Ülkemizde işçilik ücreti neden üründen fazla?

Zaki Gümüş

Kilopat
Katılım
4 Aralık 2015
Mesajlar
226
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evet arkadaşlar. Biri bana söyleyebilir mi, bir sanayiye veya herhangi bir ürün için tamire gidildiğinde nasıl oluyor da parçanın fiyatından fazla işçilik ücreti veriyoruz? Yani işçilik ücreti nasıl parça fiyatını geçer? Mesela bir mobilyacı, 300 lira malzemesi tutan bir mobilyayı nasıl 900 liraya satar? Mesela sanayici 40 liralık bir filtreyi nasıl 100 liraya takar? Yani yapılan işçilik parça fiyatını nasıl geçer bunun dinde, vicdanda yeri nedir?
 
İşçilik ücreti zaten fazla olmalı, bunda abes bir durum yok. Aynı ürünün parçasını sen de temin edebilirsin ancak bir işin ustalığı ve ona harcanan zaman ve emek karşılığını veriyorsun. Çok saçma bir yaklaşım olmuş, bu açıdan bakarsak birçok meslek boş yere para kazanıyor. Ben işçilik ücreti vermek istemiyorum diyorsan aynı ürünü kendin alıp cihazını tamir etmeyi veya geliştirmeyi düşünebilirsin, sonuçta denemesi bedava. Bunun din veya vicdan ile alakası da yok ayrıca onu da belirteyim, yapılan işe ve verilen emeğe saygımız olursa insanlar da mesleklerini daha iyi icra edebilirler, işte o zaman muasır medeniyetlere biraz daha yaklaşmış oluruz.
 
Arkadaş para almasın demedi ki? Neden fahis fiyat istiyor dedi. Haklı olduğunu düşünüyorum.
Neye göre, kime göre fahiş fiyat olduğunu açıklayabilir misin ? Hayır. Emeği çok hafife alıyoruz, en büyük sorun bu. Sana göre değeri o kadar olmayabilir, bize göre doğru olmayan bir şeyi bu yanlış diye yaftalamak, bilmiyorum bu mantıklı değil. Sonuçta oradaki insan da bu mesleğe bir zaman ayırıyor.
 
İşçilik ücreti yapılan işe göre değerlendirilmelı. Fazla olması gerek diyerek saçmalamışsın.
Neye göre belirleyeceksin, kıstasın ne, argümanın ne ? Algı da seçicilik yapma. Boş konuşuyorsun, kim bunun kural koyucusu, neye göre belirleyecek ücreti, daha iyi veya daha kötü tanımını kim yapacak, emek ve harcanan zamanı nasıl hesaplayacaksın. Anlamaktan ve düşünmekten acizsin bari bunu herkesin ortasında belirtme, emek piyasası denen bir piyasa vardır, insanlar yaptığı işin karşılığını almak isterler, bu aptalca bakış açını umarım başka alanlara da yormuyorsundur, yazık. İşçiye ve yapılan işe saygınız olsun ki yarın bir gün siz de çalıştığınızda aynı saygıyı ve karşılığı alabilesiniz. Bana burada neye göre fazla para aldığını açıkla, bunu nitelendir söylediğini kabul edeceğim. Ha yok ben bunu yapamam diyorsan da burada boş bir muhabbet yapmayı bırak.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı