Evrim nedir?

Bölüm 1 , kısaca evrim :
En kısa tanımıyla evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bu tanımdaki her bir basamak, evrim için olmazsa olmazdır.
Bölüm 2 , evrim terimleri :
Popülasyon: Evrimsel süreçte değişen bireyler değil, popülasyonlardır. Yani tekil bireyler (örneğin bu yazıyı okuyan siz veya tekil olarak köpeğiniz) asla evrimleşmemiştir, asla da evrimleşmeyecektir. Bireyler, evrimleşmezler; gelişirler (bunu inceleyen bilim dalı, gelişim biyolojisidir). Ancak bir türün tüm bireylerinin oluşturduğu popülasyonlar, her bir nesilde, bir önceki nesle göre daha farklı özellik dağılımlarına sahip olacaktır. İşte bu, evrimdir ve evrimsel biyoloji isimli bilim dalı tarafından incelenir. Popülasyonların değişimi, "gelişim" değildir.
Gen ve özellik dağılımları: Evrimde olan, bir türün bir başka türe dönüşümü olmak zorunda değildir. Evrimde değişen, popülasyonların genlerin veya özelliklerinin dağılımıdır. Örneğin uzun boyluluğa dair genlerin popülasyon içinde görülme sıklığı bir nesilden diğerine geçtiğinizde %5'ten %7'ye çıkmışsa, o popülasyon evrimleşmiş demektir. Türleşme evrimin kaçınılmaz bir sonucudur; ancak evrimden söz etmek için türleşme şart değildir!
Nesiller içindeki değişim: Evrimsel değişimden söz etmek için mutlaka en az 1 nesil geçmesi gerekir. Bir bireyin kendi ömrü (nesli) içerisinde geçirdiği hiçbir değişim evrimsel değildir. Ömrümüz içinde geçirdiğimiz değişimlere "gelişim" denir. Evrimsel biyoloji ile gelişimsel biyoloji iki farklı biyoloji sahasıdır.
Bölüm 3 , dışlanan unsurlar :
Canlılık: Evrimin modern tanımlarında her zaman canlılığa özel bir vurgu yapılmaz; çünkü eğer ki belirli özellikleri taşıyan bireylerden oluşan bir popülasyon varsa ve bu popülasyonun bireylerini tanımlayan özelliklerin gelecek nesle aktarılma niteliği varsa, o bireyler geleneksel anlamda "canlı" olarak tanımlanamasa da, evrimleşebilirler. Örneğin virüsler canlı değildir; ancak evrimleşebilirler. Örneğin tamamen bilgisayar ortamında simüle edilen bireyler bile, canlı olmamalarına rağmen, evrimleşerek insan mühendisliğinin üretebildiğinden daha başarılı ürünleri evrimsel değişim yoluyla üretebilmektedir. Bunların yanısıra evrimsel değişimler, "kültürel evrim", "kimyasal evrim", "jeolojik evrim", "astroevrim" gibi her zaman doğrudan canlılıkla ilgili olmayan diğer bilim dallarında da kullanılmaktadır.
Fosiller ve Geçiş Türleri: Evrimin tanımı genler üzerinden yapılır; fosiller veya ara geçiş türleri üzerinden değil. Fosiller, makroevrimin tartışmaya yer bırakmayan kanıtlarını sunuyor olsa da, evrimsel sürecin tespiti için fosillere ihtiyacımız yoktur. Bir diğer deyişle, elimizde hiçbir fosil bulunmasaydı da, sadece doğaya yönelik gözlemlerimizden, genetik verilerden ve matematiksel evrim sahasından yola çıkarak evrimsel değişimi ispatlamamız mümkün olurdu.
Türleşme ve Makroevrim:
Kimi zaman evrim, kısa yoldan "bir türün bir diğerine dönüşümü" olarak tanımlanır. Halbuki bu evrimin tanımı değil, sonucudur. Gölün oluşumu sürecini, "bir çukurun suyla dolarak kapanması" olarak tanımlamak, sürece dair bir fikir verse de, bu suyla dolarak kapanma işinin nasıl gerçekleştiğini anlatmaz. Gölün oluşacağı bölgeden daha yüksekten aşağı akan su damlalarının, bu çukur içerisinde yavaş yavaş birikerek, çukurun dolmasıyla izah etmek süreci daha iyi tanımlar. Benzer şekilde, yukarıda yaptığımız evrim tanımı; yani popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi, uzun vadede ve farklı çevre şartları altında birikerek yeni türleri oluşturur. Ancak söylediğimiz gibi bu, evrimin sonucudur; tanımı değil. Mikroevrim (ya da evrim), yeterli süre tanındığında makroevrimi doğurur. Damlaya damlaya göl olur. Bu açıdan evrim, genellikle kısa vadede genotipteki (genlerdeki), genellikle uzun vadede ise bu gen değişimlerine bağlı olarak fenotipteki (fiziksel özelliklerdeki) değişimdir.
Sosyal bilgiler :
Evrim teorisi, ilk kez İngiliz biyolog Charles Darwin tarafından kaleme alınan Türlerin Kökeni adlı kitapta öne sürülmüştür. Darwin, bu kitabında doğal seleksiyon kavramından bahsetmiş ve doğadaki işleyişe dair detaylı bilgiler vermiştir. Bu teoriye göre tabiatta sadece güçlü olan hayatta kalır. Zayıf türler ise doğal seçilim sonucu yok olur.
Evrim teorisinde, doğal seleksiyon kadar önemli olan diğer iki kavram: Varyasyon ve kalıtımdır. 20. yüzyılın başında, bu kavramlara ''adaptasyon'' da eklenmiştir.
Geçmişten günümüze evrim teorisi hakkında birçok kitap kaleme alınmıştır:

Marc Giraud - Darwin ve Evrim Teorisi

David Sloan Wilson - Herkesin İçin Evrim

Taner Eon Lopez -Evanjellerdeki Evrim Teorisi
SON



Kaynakça :
Evrim Nedir? - Evrim Ağacı Evrim nedir?

Ve
Evrim teorisi hakkında bilgi
 
Ben de diyorum ki hocam kabul etsin. İsterse der ki evrim Kuran'a uyuyor, öyle inanır. Kendi içinde çelişmesi bizi ilgilendirmemeli diyorum yani. Tabii ki bu düşüncülerini kesin doğruymuş gibi başkalarına anlatıyorsa haksız olur.

Bilim bolumunde, evrim konusunda yaziyorsa ilgilendirir, cunku artik inanci doga bilimlerine dokunuyor.
Ayrica bu masum bir dusunce de degil. Insanlari Allah yaratmistir ama ufak tefek bortu bocek evrimlesmis olabilir demeye getiriyor.
 
İslam bazında konuşacak olursak bu kanıya okuduğunuz hangi olaydan sonra vardınız? Merakımdan soruyorum
Selam, Peygamberin hayatının bir kısmı bu düşünceme dahil ve ek olarak yaşanan olaylarda o olaya göre ayet inmesi. Örnek olarak: İslam'ın ilk zamanlarında dönemin saygın kişilerinden Ebu-Leheb ve Ebu-Cehil, (Amr bin hişam, adaletiyle bilinen birisiydi fakat Muhammed'in söylediğine gelmeyince Ebu-Cehil oldu) bu insanlar Muhammed'in söylediği şeylere inanmamayı seçtiler ve onu yalancılıkla suçladılar, Muhammed bu insanları dinine çekmek için uğraştı fakat kabul etmediler, daha sonra bu insanlara özel ayetler indi (Kuran'ın ilk ayetlerinden), ayet de bu insanlara lanet okundu ve dine çağrıldılar. Aklıma gelen diğer örnek Peygamber'in evlilik olayı, Peygamber akrabalarından birisiyle evlenecekti (İsmi aklıma gelmedi) fakat hoş karşılanmazdı ailesinden birisiyle evlenmesi bu yüzden Peygamber evlenmek istediği zaman hemen bir ayet indi ve o kız helal kılındı Peygambere. Peygamberin ne zaman başı sıkışsa veya bir konuyu çözmesi gerekse hemen kendisine ayet indiğini söyleyerek işini kolaylaştırdı.

Zaten İslam'ın doğuşu bile etik değil. Siz caminizde namaz kılarken adamın birisi geliyor ve "Senin kutsalın yanlış! Tek ve bir doğru olan kutsal benim." diyor ve caminizi yıkmaya başlıyor. İnsanlar destek verdikçe sizin caminiz bile kalmıyor, içten içe kendi kutsalınıza bağlı kalsanız bile o adamın anlattığı din meta olduğu için ona bağlı kalmanız isteniyor toplum içerisinde. Aklıma gelen 2 örneği verdim yukarıda.
 
Evrimi kabul eden insanların (bkz: okuldaki biyoloji öğretmenlerim) Müslüman olması bana garip gelmiştir her zaman. Evrim ile İslam'ın tamamen zıt şeyler olduğunu düşünüyorum. Sonuçta İslam'ın ana fikirlerinden birisi yaratılışçılıktır, her şeyin yoktan var edildiğidir. Bu evrimle ters düşmüyor mu? Bence düşüyor.
 
Peki sizce yoktan var etmek yerine evrim yoluyla onları dünyaya getirmiş olamaz mı?

Yani, populasyon genetigini, sessiz mutasyonlari, dogal seleksyon baskisini, canli populasyonunun zararina gelisen bencil gen ifadelerini vs bunun gibi tum kalitimsal mekanizmalari "yaratma" araci olarak kullanan seye tanri demek bence sacma. Bilime tanri demis oluyoruz.

Ama evet, olabilir. Belki de evreni 6 gunde yaratirken bezelye yaratmak icin caprazlama tercih etmistir; hikmetinden sual olunmaz.
 
Bu kadar bıktıysanız engelleyin geçin. Düzgün düzgün konuşuyoruz şurada. Az önce tam bununla ilgili bir soru soracaktım. Müsait olmadığım için soramadım. İnsanların atası olarak bilinen canlıların soylarının tükenmiş, sonradan insan yaratılmış olabilir mi? Benzer oldukları için mi insanın atası olarak kabul ediliyorlar.
Hiç mi yazarken ulan ben ne yazmışım deyip mesajını okumuyorsun. Daha dediğinin farkında bile değilsin.

Bu sizi ilgilendirmez o kendi düşüncesidir sonuçta herkesin düşüncesi aynı olacak diye bir şey yok.
Böyle bir düşünce yok, evrimi dinlere alet edemezsiniz. Beni de ilgilendirir çıkıp evrim ve dinleri aynı kefeye koyarsa.

O halde bir Müslüman'ın insan evrimi hariç diğer canlıların evrimlerine neden inanmamaları gerektiğini açıklar mısınız?
İnsan evrimi hariç diye bir şey yok öncelikle. İnsan da tıpkı diğer canlılar gibi evrim geçirmiştir. İlk insan diye bir şey evrimde yoktur. Hiçbir canlının ilki yoktur. İkincisi dinlerin mükemmel canlı kavramı tamamen evrim ile zıttır. Evrimde mükemmel, kusursuz canlı yoktur. Üçüncüsü evrim mekanizmaları tamamen yine din-tanrı kavramının zıttıdır. Dördüncüsü canlılık dediğin şey cansızlıktan meydana gelen bir hadisedir. Atom ve alt parçacıklarını araştırın.
İnsanların atası olarak bilinen canlıların soylarının tükenmiş, sonradan insan yaratılmış olabilir mi? Benzer oldukları için mi insanın atası olarak kabul ediliyorlar.
Hayır. Canlılar birbirlerine benziyor diye de ortak ata olarak adlandırılmaz.
 
ailesinden birisiyle evlenmesi bu yüzden peygamber evlenmek istediği zaman hemen bir ayet indi ve o kız helal kılındı peygambere. Peygamberin ne zaman başı sıkışsa veya bir konuyu çözmesi gerekse hemen kendisine ayet indiğini söyleyerek işini kolaylaştırdı.

Azhap suresinden bahsediyor olabilir misiniz? Orada Muhammed'in lehine birçok ayet mevcut idi yanlış hatırlamıyorsam. Muhammed'in evlatlığının eşi ile evlenmesi gibi tuhaf olayları savunan bir şeyler vardı ama eskiden okumuştum uçum gitmiş aklımdan.
 
Hocam durumunuzu anlıyorum. Günümüzde çoğu insanda var bu ikilem. Dinleyince mantıklı geliyor ama Kuran'a inanmak istiyorsunuz. Tarafsız bir şekilde size söyleyeceğim şey evrimin sadece İslam ile değil tüm dinler ile çeliştiğidir. Evrim var diye tanrı yok diyemeyiz tabiki ama günümüzdeki dinlerin hiçbiri evrimle uyuşmaz. Bu durumda din göndermeyen yani Deist arkadaşların inandığı bir tanrı olması mümkündür tabi ama artık sizin görüşünüze kalsın orası.

Müslüman arkadaşlar hiç kendinizi kandırmayın. Yok evrimi ilk müslüman dedi falan da komik duruma düşüyorsunuz. Evrim bir gerçektir ve Kuran'ın tamamen zıttıdır.
Evrim bir teoridir. Bana göre (umarım linç yemem) Tüm dinler de bir teori. Anlatilan kitapların hepsi insan eliyle yazılmış bile olabilir. Evrim ile Dinlerin tek farkı , birinin kim tarafından yazıldığı belli. Biri ise karışık. Gerçek mi yalan mı bu da ayrı mesele.
 
Evrim bir teoridir. Bana göre (umarım linç yemem) tüm dinler de bir teori. Anlatilan kitapların hepsi insan eliyle yazılmış bile olabilir. Evrim ile dinlerin tek farkı, birinin kim tarafından yazıldığı belli. Biri ise karışık. Gerçek mi yalan mı bu da ayrı mesele.

Evrim teori değildir hocam. Nasıl fizik yasaları varsa aynı şekilde evrim yasasıda vardır ve hep var olacaktır.
Google Scholar'da bunun ile ilgili bir sürü makaleler mevcut bir göz atabilirsiniz isterseniz.
 
Gerçekten bir şeyler öğrenmek isteyen arkadaşlar için link bırakıyorum. Boştan yere gereksiz uzadı konu. Konu sahibi arkadaş videoyu izlersen kafandaki soru işaretlerinin çoğu kalkar. Belgesel tadında akıcı bir video gerçekten bir şeyler öğrenmek isteyenler izleyebilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
İzlemiştim hocam :d
 

Yeni konular

Geri
Yukarı