Intel Sorularınızı Cevaplıyor!

4 Kasım 2021’de Intel, DDR5 ve PCI Express 5.0 destekli yeni 12. Nesil işlemcilerini piyasaya sürdü. Biz de bu işlemciyi kapsamlıca inceledik ve performansını değerlendirdik. Melez bir mimari kullanan bu işlemci ve yeni platform hakkında sorularınız varsa bunları sormanın şimdi tam zamanı! Intel, 12. Nesil yeni Rocket Lake ile ilgili sorularınız cevaplayacak.

12. Nesil ve genel olarak Intel ile ilgili sorularınızı bu başlıkta sorabilirsiniz. Sorduğunuz soruları Intel mühendislerine ileteceğiz ve şirket de bunları cevaplayacak.

Şubat ayında Intel ile yapacağımız video konferansta sorular cevaplanacak ve cevapları da yine buradan sizlerle paylaşacağız.

Güncelleme: Intel soruları cevapladı, videomuz yayında:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Bir oyuncu olarak neden AMD değil de Intel kullanalım?
Bir oyuncu olarak neden AMD değil de Intel kullanalım?

Bunun birçok sebebi var, AMD'ler iyi bir soğutmaya gerek duyuyor, yazın özellikle adanadaysan üzerinde mangal bile pişirilebilir, Intel'de öyle değil herhangi stok fanla soğutabiliyorsun, tabii ki oyun deneyiminden azıcık eksilterek 😁
 
E7500 neden bu kadar hatalı bir işlemci olarak üretildi? Hataları çok fazla var en ufak pixel oyunu oynatmakta bile zorlanıyor, örneğin bombom açtığımda işlemci kullanımının %100'e fırlaması gibi, veya Minecraft açtığımda 30 FPS zar zor almam gibi, ekran kartım iyi olduğu halde.
Hatalı falan değil? 2 çekirdekli 13 senelik bir CPU'dan bahsediyorsunuz, tabii ki düşük performans sergileyecek...

Soru: Orta düzeydeki işlemci fiyatlarınız rakiplerinize göre daha düşük şuan ancak anakartı hesaba kattığımızda aynı oluyor. Sizin anakartlarınız neden rakiplerinize kıyasla daha pahalı?
 
Hatalı falan değil? 2 çekirdekli 13 senelik bir CPU'dan bahsediyorsunuz, tabii ki düşük performans sergileyecek...

Soru: Orta düzeydeki işlemci fiyatlarınız rakiplerinize göre daha düşük şu an ancak anakartı hesaba kattığımızda aynı oluyor. Sizin anakartlarınız neden rakiplerinize kıyasla daha pahalı?

Hocam, bu işlemciden daha eski bir oyunu kaldıramaması saçma geliyor.

1643454417588.png
 
Merhaba. Ben Erdem Als. Intel yetkililerine şu sorum olacaktı;

1) Intel ne zaman uzun süre AMD işlemcilerden daha yüksek performans sunmaya başlayabilecek? Yani, AMD Ryzen serisi çıkmadan önce, hep Intel işlemciler güçlüydü. İşte, Intelin bu bayrağı uzun süre elinde yeniden tutması gerektiğini düşünüyorum. AMD son zamanlarda hem Intel işlemcilerden daha güçlü işlemci üretiyor, hemde daha uygun fiyatlı satabiliyor. Ayrıca en son çıkan Intel Core i9 12900K işlemcisinin, yeni çıkacak olan AMD Ryzen 7000 serisi işlemcileri geçemeyeceği aşikar. Sadece bu da değil, AMD APU işlemcilerinde bulunan dahili grafik yongaları hala Intel UHD 730 grafiklerden daha hızlı. Ayrıca neden Intel hala 7nm veya 5nm işlemci üretimine geçemedi?

2) Ayrıca Intel işlemcileri fazla güç tüketiyor ve sıvı soğutma ile bile pek serin çalıştığını söyleyemeyiz, daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek performans gibi şeyler ne zaman mümkün olabilir?

3) Bu arada ben Intel'in hibrit çekirdek sistemini pek beğenmedim. En azından masaüstü işlemcilerinde, hibrit sistemi olmaması gerektiğini düşünüyorum. Güç tasarrufu gibi şeylerin daha çok mobil cihazlarda örneğin laptop, tablet gibi cihazlarda olmasını daha doğru buluyorum. Çünkü verimlilik çekirdekleri olunca, bence Intel işlemcilerin çoklu çekirdek performansları da hem o kadar daha zayıf oluyor. Yani eğer tüm çekirdekler performans çekirdeği olursa, daha yüksek çoklu çekirdek skoru elde edebiliriz. Bu da daha yüksek performans demek. Yani Intel'in masaüstü işlemcilerindeki tüm çekirdelerin performans çekirdeği olması, sizce yüksek hızı düşündüğümüzde daha mantıklı değil mi? Sonuçta tüm çekirdeler en yüksek IPC değerine sahip olursa, çoklu çekirdekte o kadar performans alırız. Sırf işlemci ısınmasın, daha az güç tüketsin diye bu tarz bir çözüm yolunu doğru bulmuyorum. Sonuçta biraz performans kaybetmiş oluyoruz. Bunun yerine Intel neden daha düşük nanometreye geçmiyor veya geçemedi?

4) Bu arada Intel ekran kartları üretmeye başladı. Üreteceğiniz ekran kartlarının ileride üst segment Nvidia ekran kartları ile rekabete girebileceğini düşünüyor musunuz? Üst segmentten kastım, Nvidia'nın çıkarmış olduğu en güçlü ekran kartları olabilir. Mesela RTX 3090 gibi. Yani hem Nvidia hemde AMD ekran kartlarından daha güçlü bir ekran kartı üretebileceğinizi düşünüyor musunuz?

5) Ayrıca, giriş seviyesi, orta seviye veya en üst seviye farketmeksizin, Intel ileride AMD ile daha iyi rekabete girebilmesi adına, AMD işlemcilerden daha ucuz fiyata işlemcilerinizi satmayı düşünüyor musunuz? Özellikle Türkiye'de doların yüksek olması da aslında üst segment Intel işlemcileri alma ihtimalimizi bence düşürüyor çünkü fiyatlara baktığımda gerçekten çok yüksek fiyatlar söz konusu.

6) Bir de şunu sormak istiyorum; Örneğin ben en üst segment işlemciniz olan Intel Core i9 12900K işlemcisini satın aldım ve sistemimde kullanıyorum. Bu işlemci, yoğun kullanımda kaç sene dayanabilir? İyi bir soğutma ve düzenli termal macun bakımı olduğunu varsayarsak? 10 Sene veya daha uzun süre dayanabiliyor mu yeni işlemciler? Bu soruyu sormamdaki sebep ise, işlemcinin çok fazla güç tüketmesi.

7) Intel, ne zaman 6 GHz ve üzeri turbo hızlarına erişebilecek? Bu hızlar ne zaman bir işlemci için standart hale gelebilir? 4 Nanometre, 2 Nanometre gibi rakamları hangi yıllarda görebiliriz?

Bu konu, konularla ilgili bize neler söylemek istersiniz? Intel işlemcilerle ilgili uzun yıllarca bu sorularımın cevaplarını merak ediyordum, umarım bütün soruları cevaplayabilirsiniz. Şimdiden tüm Intel çalışanlarına, yetkililerine teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı