Evrim nedir?

MScofield

Hectopat
Katılım
27 Nisan 2020
Mesajlar
2.334
Makaleler
7
Çözümler
64
Selamlar, "Evrim nedir?" bunu bilmeyenler için bir yazı hazırlamak istedim (Biraz kısa bir şekilde değineceğim). Eğer değiştirilmesi gereken bir yer varsa yazın, ben de düzelteyim. En başından söyleyeyim, Evrim'in Ateizm ile alakası yoktur.


Evrim, en kaba tanımı ile bir türün kendi popülasyonları içerisinde geçirdiği tesadüfi mutasyonlar sonucu değişimlere uğramasıdır. "Evrim geçiren bireyler değildir; evrim geçiren popülasyonlar ve nesillerdir."
Charles Darwin evrim Hayat Ağacı featuring, 50*70 cm Poster Baskı|tree of  life|tree of life posterposters posters - AliExpress

"E kardeşim popülasyon nedir?" Popülasyon ise aynı türden canlıların kendi içerisinde büyük küçük fark etmeksizin oluşturduğu topluluklardır. Şimdi biraz daha açalım Evrim'i.

Evrim'in temel birkaç kavramı vardır:
1-Doğal Seçilim (Doğal Seleksiyon)
Doğal seçilim, dış çevreye uyum sağlayan canlıların yaşayabilme ve üreyebilme konusunda uyum sağlayamayan canlılara karşı daha şanslı olmalarıdır. Ve bunun sonucunda dış çevreye uyum sağlayan canlılar yaşayıp, genlerini mayoz bölünme ile öbür nesillere aktararak güçlü bir nesil oluştururlar. Örneğin bir hayvanın avlanması daha kolaysa, hayatta kalma ihtimali daha yüksektir.
vlanma.jpg



2-Mutasyon
Mutasyon, tesadüfi bir şekilde DNA diziliminde olan değişimlerdir. Mutasyonların faydalı olma oranı, zararlı olma oranından düşüktür, Evrim'in uzun sürelere ihtiyacı olmasının sebebinden biri de budur.
Mutasyonların geneline baktığınızda, çok azının ani etkili olduğunu görürsünüz. Mutasyonların ezici bir çoğunluğu etkisiz ya da etkisize-yakın mutasyonlardır; yani hayatta kalma ve üreme başarısı üzerinde ufak bir etki yaratırlar. İşte bu ufak avantajlara sahip farkların uzun vadede sürekli seçilimi sonucu atasal türlerden yepyeni türler var olabilir. İşte o nedenle mutasyonları bir anda sizi inanılmaz güçteki yeşil dev Hulk'a dönüştürecek sihirli değnekler olduğunu düşünüyorsanız, çok ciddi bir şekilde yanılıyorsunuz. Keza, bir sineği bir ayıya dönüştüren bir mekanizma olduğunu sanıyorsanız... Fakat çok nadiren de olsa mutasyonlar çok ciddi fiziksel farklılıklar yaratabilir. Bunların büyük bir kısmı zararlıdır; çünkü bir canlının birdenbire ciddi anlamda farklılaşması, o canlının evrimsel süreçte ulaştığı dengeden bir anda sapması demektir. Bu durum, çoğu zaman hastalıklar ve ölümle sonuçlanacaktır. Zaten tam da o nedenle evrim etkisiz veya etkisize-yakın mutasyonlar üzerinden ilerler. Bugün etkisiz olan bir mutasyon, çevrenin değişimiyle avantajlı hale geçebilir ve diğer etkisiz mutasyonlarla birleşerek köklü değişimlerin temelini atabilir. Ancak bunların hepsi yavaş ve uzun vadede olur. Çok çok nadir olsa da, ani etkili ve ciddi fiziksel farkları yaratan mutasyonlar avantajlı ya da zararsız olabilir. Bu fotoğrafta birkaç örneği görülmektedir.

Albinoluk, Down sendromu, orak hücre anemi... bazı mutasyon sonuçlarıdır.


3-Varyasyon (Çeşitlilik)
Varyasyon, çeşitlilik veya değişikliktir. Örneğin kimisinin saçı siyah, kimisinin sarıdır, bu da bir varyasyondur. Bu kadar basit aslında.
Çeşitlilik Nedir? Varyasyonlar, Evrimsel Süreçte Neden Önemlidir? - Evrim  Ağacı



4-Adaptasyon (Uyumluluk)
Adaptasyon, yaşadığı ortama, koşullara uyum sağlamaktır. Doğal seçilim ile bağlantısını umarım anlamışsınızdır, uyum sağlayan hayata kalır. Adaptasyon örnekleri:
-Örümceklerin ağ örebilmeleri.
-Bukalemunların bulundukları ortama göre renk değiştirip, kamufle olması.
-Ördeklerin yüzebilmeleri için perdeli ayaklarının olması.





Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim, umarım doğru ve bilgilendirici bir yazı olmuştur.
 
Evrim bugün bile oluyor. 2019 yılında hayvanlardan insanlara bulaşan SARS-CoV-2 virüsü mutasyona uğradı ve uğruyor. Hatta B.1.1.7 ve B.1.617.2 gibi çift mutasyonlar bile var. Belki gelecekte mutasyonlar daha da artacak ve SARS-CoV-3 ve SARS-CoV-4 gibi yeni türlerden bahsediyor olacağız.
 
Ördeklerin yüzebilmeleri için perdeli ayaklarının olması

Ben bu tarz olaya tersten yaklasan ornekleri hic sevmiyorum.

Ordekler ortama ayaklarinda perde olusturarak adapte olmuyorlar, perdeye yol acan mutasyon cevresel faktorlere gore keskin bir avantaj sagladigi icin odullendiriliyor.

Yani perde ayakli ordek adapte oldu degil; ayaklarinda perde olmayanlar elendigi icin bunu gozlemliyoruz. Ordekte oyle bir bilinc yok.

Kol bacak gibi uzuvlar organlar arasindaki dokularin parcalanmasi neticesinde olusuyor cenin surecinde. Yani parmaklar olusmuyor, parmaklar arasindaki doku yok oldugu icin parmaklar ortaya cikiyor. Bir seyi kontrollu olarak meydana getirmek; kontrollu yikimdan ( apoptosis ) cok daha pahali cunku canlilar aleminde. Dolayisiyla perde olusumu da seyrek rastlanan bir mutasyon degil. Insanlarda da var benzer mutasyonlar. Buraya fotograf birakmayacagim rahatsiz edici olabilecegi icin, perde ayakli insanlar da olusuyor mutasyon sonucunda.

Bu arada yazinin ufak bir noktasini ele alip elestirmisim gibi olmasin, zevk alarak okuyorum boyle seyleri; fakat evrimi basite indirgemenin gizli bir tehditkar tarafi da var; lise biyolojisi dahi bilmeden evrim karsitligi yapan cahil cuhela sinifa zemin hazirliyor.
 
Evrim 50 yıl gibi bir sürede kendini belli eder mi? Yoksa üzerinden çok uzun yıllar mı geçmesi gerekiyor evrilmek için.
 
Evrim 50 yıl gibi bir sürede kendini belli eder mi? Yoksa üzerinden çok uzun yıllar mı geçmesi gerekiyor evrilmek için.

Inceledigin canli populasyonuna gore degisir. Bakteri gibi cok seri ureyen canlilardaki evrimlesmeyi haftalar icinde gozlemleyebilirsin -> bkz: antibiyotik direnci.

Mutasyonu tetikleyen kimyasallar kullanarak da evrimlesmeyi "hizlandirmis" olursun. -> bitki islahi.

Dogal sartlarda aslanlar arasindaki evrimlesmeyi gozlemlemeye omrumuz yetmez. Canli karmasiklastikca genotipe etki edecek mutasyon gozlemlenme frekansi dusuk olacak, olsa dahi bunun nesillere aktarildigini yine insan omru icinde goremeyiz.
 
Evrim 50 yıl gibi bir sürede kendini belli eder mi? Yoksa üzerinden çok uzun yıllar mı geçmesi gerekiyor evrilmek için.
Evrim; mikro evrim ve makro evrim olarak ikiye ayrılır. Mikro evrim adından da anlaşılacağı üzere gözle görülemeyen, daha az önemli ve zor fark edilir mutasyonlardır. Makro evrim ise büyük ve fark edilebilir değişimlerdir. Örneğin yeni bir türün oluşması. Makro evrim daha uzun sürer, mikro evrim kıyaslarsak daha kısadır.

Şimdi sorduğunun tür değişimi falan olduğunu var sayarsam dediğim gibi çok uzun yıllar alıyor ama bir kuş türünün bir kaç nesilde yeni bir türünün evrimleştiğini okumuştum. Bulursam eklerim.

Edit: Buldum. Galapagos Adaları'nda Sadece 2 Nesilde Yeni Bir "Darwin'in İspinozu" Evrimleşti! - Evrim Ağacı
 

Geri
Yukarı