Bilgisayarın elektrik faturasına ne kadar etkisi olduğu nasıl hesaplanır?

Mehmet .T

Decapat
Katılım
24 Aralık 2021
Mesajlar
567
Çözümler
7
Yer
Türkiye
500W'lık PSU kullanıyorum. Aylık elektrik faturasına ne kadar yansıdığını nasıl hesaplarım? Genellikle saat 10:00 ve 00:00 arası kullanıyorum bazen tam bu saatler açık kalıyor, bazen de daha az süre açık kalıyor.
 
Kaç kWh kullanıyor ona göre hesaplıyorlar ama ayda ortalama taş çatlasın 50-70 TL getirir. Zamlı fiyatlardan önce 20-50 TL arası getiriyordu.
 
Hiç bir sistem güç kaynağından tam güç çekmez. Özellikle masaüstünde vb dolaşırken çok çok az tüketir. Bu nedenle eğer prize takılıp o an kaç watt tükettiğinizi ölçen bir aletiniz yok ise net tüketimi ölçmek imkansızdır. En fazla tüm parçaların maksimum tükettiği değerden en fazla ne kadar tükettiğinizi bulursunuz bu da çok yanaıltıcı olur. Örneğin benim laptop 65 watt maksimum tüketiyor ama çoğu zaman 30 -50 watt arasında dolaşıyor. Ben en yüksek değer olan 65'den hesaplarsam iki katından fazla yanılmış olurum :)
 
Bilgisayar parçalarının toplam ne kadar güç harcayabileceğini hesaplamalısın öncelikle. Mesela ekran kartın 95W, işlemci 75W tarzında. PSU 500W olabilir ancak senin bileşenlerin maksimum monitör, klavye vs. dahil harcadığı 350W'dur örneğin. Bunları hesapladıktan sonra ki zaten ekran kartı ve işlemci hesapladıktan sonra diğerlerini tahmini olarak söyleyebilirsin. Aydinlatma.org sitesinden ne kadar harcayabileceğini çıkarırsın. Ancak şunu da unutma. Örneğin ekran kartın 95W harcıyor ancak o tam yükte olduğu zaman bile bu değere zar zor yaklaşıyor. Sabah-akşam dizi, film izleyen bir insan isen hem ekran kartın hem de işlemcin çoğu zaman tam yükte çalışmayacağı için fazla elektrik harcamayacaktır. Kısacası aynı bileşenlere sahip iki bilgisayar ve iki kullanıcı düşün, biri bilgisayar ile elektrik faturasına 30 TL anca ekleyebilirken bir diğeri 80 TL'de ekleyebilir. Bunları kafadan sallıyorum tabii ki.
 
Arkadaşların dediğe ek olarak güç kaynağının verimliliği de önemli...

PSU Verimlilik.jpg
 
Hocam istersen 1.000.000 Watt kullan sistem özelliklerine göre çeker. Sistem özelliklerini yazmazsan hesaplayamayız.
 

Geri
Yukarı