Wild Hunt-Hearts of Stone ve Blood and Wine

  • Witcher 2: Assassin's of Kings


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar. İlk blog deneyimim olacak ondan dolayı yanlış yaparsam kusuruma bakmayın. Uzatmadan oyuna geçelim. (Bir miktar spoiler var.)
Witcher 3 2015 yılında Andrzej Sapkowski'nin alın benim kitabımı ne yapıyorsanız yapın dediği serinin üçüncü oyunudur. Kendisi tüm hakları sattıktan sonra ''Çok büyük aptallık ettim'' dediği bir açıklaması da vardır. Metacritic puanı 93 olan ve 2015 yılında sayısız ödül alan oyundur.

Hikaye:
Ana hikaye Witcher 2'den altı ay sonra Nilfgaard'ın kuzey krallıklarına yaptığı saldırılar ile başlıyor. Kuzey'de Temerya ve Kaedwen Redanya tarafından ele geçirilmiş Nilfgaard'a karşı koymaya çalışıyor. Bu sırada biz Yennefer'in savaş alanındaki izlerden Yennefer'i arıyoruz. Ak Bostan'a gidip griffini öldürüyoruz. Anlıyoruz ki Yennefer Vizima'da bizi bekliyor. Gittiğimiz handa anlaşmazlık sebebiyle kavga çıkıyor ve Ak Bostan Kasabı lakabını alıyoruz. Tam handan çıkarken Yennefer kapıya Nilfgaard askerleri ile birlikte bizi bekliyor. Daha sonra imparatora çıktığımızda ise öz kızımız gibi gördüğümüz Ciri'nin geri döndüğünü imparatorun bize kontrat teklif etmek için çağırdığını anlıyoruz. Asıl hikaye ise bundan sonra başlıyor.

Açıkçası Witcher evrenine hakim değilseniz ya da ilk iki oyunu oynamadıysanız hikaye size sıkıcı gelebilir. Ancak oyunda ilerleyince hikaye çok fazla açılıyor çok güzel bir hale bürünüyor. Tavsiyem ilk oyunu oynamasanız bile ikinci oyunu şiddetle oynamanızı öneririm.

RPG tarafı:
Oyunda açıkçası gelişiminizi öyle üstün bir şekilde hissedemiyorsunuz. Karakter gelişimi açısından bir başyapıt olduğunu söyleyemem (bknz. Dying Light, Skyrim en iyi örneklerden). Ancak hikayeye yön verme, zırh çeşitliliği, yan görevlerin ana görev gibi yazılmış hikayeleri... Bunlar gerçekten başyapıt seviyesinde.

Aksiyon (Dövüş sistemi):
Bitirici animasyonları gerçekten çok iyi. Animasyonlar en üst düzeyde. Vuruş hissi de gayet iyi. Fakat Aksiyon/RPG oyunlarında olan kütüklük bir miktar bu oyunda da var. Tabi zamanına göre en az yaşatan oyunlardan biriydi Witcher 3. Ve dövüş sistemi bir yerden sonra kendini çok tekrar etmeye dönüyor. Oyun aslında bunu engellemek için yeteri kadar silah çeşitliliğine sahip ancak balta tarzı bir silah kullanırken bitirici animasyonları olmuyor. Bu da bir nebze eksi sayılabilecek bir nokta.

Grafikler:
Grafikler 2021 yılında çok çok iyi gelmeyebilir. Ancak manzaralar hala taş gibi. Bakmaya doyamıyorsunuz. Ve bu yıl içerisinde HD update+RTX desteğini de geleceğini düşünürsek grafikler gayet iyi olacaktır.
20210504183947_1.jpg
20210512021721_1.jpg
2021-05-12 (1).png
2021-05-12 (1).png
20210513160949_1.jpg


Ara sahne ve sinematikler:
Ara sahne ve sinematikler de gayet iyi. Karakterlerin mimikleri yeterli düzeyde. Fakat karakter bazlı gidersek Yennefer'in bazen tam nasıl ruh halinde olduğunu anlayamayabiliyorum.

Ana karakter(ler):
Ana karakterimiz ilk iki oyunda da olduğu gibi Geralt. Ve bana göre oyun tarihinin en akılda kalıcı ana karakterlerinden kendisi. Çünkü Witcher evreni öyle bir evren ki bu evrende iyi ile kötünün savaşı yok. Geralt aslında oynarken tam anlamıyla biziz. Verdiğimiz her karar belki de uyduruktan sandığımız bir kelime bile evreni değiştirebilecek düzeyde.
20210513154656_1.jpg


Ciri ile oynarken verdiğimiz kararların bir önemi yok. Bu noktada tek eksi diyebilirim.


Yan karakterler:
Yan karakterler de aşırı olarak çok iyi yazılmış. Herkesin kendine ait bambaşka hikayesi bambaşka ruhu var.
20210509181452_1.jpg
20210510153545_1.jpg


Müzikler ve Seslendirme:
Müzikler bu oyunun en güçlü olduğu noktalardan biri. Öyle müzikler var ki sırf Velen ve Skellige'yi daha yavaş oynadığımı biliyorum. Normalde 2-3 vuruşta keseceğim garkolanı arkadaki müziği dinlemek için bile bile uzatıyorum. Oyun tarihinin en iyi müziklerinden var bu oyunda.

Seslendirme ise gayet başarılı gayet yerinde. Zaten çoğu AAA oyun seslendirme tarafında kötü bir iş çıkarmıyor.


Sonuç:
2015 yılında böyle bir oyun çıkması gerçekten muazzam. Tam anlamıyla bir başyapıt.

Müzikler 9.5/10
Ana karakter 9/10
Yan karakterler 8/10
Dövüş sistemi 7.5/10
RPG kısmı 8.5/10
Hikaye 8.5/10
Genel 9/10
Anketi oylarsanız sevinirim. Okuduğunuz içi teşekkürler.
İyi forumlar.

Yorumlar

"Ak Bostan Kasabı" lakabını ilk defa duydum. Blaviken Kasabı ile karıştırıyor olabilir misiniz? Ya da ben mi yanlış hatırlıyorum? Hatırladığım kadarıyla orada öyle bir lakap almıyordu. Zaten Ak Bostandaki olay oyun sırasında sadece bir kısımda geçiyordu. O da Priscilla'nın şarkı söylemesinden sonra oluyordu. Bunun haricinde herhangi bir kısımda bu konuyla alakalı bir konuşma geçmiyordu sanırsam.

Bunun haricinde incelemenizi beğendim. Elinize sağlık.
 
"Ak Bostan Kasabı" lakabını ilk defa duydum. Blaviken Kasabı ile karıştırıyor olabilir misiniz? Ya da ben mi yanlış hatırlıyorum? Hatırladığım kadarıyla orada öyle bir lakap almıyordu. Zaten Ak Bostandaki olay oyun sırasında sadece bir kısımda geçiyordu. O da Priscilla'nın şarkı söylemesinden sonra oluyordu. Bunun haricinde herhangi bir kısımda bu konuyla alakalı bir konuşma geçmiyordu sanırsam.

Bunun haricinde incelemenizi beğendim. Elinize sağlık.
Ak Bostan Kasabı sadece oyunda geçen sahne. Oyun dışında yok zaten haklısınız ancak ben sadece oyun üzerinden gittiğimden böyle yazdım. Yoksa Blaviken Kasabı'da oyunda tek cümlede geçiyor Ak Bostan Kasabı'da. Bu arada Ak Bostan Kasabı asıl Ciri'nin arkadaşının tavernasına gittiğimiz yerde geçiyor cümle arasında.
 
Arkadaşlar biraz daha gecikecek ancak birkaç güne hazırlamayı planlıyorum kusuruma bakmayın. Bazı sorunlar yaşadım ondan dolayı geç geldi.
 
Eline sağlık, ben biraz geç başladım bu oyuna. Sonlarına geldim, dedim bakayım var mı inceleme :) Güzel olmuş, incelemede yan görevlerden birkaç örnek verseniz bakacaklar için biraz daha ilgi çekici olabilir. Yan görev olduğu için spoiler sorunu da olmaz. Mesela bir örnek benden, Keira Metz diye biri vardı herhalde Witcher 2'den tanışıyolar (ben Witcher 3 ile başladım oyuna), bu Keira ablamız ile ufak bir yan görevler serisine giriyoruz ve bu görevlerin sonunda Keira için bir karar vermemiz gerekiyor. Burası mesela beni çok etkilemişti, hatta kararı yanlış verip Save'den de geri dönmeyip ilerlediğim için içimde kalmıştı :) Bunun gibi birkaç örnekle inceleme zenginleştirilebilir.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
redlions
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
804
Yorumlar
9
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

redlions adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı