Çözüm HP Pavilion Gaming 17 i7 9750H macun değişimi sonrası pumpout ve tg carbonaut

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

k@stor

Hectopat
Katılım
17 Şubat 2020
Mesajlar
404
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Termal macun değişimi sonrası özellikle 3-4 gün içinde işlemci üzerindeki macunun pumpout olması sebebiyle yaşadığım ısınma sorunu ve nihai çözümünü açıklayacağım.
Öncelikle HP Pavilion Gaming 17 i7 9750H + 1660 Ti Max-Q. Yaklaşık 2 yıldır bilgisayarı kullanıyorum. Güncel undervolt ayarlarım aşağıdaki gibi. Bugüne kadar hep cache + Core'a -0.140mv undervolt ile kullanmıştım. Bir yerde sadece Cache'i aynı tutarak Core'un -0.220Mv'lere kadar sorun yaratmadığını görüp denedim. Gün boyunca stabil şekilde çalıştı.

tt.JPG

Özellikle ilk yıl termal, fan sesi ve performans olarak bilgisayardan aşırı memnundum. 2020 yazından itibaren işlemci sıcaklığı aşırı artmaya başladı. Önce çözüm olarak 3500MHz'ye sabitledim ve uzun süre o şekilde kullandım.
Yaz başında macun yenilemeye karar verdim. Macun seçimi için araştırma yaparken özellikle Pavilion Gaming ve aynı kasaya sahip Omen modellerinde pumpout sorunu olduğunu öğrendim. Çözüm olarak yapışkan ve koyu kıvamda macunlar tercih edilmesi gerektiği yazıyordu her yerde.
İlk tercihimi visikotesi yüksek ve fiyatı uygun olduğu için Zalman ST8'den yana kullanmıştım.
İlk gün yaptığım testlerde gerçekten sıcaklıklar aşırı derecede düşmüştü. 4-5 gün o şekilde devam ettikten sonra yükselmeye başlamıştı ve daha özeli şekilde sürerek ST8'e bir şans daha verdim.
İlk ST8'in 5 gün sonra işlemci üzerindeki hali. Ortalarda neredeyse macun kalmamış.

hs.jpeg

2. ST8 denemesinden sonraki Prime95 ve FurMark testleri: (burada undervolt Core ve cache -0.140mv civarıydı)

p95.JPG

p95-2.JPG

2. denemeden sonra da 1 hafta sonra tekrar sıcaklıklar yükselmeye başladı. Çizgi ve nokta şeklinde birkaç deneme daha yaptım her seferinde söktüğümde heatsink yukarıdaki fotoğraftaki halini alıyordu.
2 ay önce MasterGel maker alıp son defa onu denemek istedim. İlk hafta st8'den bile iyi sonuçlar elde ettim. Sonra performansı düşmeye başladı.
Yine de 85-95 derece civarında arada sırada throttle olarak 2 ay boyunca kullandım.
MasterGel maker ile ST8 arasında gördüğüm en bariz fark MasterGel maker 2 ay sonra bile hala kıvamlı bir yapıdayken, ST8 5-6 günde bile neredeyse kuruyordu.
En sonunda Thermal Grizzly carbonaut termal pad aldım ve sadece işlemci üzerine uygun boyutlarda kesip uyguladım. Ekran kartına yine MasterGel maker sürdüm.
24.5C ortam sıcaklığı + Deep cool N65 soğutucu + yukarıdaki undervolt ayarlarıyla son durum aşağıdaki gibi. İki oyunda Ultra ayarlarda.

r20.JPG

pubg.jpg

cb.jpg

Gelelim termal pad tavsiye eder miyim konusuna. Eğer PL1 değeri 50wh ve üzeri ya da Power limit olmayan bir işlemciniz varsa yetersiz gelecektir. Çünkü tam güç çektiği durumlarda macunun pumpout olmadan önceki hali termal Pad'e kıyasla daha iyi. Özellikle 45wh TDP sınırlı bir işlemciniz varsa ve macun değiştirdiğiniz halde kısa süre sonra tekrar ısınma sorunları baş gösteriyorsa o zaman tercih edilebilir.

Ekran kartına termal pad uygulamama sebebim, termal pad iletken olduğu için çip çevresinde kondansatörlere zarar verme korkusu ve 1.5 yıllık fabrikasyon macunun bile ekran kartı sıcaklığı konusunda yaratmamış olmasıydı.

Eğer çok güç çeken ve pumpout sorunu olmayan bir işlemciniz varsa MasterGel maker mükemmel ve uzun ömürlü bir macun gibi duruyor.
Ama benim yaşadığım sorun gibi macun en fazla 1 hafta dayanıyorsa kökten çözümü şimdilik tg carbonaut ya da ic graphite gibi duruyor.

Bu arada ben 38x38mm sipariş etmiştim. Biraz taşma payıyla birlikte 9.nesil i7 için 21x11mm yeterli oluyor. Birkaç arkadaş birleşip ortak pad alıp fiyatı uyguna getirebilirsiniz.

Umarım birilerine faydası dokunur ve HP ısınıyor yanıyor diye her konu altına yazanlar da ısınmayan bir HP görmüş olurlar.
 
Son düzenleme:
Hocam ben pek anlamıyorum ama bende DK1007NT kullanıyorum. İşlemci 10300H. Macun olarak en iyisi hangisidir?

Kasa ve heatsink yapısı benimkiyle aynı. Büyük ihtimalle hangi macunu alırsanız alın 1 hafta sonra işlemci sıcaklığı yine yükselecek. Termal pad istemiyorum diyorsanız kullandıklarımın içinde MasterGel maker gerçekten çok iyi bir macun. Fiyatı fazla ama ömrü uzun olduğu için hakediyor.
 
Kasa ve heatsink yapısı benimkiyle aynı. Büyük ihtimalle hangi macunu alırsanız alın 1 hafta sonra işlemci sıcaklığı yine yükselecek. Termal pad istemiyorum diyorsanız kullandıklarımın içinde MasterGel maker gerçekten çok iyi bir macun. Fiyatı fazla ama ömrü uzun olduğu için hakediyor.
Hocam peki fabrikanın kullandığı marka ne? Senin kasayı atar mısın bi?
 
Hocam güncel durumu nasıl? Bende de Acer Helios 300 var 45watt 10750H. 3.4-3.3 GHz'lere kadar inmeme rağmen throttle oluyor 92 derecede. Pumpout yaşamamak için ve tekrar macun değiştirmemek için almayı düşünüyorum.
 
@alperen. E kusura bakma geç gördüm. Güncel durum ilk günkü gibi. Pumpout sorunu varsa laptopunda tavsiye ederim. Tek sorun ilk mesajdaki undervolt değerleri sorun yaratmaya başladı. -190mv Core -139mv Cache'e çektim değerleri.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı