Rehber Modem Hat Değerleri

Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

  • 6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11dB-20dB İyi
  • 20dB-28dB Çok iyi
  • 29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

  • 20dB ve altı mükemmel
  • 20dB-30dB iyi
  • 30dB-40dB idare eder
  • 40dB-50dB eh işte
  • 50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

4526fbac-d708-4d89-8f74-66bba3edb824.PNG


Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet gibi İSS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Önceden Vodafone H300s kullanıyordum. 1 ay kadar önce yine kopmalar oluyordu. Türk Telekom altyapısı kullandığım için ekip geldi baktı. Bina içi tesisatın yeni olduğunu ve bir problem olmadığını, modem değişikliği yapılırsa sorunun düzelebileceğini söylediler. Bunun üzerine Keenetic Omni DSL N300 aldım. Bu modemde de sorun devam ediyor.

Bu da Keenetic modem ile olan hat değerleri.

SNR ayarları ile oynayın.
7-20 arası.
 
SNR ayarları ile oynayın.
7-20 arası.
VDSL SNR margin yazan kısmı mı yapmam gerekiyor? 8 db(temel değer) diye yazıyor, 8'e çekiyorum o zaman.

Maalesef değeri 8 yapınca internet gitti ve geri gelmedi. Modeme reset atınca düzeldi.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    38,8 KB · Görüntüleme: 62
Son düzenleme:
VDSL SNR margin yazan kısmı mı yapmam gerekiyor? 8 dB(temel değer) diye yazıyor, 8'e çekiyorum o zaman.

Maalesef değeri 8 yapınca internet gitti ve geri gelmedi. Modeme reset atınca düzeldi.

Her seferinde SNR ayarı yapıp modem yeniden başlatın. Değerleri tekrar kontrol edip bana paylaşın.
 
Bunun üzerine Keenetic Omni DSL N300 aldım. Bu modemde de sorun devam ediyor.
Farklı modemde de benzer değer ise dediğimi yaptırmanız lazım telekom ekibine güveneyin düzgün bir elektrikçi çağırın ekleri ve saha dolabı DSLAM kontrol ettirin. Hala bir değişim olmaz ise bunlara rağmen hızı 50'ye sabitlettirin.
 
İnternet hızında sürekli dalgalanmalar yaşıyorum. Bazen hız 1Mbps'lere kadar düşüyor. Kablolu bağlantıda ise stabil. Bu değerlerle bir alakası var mıdır?
 

Dosya Ekleri

  • değer.png
    değer.png
    15,3 KB · Görüntüleme: 57
Bazen hız 1Mbps'lere kadar düşüyor. Kablolu bağlantıda ise stabil.
Kabloluda hız sorunu yoksa Wireless ayaralrına ve bağlı cihazların kullanımlarına göz atmanzı lazım. Bana modem şüpheli geldi.
 
Hocam gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık. @261538

Sorum ise dediğinize göre benim değerlerim mükemmel mi? İki tane seçenek var birisi indirme diğeri yükleme. Hangisine bakmak doğru olur? Ekran görüntüsü atıyorum değerlendirme yaparsanız hoş olur.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20230315_025722.jpg
    IMG_20230315_025722.jpg
    78,5 KB · Görüntüleme: 53
Sorum ise dediğinize göre benim değerlerim mükemmel mi?
Evet iyi gözüküyor. Tarifeniz 100 mü? 88 alıyorsunuz bilginiz olsun. 100 çıkamaz onu da bilin. Yükleme hızın standart veriliyor zaten ancak yetmiyorsa 20/25 destekliyor.
 
Kabloluda hız sorunu yoksa Wireless ayaralrına ve bağlı cihazların kullanımlarına göz atmanzı lazım. Bana modem şüpheli geldi.

Hocam modem ZyXEL marka VMG3312-B10b modeli. Peki değerler ne durumda bende modem değiştirmeyi düşünüyordum ama problem başka bir şeyden kaynaklanıyorsa boş yere modem değiştirmiş olmak istemiyorum. Ayrıca daha düşük hızda VDSL tarifeyi geçsem bağlantım daha stabil olur mu?
 

Geri
Yukarı