Yalancı Sevgiler: Putlaştırıcı Sevgi

Filmlere Romanlara konu olan, toplum içinde sık sık rastlanan ve belki de bu yazıyı okuyan pek çok kişinin deneyimlemiş olduğu putlaştırıcı sevgiyi kısaca inceleyeceğiz.

Putlaştırıcı Sevgi nedir?

Putlaştırıcı sevgi kısaca sevilen kişide kendini arama ve onu tüm mutluluğun, ışığın sevgini kaynağı olarak görme diye tanımlanabilir. Bu sevgi türünü deneyimlemiş olan kişiler kendini tüm güçlerinden yoksun bırakır ve "sevdiği" kişide -yani bir put gözüyle bakma- kendimi bulacağım derken aksine kendini kaybeder, yitirir. Bununla birlikte hayal kırıklıkları, kendini çaresiz hissetme başlar.

Kişi bundan kaçmak için başka birini putlaştırmaya başlar ve bu sürer gider. Bu sevginin en belirgin özelliği birden başlayıp, ilk anlarında çok şiddetli olmasıdır. Romanlarda, filmlerde ve müziklerde bu sevgi gerçek sevgi olarak tanımlanır ve bu "aşkın" şiddeti sanki sevginin büyüklüğüymüş gibi lanse edilir. Tam tersine bu puta tapanın açlığını ve umutsuzluğunu gösterir.

Ya bu Putlaştırıcı Sevgi iki kişide aynı anda görülürse?

Filmlerin ve romanların işlediği konu burada başlıyor. İnsanlara bunu "gerçek aşk", ve "gerçek sevgi" olarak tanıtıyorlar. Aslında bu tanıttıkları iki kişinin çılgınca bir bencilliğidir.

Kendini tanımayan ve sevemeyen bir başkasını asla sevemez! Sadece bencilliğini ortaya çıkarır.
Siz siz olun bir kişiyi asla putlaştırmayın. Emin olun sağlıklı ve doğru bir sevgi bencillikle veya tapınmayla olmaz.
"Bencil kişi kendini çok fazla değil çok az sever, hatta kendinden nefret eder."
-Erich Fromm

20. Yüzyılın En İyi Psikanalisti: Erich Fromm Kimdir ...


Kaynak: Erich Fromm, Sevme Sanatı
(Erich Fromm'un bu yapıtı hemen hemen tüm dünya dillerine çevrilmiş ve bir manifesto olarak görülmüştür.)

Not: Bu yazıyı yayımlama nedenim bu gözlemi çok sevmiş olmamdır.

Son incelemeler

Aşk kendini değersizleştirip karşıdakine misyon yüklemektir eğer tek taraflıysa platonik oluyor zaten🙂

Yorumlar

Buna benzer bir şey yaşadım sanırım geçen sene. Belki de direkt aynısını yaşadım. Tam olarak bilemiyorum fakat karşıma çıkması manidar oldu.
 
En güzel sevgi/aşk platonik yani aklınızda yaşadığınızdır. Çünkü o ütopik dünya size aittir ve karşınızdaki kişiyi de nasıl görmek isterseniz öyle görürüsünüz. Gerçek dünyada ise işler farklıdır. Gerçek aşk diye bir şey yoktur. Kafanızda oluşturduğunuz dünya haricinde gercek dünya da aşk aramakta samanlıkta iğne aramaya benzer.

O yüzden aşktan çok sevgiyi saygıyı arayın partnerinizde. Ufak bir gülüş, tatlı bir söz, mutlu anılar biriktirin. Beklentilerinizi minimalize edin. Mutluluk büyük hayallerden çok küçük anılarda birikecek.

Kişisel görüşümdür...
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Yoldaş Sincap
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
402
Yorumlar
6
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

Yoldaş Sincap adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı