Yeni Dolandırıcılık: Sahte Numara

56153

Zettapat
Forumun Hafızası 1000'e Doğru İlk 5 Haneli Mesajınız!
Katılım
23 Nisan 2015
Mesajlar
13.165
Makaleler
25
Çözümler
624
Merhaba,

Son zamanlarda meydana çıkan yeni bir dolandırıcılık yöntemi var ve dikkatli olmanızı öneririm. Yakın zamanda sık sık bu şekilde iletişime geçildiğim için size de haber vermek istedim.

Neler oluyor? Dolandırıcı, telekom operatöründe tam bir doğrulama sistemi olmadığı için rastgele bir kurbanın numarası ile arama yapıyor. Yapılan arama sizin telefonunuza ulaşınca siz girilen numarayı görüyorsunuz fakat gerçekte farklı bir numara ile aranıyor. WhatsApp üzerinden ararsanız, mesaj atarsanız ya da normal bir şekilde geri ararsanız numaranın gerçek sahibine ulaşıyorsunuz fakat onun bundan haberi olmuyor.

Riskleri neler?
  • Ücretli numaralardan aranabilirsiniz ve yüksek ücretler faturaya yansıyabilir.
  • Bilgilerinize sahip olan birisiyse bankanızı, okulunuzu, iş yerinizi, bir devlet kurumunu ya da yakınınızı taklit edebilir. Ödeme isteyebilir, daha fazla kişisel bilgi talep edebilir.
Neler yapılabilir?
  • Bilmediğiniz numaralara karşı dikkatli olabilirsiniz.
  • Bir banka taklit ediliyorsa sizden kart şifresi gibi detayları istemeyeceğinden emin olabilirsiniz. Şüpheli bir durum varsa e-posta ile dönüş isteyebilirsiniz veya bankayı siz arayabilirsiniz.
Son bir not olarak da Fransa’da sık sık başıma geldiğini belirteyim ve henüz Türkiye’deki dolandırıcıların uygulamayabileceğini ekleyeyim. Tatile giderseniz veya ileride garip çağrılar alırsanız aklınızda bulunsun.
 
Ünlü yayıncılara da yapmışlardı aynısını. Yayıncının birisinin annesinin telefon numarasını bulmuşlar, annesinin numarasını kullanarak yayıncıyı aramışlar. "Oğlum yardım et" falan demişler...
 
Ünlü yayıncılara da yapmışlardı aynısını.
Teknik olarak maalesef pek bir önlemi yok. Operatöre ilettiğiniz numarayı doğru kabul ediyorlar ve alıcıya gösteriyorlar. Bazı önlemler alınsa da mevcut sistemlerle uyumsuzluk olmaması için tamamen engelleyemiyorlar. Cidden sinir bozucu bir durum.
 
rastgele bir kurbanın numarası ile arama yapıyor.

Bu aslında, Türkiye'de var. Sadece pek bilindik yöntem değil diyelim. Hatta Jahrein'in başına da gelmişti.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bu aslında, Türkiye'de var.
Her ülkede yapmak mümkün ama bizim dolandırıcılar daha o seviyeye ulaşmamış. Türkiye’de hiç başıma gelmedi ama Fransa’da her gün böyle aramalara denk geliyorum. En sonunda İspanyol numarasıyla çağrı almaya karar verdim. :)
 
@56153, doğrudur. Hatta bunun SMS'i de var. Cihazına virüs kaptıran şahısların numarasından, başkalarına SMS atıyorlar. Sahte kargo, avukatlık bildirimi tarzında mesajlar gönderiliyor.
 
Geçenlerlerde akrabamı aramışlar hukuk bürosu diye, başka birini aradıklarında ulaşamıyorlarmış da ona ulaşmışlar. Bir sürü numaradan aranıyordu engelledi hepsini.

Buda bir dolandırıcılık olabilir mi?
 
Çok fazla yaygın olmamasının sebebi açığın (yani "exploit", bu kelimeye alışın) satılık olmamasından kaynaklı. Beni en çok ilgilendiren taraf, operatörlerin bunun önüne geçememesi. Kedi fare gibi bu iş, ama karanlık taraf her zaman daha önde oluyor işin içerisinde teknoloji olduğunda.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı