Karate'de ustalaşmak için haftada kaç gün çalışmak yeterli?

Mert Taşoğlu

Picopat
Katılım
17 Temmuz 2021
Mesajlar
117
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Son zamanlarda karete kursu bakıyordum ve bir kurs buldum. Kursun çalışma saatlerinde beyaz kuşak cumartesi pazar 16.00 17.15 arası yazıyordu. Bana az gibi geldi. Sizce haftada kaç gün kaç saat çalışmalıyız bir kursta?
 
Son zamanlarda karete kursu bakıyordum ve bir kurs buldum. Kursun çalışma saatlerinde beyaz kuşak cumartesi pazar 16.00 17.15 arası yazıyordu. Bana az gibi geldi. Sizce haftada kaç gün kaç saat çalışmalıyız bir kursta?
Bence yeni başladığın için az çalışma gibi bir durum olmamalı. Yeni başlayanların da öğrendikleri teknikleri pratik yaparak kavraması için diğerleri kadar antrenmana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Mesela yeni bir teknik öğreniyorsun ve onu pratiğe döküp çalışmazsan kalıcı olmuyor.

Senin haftada 2.5 saat, her gün 1 saat 15 dakika anladığım kadarıyla. 1 gün daha olsa daha iyi olurmuş sanki. Ama kötü olduğunu düşünmüyorum. Haftada 1 gün olsa çok anlamı olmazmış bence. 2 gün biraz sınır gibi. Benim için ideali 3 gün ama tabii ki kişiden kişiye değişir. Sadece 2 gün üst üste olması biraz kötü olmuş. Vücudunun dinlenme zamanı çok kısıtlı oluyor. Karate ne kadar yorucu oluyor bilmiyorum ama judo epey yoruyor ve dinlenmek için zaman gerekiyor.

Ben de judoda beyaz kuşağım. Haftada 3 gün antrenmanım var. Her gün 1.5 saat, bazen 2 saat sürüyor. İstersem 2 gün daha ek olarak gidebiliyorum. Yani hafta içi her gün gidebilirim. Bazen yorucu oluyor ama hepsine katılmaya gayret ediyorum.

Ustalaşmak istiyorsun. Bunun için düzenli ve devamlı bir şekilde aksatmadan devam etmen gerekiyor. Bunu yıllarca yapmalısın ki iyi ol. Yani bu uzun bir süreç. 5 yıl düzenli çalışsan bile usta seviyesinin daha en başında oluyorsun. Kuşak sisteminden örnek vereyim. Bizde beyazla başlıyorsun. Sonra sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi, siyah diye gidiyor. Hatta sarı- beyaz gibi ara kuşaklar da olabiliyor. Siyaha ulaşmak için yaklaşık 5 yılını veriyorsun. Sınavlar 6 ayda bir oluyor. Bu ilk saydığım renkli kuşaklar çırak seviyesine aitler. Yani siyaha adım attıktan sonra devler ligine giriyorsun ama oranın en alt seviyesisin. Siyahtan sonrası ustalık seviyeleri. Bizde "dan" diye geçiyor. Buradan sonra siyahın 2. seviyesi yani 2.dan için 2 yıl bekleyip sınava girebiliyorsun. 3 için 3 yıl, 4 için 4 yıl. Böyle gidiyor. Ama asıl usta diyebileceğimiz 10.dan yani en yüksek seviyeye ulaşmış kişiler. Şu an sadece 3 kişi hayatta ve bu unvana sahip. Judo için konuşuyorum.

Özet olarak, ustalaşmak istiyorsan kendini gerçekten adaman ve ilgilendiğin sporla bağ kurman gerekiyor. Yani ne bileyim, kültürünü mü seviyorsun, birçok farklı teknik olması mı seni cezbediyor. Benim nedenlerim bunlar mesela. Judoda bir sürü teknik var ve hepsini öğrenmeye çalışmak beni cezbediyor. Ayrıca kuralları ve disiplinli bir spor olması benim çok hoşuma gidiyor.

Ama mesela "Evime yakın olduğu için bu sporu seçtim" güçlü bir neden değil. Bu neden önemli, çünkü ileride canının istemediği zor zamanlar da gelecek. Hava kötü olacak, yorgun olacaksın, bırakmak isteyeceksin, çok çalıştım, biraz dinlenmeyi hak ettim diyeceksin. Orada bu bağ senin devam etmeni sağlıyor. Yani gerçekten sevmen gerekiyor. Yabancı dil öğrenmek gibi. Başta hevesle başlıyoruz ama güçlü bir sebebimiz olmayınca 1 hafta devam ediyoruz, 1 ay devam ediyoruz, sonra bırakıyoruz. Ama bağ kurarsan işler böyle olmuyor. Geç olmadan başla. Bundan 3-4 yıl önce başlasam şimdi ne seviyede olurdum kim bilir 😁 Karate de çok güzel bir spor. Umarım hepimiz başarılı oluruz. İyi çalışmalar diliyorum 😄
 

Geri
Yukarı