Otomobillerde en gereksiz bulduğunuz şeyler?

Neden gidilemiyormuş onu anlayamadım... 12 yıldır hiç dağ yoluna gitmedim demek ki, halüsinasyonmuş hepsi. :D

Meğer biz senelerdir at arabası kullanıyormuş ya. :D

Ya iyi güzel böyle tartışıyoruz da, iş almaya gelince tatlıya bağlanmıyor ama... 🤣
 
Meğer biz senelerdir at arabası kullanıyormuş ya. :D
Bazen gerçekten anlam veremiyorum, bu kadar gerçeklik dışı şeyleri kim neresinden çıkarıyor da yayıyor ve hiç deneyimlememiş olanlar da bu kadar kolayca inanabiliyor? Denilenin mantıklı tarafı da yok. Üstünde biraz düşünsen şu anda yüz milyonlarca otomatik vitesli araba yollarda, bu kadar insan hiç mi dağ yollarına gitmiyor? :D

ABD'de otomatik şanzıman oranı %95 civarlarında bir de, düşünsene bu doğru olsa dağlık yerlerde yaşayanlar ne yapıyordur kim bilir. :D
 
Kimden duyduysan güzel sallamış. :D Gayet normal gidiyorsun. Okyanusya, Avrupa ve Amerika'da sürücü profilinin çok büyük kısmı otomatik kullanıyor, onlar nasıl gidiyor diye bir düşünsün bunu kim demişse. :D

Gerçekten sinirleniyorum insanların hayatlarında kullanmadıkları, deneyimi olmayan konularda böyle sallamasına.
Sivas Kangal Yağ Donduran'a gel :) Gerçi dediğim bir kaç yıl önce yaşanmış olduğu için eski bir arabada olmuş olabilir.
 
Debriyaj. Kim çıkarttı aga bunu, ne lüzumsuz olay, bas gaza git işte. Neden antin kuntin mekanizmalar çıkartıyorlar?
Vites. Oyunlarda olduğu gibi keşke sadece gaza basınca hızlansa frene basınca yavaşlasa. Otomatik vites gibi. Ama büyüyünce işlerin öyle işlemediği fark ediliyor.
Şanzıman arabalarda olmazsa olmaz bir parçadır. Içten yanmalı motorun verimli çalışabildiği devir aralığı bellidir. Şanzıman motorun devrini ideal çalışma aralığında tutarak torku ve hızı ayarlar. Debriyaj olmasaydı şanzıman kırılırdı. Şanzıman veya debriyaj orada duruyorsa bir amacı var.

Airbag devre dışı bırakma anahtarı. Hava yastıklarını kapatmayı gerektirecek bir durum var mı bilmiyorum ama bana çok gereksiz geliyor. Neden kapatasın ki, ölüme aktarmasız gidebilmek için mi?
O anahtar yolcu airbag'ini kapatmaya yarıyor. Arabayı tek kullanıyorsan olası bir kazada ekstra yolcu airbag'leri masrafı çıkmasın diye.
Çocuk oto koltuğu kullananlar için. Hava yastığı patladığında çocuk koltuğu üzerinde oluşturacağı yüksek kuvvet çocuk oto koltuğunun işlevini yerine getirememesine neden olur.

Manuel vites olmasaydı gaza köklendiği an aktarım organlarına çok fazla yük bineceği için kırabilirdi.

Hayır. Araba hareket edemezdi bile. Motorun torku arabayı milimetre kıpırdatmaya yetmezdi. Şanzımanın ilk dişlisi torku 4-5 kat katladığı için araba kalkabiliyor.

Otomatik vites üreten bir şirkette hissen falan mı var? :D Şirket araçlarını örnek verdiğin için dizel dedim çünkü genelde dizel olurlar. Tork konvertörlü de kullandım ve sorunsuz otomatik vites araca rastlamadım henüz. En zevklisi ve belki de sıkıntı çıkarma ihtimali en yüksek olan DSG'yi ise ikinci kez aktif olarak kullanıyorum. Elbette ki otomatik vites araç daha performanslı ve daha konforludur. Ama manuel vitesin sorunsuzluğuna yakın bile değil. Manuel vites 90 model bir araba bile gözün kapalı alabilirsin. Ancak 3-5 yaşı geçince otomatik viteslere hala çekinerek bakıyor herkes. Normal de bu çünkü sıfır bir otomatik vites araba alsan bile sorun yaşama ihtimalin oluyor. Her geçen gün daha sorunsuz modelleri görsek de hala manuel vites gibi değil kabul edelim bunu.

İkinci bir durum ise kullanım hissiyatı. Otomatik vites araçta hissiyat yok ki. Sanki kontrol bende değilmiş gibi. Ben manuel olmalı otomatik olmamalı demiyorum. Sadece söylediğim şey manuel kullanamayanların "debriyaj, manuel vites gereksiz" demelerini saçma buluyorum. Elbette manuel tercih etmek için de farklı sebepler var. En nihayetinde Türkiye'de yaşayan birisi "neden sırf otomatik diye binlerce lira fazladan vereyim?" diye düşünebilir. Çünkü şehir içinde aktif olarak kullanmıyor olabilir. Manuel hala duruma göre tercih edilebilir bir şanzıman.

Bu arada ben de ikisini de kullanıyorum ve şehir içinde gerçekten manuele küfür etmişliğim çoktur. Sadece "gereksiz" yaftası vurmak yanlış.
Arabaları oyuncak gibi görseniz de A noktasından B noktasına gitmek için kullanılan bir araç olduğunu unutmamak gerek. Manuel vites sadece bir işkence olur. Zevkini çıkarmak istiyorsanız sırf bunun için üretilmiş arabalar var. Pistte(bkz: Intercity Istanbul Park) dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.
 
Şanzıman arabalarda olmazsa olmaz bir parçadır. Içten yanmalı motorun verimli çalışabildiği devir aralığı bellidir. Şanzıman motorun devrini ideal çalışma aralığında tutarak torku ve hızı ayarlar. Debriyaj olmasaydı şanzıman kırılırdı. Şanzıman veya debriyaj orada duruyorsa bir amacı var.
Biliyorum. Yine de teşekkürler.
 
Sivas Kangal Yağ Donduran'a gel :) Gerçi dediğim bir kaç yıl önce yaşanmış olduğu için eski bir arabada olmuş olabilir.
İstediğin yere gelirim, otomatikle de hiç çekinmeden istediğin yokuştan çıkarım sorun değil. :D

Yokuş yukarı olan tek sorun var otomatikte, o da aslında bir sorun değil yakıt tüketimini düşürmeye çalıştıkları için bir seçim. Çok yavaşlaman gerekirse (trafik durumunda) tekrar hızlanmaya çalışırken olması gerekenden 1 vites yukarıda kalabiliyor otomatik şanzımanlar. 1 - 1.5 saniye sonra da istediği ivmeyi sağlayamayınca vites düşürüyor zaten, senin bir şey yapmana gerek kalmıyor. Araba zaten sen istediğin hıza geldikten sonra da sabit tork devrini koruyabileceği maksimum vitese geliyor ki devir düşürebilsin. Bunu istemiyorsan da otomatik şanzımanların tercihe göre kullanmak için manuel modu da var. Baktın hızlanman gerekecek, 1 - 1.5 saniye beklemek istemezsen elle kendin düşürürsün istersen. Spor moduna da alabilirsin seçenek verenlerde.

Normal ilerleme durumundayken de öyle dediğin gibi yokuş yukarı 2'den 1'e atıyor da yavaşlatıyor gibi şey yok. Zaten ilerlemekte olan arabanın ihtiyacı olan tork değeri, duran ya da hızlanmaya çalışan bir arabadan çok daha düşük oluyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı