Kafanız çok karışmış, öncelikle oyun odaklıysanız en önemli bileşeniniz işlemciden önce ekran kartıdır, işlemcinin önemi genelde kontroldür. Oyunlarda birden çok NPC'lerin kontrol edilmesi ki zaten böyle oyunlarda işlemci daha zorlanır. Bunlara rağmen yine de %99 kullanılacak donanım yani oyunun sömüreceği donanım Ultra grafiklerdeysen zaten ekran kartıdır işlemcin %70 80 kullanımlarda gezer en fazla ki kalanda PC'ye kalsın.
Mağazadan almaya çalıştığınızı bilmiyordum, mağazadan laptop almak internete göre çok daha zordur. Kendimin Excalibur alma sebebi mağazadan almam zaten aslında ve fiyatının iyi olması. Intel ve AMD ayrı ayrı iki marka olarak düşünmen lazım, iki
markanında
modellerinin performansına bakman lazım. Model ile marka farkını ayırt etmen gerekiyor. Ryzen 7 7680HS i5 12450H'dan çok az zayıfken, i5 12450H Ryzen 7 7840HS işlemcisinden daha zayıf. Nitro 16 önerme sebebimde sizin ekran kartı odaklı olmanızdan, yoksa işlemci olarak tabii ki Victus daha iyi ancak oyun oynayacak ve yazılım yapacaksanız o farkın pek de önemi olduğunu düşünmüyorum en azından işlemci daha iyi olsun diye o bütçelere 4060 Victus almak mantıklı değildi bilmem anlatabildim mi?
RAM çok rahat sen emin ol.

Allah'ım! Bu forumda bu soruyu okuyacak ne yaptım ben!
Her neyse şaka bir yana, RAM kullanımının ekran kartı işlemci ile bir alakası yok. Sen ekran kartı olmayan bir sistemde de RAM kullanabiliyorsun zaten Windows 11 kendisi boşta 6 GB RAM kullanıyor bende şu an. SSD zaten depolama o tamamen oyunların alanı ile alakalı. Sorunun doğrusu şu olmalıydı:
- İşlemci ne kadar iyiyse ekran kartı da o kadar kullanılmaz mı?
Bu sorunun cevabı
evet zira işlemci darboğazı yerseniz ekran kartı kullanımı düşebilir çünkü işlemci ile ekran kartının kare hızı birbirine ayarlanması gerekiyor.
işlemci,
ekran kartı tarafından
işlenemeyecek, özetle ekranda gösteremeyecek kadar FPS (kare) gönderirse orada darboğaz yaşanıyor demektir. Bunu da FPS düşüşü olarak yaşarsınız ama bu işlemcilerde bu söz konusu olamaz iki cihazın işlemcisi de kuvvetli bu yüzden sana ekran kartı diye dil döküyorum. Umarım açıklayabilmişimdir. Yani gidip 4060 ekran kartı laptopu işlemcisi daha güçlü diye aldığında 4070 laptopa göre daha fazla FPS almazsın. Bu anlattıklarım işin yüzeysel hali, işlemci bilgisayarların işleme merkezi, beynidir, temel birimi olmazsa olmazıdır. İşlemciden geçmeden bir görüntü ekrana gelmez. Bu bilgiler tamamen benim rastgele öğrendiğim şeyler yanlışım olabilir bilen uyarsın.

Ben yapay zeka değilim, bu bilgilerde o kadar detay ki...
Bütün bildiğimi döktüm.