Dini inancınız ve var oluş tanımız nedir?

İnancınız nedir?


  • Oy verenlerin toplamı
    374
  • Anket kapandı .
Ben de sizin fikrinizi veya düşüncenizi değiştirmeye çalışmıyorum. Sadece bu argümanın yanlış olduğunu objektif bie şekilde ifade ettim. Bu verdiğim örnek sadece din için değil, birçok alanda kullanılabilir.
Sizin "objektif" görüş dediğiniz şey kendi bakış açınız. Olabilir, sıkıntı yok, hepimizin düşüncesi var ama başkalarının objektif düşüncelerine laf edip kendininizinkini mutlak doğru gibi göstermeniz, kendi savlarınızı zayıflatıyor. Normal görüşünüzü söyleyin yeter, karşı tarafa laf atmaya gerek yok bence. Sakin olunmalı.
 
Ben de sizin fikrinizi veya düşüncenizi değiştirmeye çalışmıyorum. Sadece bu argümanın yanlış olduğunu objektif bie şekilde ifade ettim. Bu verdiğim örnek sadece din için değil, birçok alanda kullanılabilir.
Ben de dini bilimin önüne koymaya gayret eden bir vatandaş ile herhangi bir konuda ortak noktada buluşamayacağımı düşünüyorum. Nasıl sizin benim fikrimi kabul etme şansınız yoksa, birebir aynı şekilde benim de sizin fikrinizi kabul etme ihtimalim bulunmuyor. Ben diyorum Sumeroloji arkeoloji, siz diyorsunuz küçücuk bir akıl yürütme. Ben bilime güveniyorum, bilim sorgulamaktan ibarettir çünkü. Siz kendi aklınızı yürütmekte gayet tabi serbestsiniz.

Din ve bilim zaten bambaşka konular olduğu için karşı argüman bile üretmeye gerek yok sonuçta. Boşa harcanan zaman olarak görüyorum zıt fikirleri bu konu özelinde o yüzden.
 
Ben diyorum Sumeroloji arkeoloji, siz diyorsunuz küçücuk bir akıl yürütme. Ben bilime güveniyorum, bilim sorgulamaktan ibarettir çünkü. Siz kendi aklınızı yürütmekte gayet tabi serbestsiniz.
Mesele burada başlıyor, sümeroloji diyorsunuz ama tam olarak hangi probleme karşı bunu sunduğunuz anlaşılmıyor. Mesajıma yazdığınız eleştirel bakış açısı ile kendi mesajınızı da eleştirirseniz, nihayet ortak bir iletişim kanalı bulabiliriz diye düşünmekteyim. Bununla beraber, dini bir olgunun önüne bilimle açıklanan bir olguyu, bilimin önüne de dini bir olguyu koyma gayreti de bana kalırsa mantıksız.
 
Bu argümanınız en az şunun kadar saçma;
Uzay görevleri hakkında hiçbir fikri olmayan bir insan, NASA'nın Apollo görevlerini duyuyor. Aya gidilip gidilmediğini öğrenmek isteyen arkadaşımız, dönemin uzay görevlerine yönetilen karalama kampanyalarını, komplo teorileri gibi yazıları okuyor ve nihayet aya gidildiğinin bir yalan olduğuna inanıyor. Daha sonra da bir foruma gelip şunu yazıyor;
"Eğer inancınız var ama sorularınız varsa ve de inancınızla mutlu yaşamak istiyorsanız, sakın, bakın, sakın araştırmayın. Şaka yapmıyorum, çok ciddiyim. Ben aya gidilip gidilmediğini öğrenmek için uzun uzun kafa yordum, hakkını vermek istedim teknolojinin ama gel gelelim, bir iki soru ve biraz araştırma, pufff...
Haydi bakalım. Verdiğin örnek somut bir olayın araştırılması. Kişiler var, şahitler var, belgeseller var, kitaplar var. Buna rağmen sonuç kesin değil ve istediğine inanabilirsin.

Dostum, dinlerle, bak islam demiyorum dinlerle ilgili en ufak bir somut kanıt yok. Sorgulamaya başlarsan, Hz. Muhammed'in yaşayıp yaşamadığını bile bilemene imkan yok, Kuran'ı kimin yazıdığını, değişme durumunu.. hiç bir kanıt yok. Sen bana gelmiş, bunu günümüzün somut bir olayıyla karşılaştırıyorsun.

Hangimiz saçmalıyoruz sence?
 
Mesele burada başlıyor, sümeroloji diyorsunuz ama tam olarak hangi probleme karşı bunu sunduğunuz anlaşılmıyor. Mesajıma yazdığınız eleştirel bakış açısı ile kendi mesajınızı da eleştirirseniz, nihayet ortak bir iletişim kanalı bulabiliriz diye düşünmekteyim.
Benim dinim bilimdir. Sizinle herhangi bir ortak iletişim kanalı bulabilme amacım da bulunmuyor an itibariyle.
Başlıkta arkadaşımızın sorduğu konu hakkında fikrimi belirttim. Şahsım adına söyleyebileceğim başka bir şey yok.
 
Dostum, dinlerle, bak islam demiyorum dinlerle ilgili en ufak bir somut kanıt yok. Sorgulamaya başlarsan, Hz. Muhammed'in yaşayıp yaşamadığını bile bilemene imkan yok, Kuran'ı kimin yazıdığını, değişme durumunu.. hiç bir kanıt yok. Sen abna gelmiş, bunu günümüzün somut bir olayıyla karşılaştırıyorsun.
Evet, bir iki araştırma dediğinin bu olduğu anlaşıyordu. Konu dışına çıkma riski olmasa, bu sunduğun kavramların hepsini kanıtlayabilirim ama amacım şuan bu değil.

Benim dinim bilimdir. Sizinle herhangi bir ortak iletişim kanalı bulabilme amacım da bulunmuyor an itibariyle.
Başlıkta arkadaşımızın sorduğu konu hakkında fikrimi belirttim. Şahsım adına söyleyebileceğim başka bir şey yok.
Dinin bir inanma durumu olduğunu, bilimin ise deney ve gözlem ile sabit verilerin bütünü olduğunu pekala bildiğinizi varsaydığım için, "Yerçekimine inanmak" veya "Termodinamiğe inanmak" gibi düşüncelerin de olasılığına bakıldığında, bilimin bir din olarak lanse edilmesini bilim için doğru bulmuyorum. Yine de saygı duyuyorum.
 
Evet, bir iki araştırma dediğinin bu olduğu anlaşıyordu. Konu dışına çıkma riski olmasa, bu sunduğun kavramların hepsini kanıtlayabilirim ama amacım şuan bu değil.
Yeme beni gözünü sevim. Hemen aşağılama sonra arkasından bir şey bildiğin iddiası hemen arkasından bildiğini iddia ettiğin şeyi söylememe mazereti.

Aynısınız abi, hepiniz aynısınız. Seni yormuyorum daha fazla. Devam etmene gerek yok.
 
Yeme beni gözünü sevim. Hemen aşağılama sonra arkasından bir şey bildiğin iddiası hemen arkasından bildiğini iddia ettiğin şeyi söylememe mazereti.

Aynısınız abi, hepiniz aynısınız.
Lütfen bu sorunuz hakkında felsefe veya konu dışı kategorisine konu açın ve beni etiketleyin. Sırf siz benim 3 günlük ceza yeme zahmetine girmememi bir mazeret olarak görüyorsunuz diye burada sizinle alakasız bir konu başlığından bağımsız tartışmaya girip ceza yeme niyetinde değilim. Ama dediğim gibi eğer bu "Bildiğimi iddia ettiğim şeyler" hakkında felsefe kategorisine bir konu açıp etiketleyin, kozlarımızı orada paylaşalım.
 
Yıl olmuş 2023 hala dinlere inanan var mı?
Mitoloji güzel bir şey. Günümüzde bile tanrı ile savaşılan hikayeler anlatılıyor, çekiliyor, mesela SUpernatural'da tanrıyı bile yendiler. 500 yıl sonra, bu büyük dinler mitoloji sınıfına girecek, yeni GoW cennete gidip öcünü alacak herkes de deli gibi oynayacak.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı