Otomobillerde en gereksiz bulduğunuz şeyler?

Arabaları oyuncak gibi görseniz de A noktasından B noktasına gitmek için kullanılan bir araç olduğunu unutmamak gerek. Manuel vites sadece bir işkence olur. Zevkini çıkarmak istiyorsanız sırf bunun için üretilmiş arabalar var. Pistte(bkz: Intercity Istanbul Park) dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.
E zaten zevk için manuel demiştim de pist ne alaka? :D
 
Şanzıman arabalarda olmazsa olmaz bir parçadır. Içten yanmalı motorun verimli çalışabildiği devir aralığı bellidir. Şanzıman motorun devrini ideal çalışma aralığında tutarak torku ve hızı ayarlar. Debriyaj olmasaydı şanzıman kırılırdı. Şanzıman veya debriyaj orada duruyorsa bir amacı var.
F1 vites bana uygun geliyor. Güç aktarımı parçalarına gereksiz kimse diyemez yani.
 
Şanzıman arabalarda olmazsa olmaz bir parçadır.
Elektrikli araba? :D

Şanzıman veya debriyaj orada duruyorsa bir amacı var.
Çok uzun süredir debriyaj için pedala ihtiyaç yok, yıllar önce debriyaj pedalsız manuel vites Saab'da vardı mesela. Ben de ilk mesajımda bunu söyledim, konu oradan şanzımanlara kaydı. :D
 
Doğrudur hocam.
Her belediye de bulunan örneğin Mercedes Conecto model körüklü otobüslerin baz paketinde bulunan OM936 motorları 1200 ile 1600 devir dakika aralığında düzenli 1200nm tork üretiyor. Mevcut olan ZF EcoLife şanzımanın 1200nm ile eşleştirilen dişli oranı 7.40 ile 0.59 arasında değişkenlik gösteriyor. Otobüsü durur halden hareketli hale kaldırmak için 1 viteste iken (1200nm * 7.40 hesaplanırsa) 8880nm tork şanzımandan yürür aksama iletilmiş oluyor. Son vites 6. viteste ise yürür hareketin ekonomik olarak sağlanabilmesi için (1200nm * 0.59 hesaplanırsa) 708nm tork şanzımandan yine yürür aksama iletiliyor.

Tabii ki hesaplamalarda aktarım donanımları kaynaklı kayıplar ihmal edilmiş değerler bunlar, kısaca saf üretilen güç rakamları. Ama yine de kafanızda fikir oluşturmuştur diye düşünüyorum.
Otomobillerde en gereksiz bulduğunuz şeyler nedir? Benim gereksiz buduğum özellik ambiyans aydınlatma.
Arabanın kendisini gereksiz buluyorum. Ne gerek var öyle etrafta kalabalık yapan yürüyen bir metal yığınına havadan ferah ferah gitmek varken.

Neyse ben helikopterime benzin almaya gidiyorum, geliyor musun?
 
Çok uzun süredir debriyaj için pedala ihtiyaç yok, yıllar önce debriyaj pedalsız manuel vites Saab'da vardı mesela. Ben de ilk mesajımda bunu söyledim, konu oradan şanzımanlara kaydı. :D
Elektrikli arabalarda devir bandı çok geniş olduğu için günlük kullanımda şanzımana ihtiyaç duyulmuyor. Ancak elektrikli otomobiller beygirleri 800-900'lere kadar çıkmışken en fazla 200-250 km/saat hıza erişebiliyorlar. Daha fazlası için geliştirilen arabalarda iki-üç vitesli şanzıman ekleniyor.

Debriyaj hala duruyor. Sadece kontrolü makineye veriyorsunuz. Vites geçişini sağlamak için motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı kesmek zorundasınız. Bunu yapan parçaya da debriyaj diyoruz.
 

Geri
Yukarı