Türkiye'de Kürt olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yani benim suçum mu oluyo kendi ana dilimi konuşmak?
Ne suçu daha önce de yazdım en doğal hakkın. Bu ülke sadece Türklerden oluşmuyor. Bu konunun tartışılması bile çok saçma. Sen yanlış bir şey yapmıyorsun sana kötü kötü bakanlara takma kimse seni kısıtlayamaz!
 
Irkçıların en az hapis cezazısyla cezalandırılması gerek ülkedeki terör Kürtler'den değil. Irkçılar yüzündendir.

Sen duymazdan gel. Gün gelicek bunların hepsinden kurtulacağız.
 
Technopat'ta bile toplum içinde Türkçe konuşun, evinizin içinde Kürtçe konuşun diyen var. Madem Türkçe kurallarına çok değer verip kurallara uymayanları uzaklaştırıyoruz, bu tür kirli düşüncelere sahip insanların da Technopat'ta uzaklaştırmamız gerekir.
 
Adam da üste çıkma çabalarıyla"burada yaşıyorsan buranın dilini konuşacaksın çok mu zor Türkçe konuşmak?" dedi.

Adam degil Insancik demen lazim. Insanliktan nasibini almamis böyleleri.

"Kurunun yanında yaş da yanar" diye bir atasözü var. Tam sizin durumunuzu anlatıyor.

Maalesef öyle, haklisiniz.

Açık konuşacağım, zayıflıklarımdan birisidir ırkçılık, yani her ne kadar yanlış olduğunu bilsem de arada sırada hıncımla Araplara, Kürtlere, Yahudilere ve Suriyelilere ırkçılık yapmışlığım vardır.

En azindan irkciligin normal olmadigini ama kendinizi frenleyemediginizi kabulleniyorsunuz. Bu da bir basaridir.

Sana verebileceğim nacizane öneriler, Toplum içerisinde kürtçe konuşmaman, Türkçeye ağırlık vermen. Ve toplum içerisinde, gururlanarak "Kürtüm!" demek yerine, Kürtüm ama, kendimi bir çok Türküm diyenden daha çok Türk hissediyorum! Demen. Ve kendini böyle hissetmen olur. Türk olmak bir onurdur, herkese nasip olmaz. Bu diyardayken bunu benimse ve buna alış. "Türklük ebedidir."

Kürt bir insan kendini Türk hissetmek zorunda degil bu öneri degil dayatmadir. Kürt kendini Kürt gibi hissetmeli ve Türkiye Cumhuriyetine, halkina, kanunlarina, sinirlarina saygili olmak zorundadir. Ayni sey biz Türkler icin de gecerli, biz de Kürt halkinin kültürüne, agidina, dügününe, diline, töresine saygi duymak zorundayiz.

Bu vatan evlatları kardeştir. Yoksa Türk/Kürt, Alevi/Sünni, Fenerbahçeli/Galatasaraylı, Beyaz/Siyah, Erkek/Kadın ve daha sayamayacağım örnekler kadar ayrışacak sebebimiz olur.

Bölünmeyiniz.

Hak veriyorum.

Bakin ben Hümanist bir ailede ve cevremde Türk, Kürt, Arap vb. komsu ve ahbaplarla büyümüs bir insanim. Türk oglu Türküm, gecmisimi dedelerimi, onlarin da dedesini bayagi arastirmisligim falan vardir.

Yasadigim ülkede cevremde yüzlerce Kürt arkadaslarim vardir PKK'lisi de var aralarinda her platformda tartistigimiz, HÜDA PAR'lisi da var, DHKP-C'lisi de. Bunlarla her sekilde tartisir fikir alisverisinde bulunurum. Karsimda olan Kürt vatandasin inanci ve düsüncesi PKK ise neden böyle oldugunu sorarim yaptiklari katliamlari anlatirim, onlar ise bana Türk halkinin Kürtlere yaptigi soykirimlari anlatir, ve hic bir sey nedensiz degildiri savunurlar vs.

Fazla uzatmadan iki cümleyle bitireyim. Türkiye'de Kürt olmak zor. Ama Kürtce konusuyorsunuz diye biri size ters baksa bile hakkinizi sonuna kadar savunun, haksizlik karsisinda susan dilsiz seytandir.
 
@curukelma
Ben de Kürt bir gencim. İstediğimiz gibi konuşuruz kusura bakmayın ama kimseye kalmamış. Dediğim gibi özgürlük var bu ülkede.

Tebrikler, ana dilini konuşan birine öfkeli bakarak ve tuhaflayarak yılın sahte vatanseveri olma ödülünü kazandınız.

Asıl vatanseverlik din, dil ve ırk ayrımı yapmadan o ülkeyi ve insanlarını sevmektir.
 
PKK'ya destek veren tek ırk Kürt ırkı değil. Ayrıca aynı şekilde Türkiye'de dinsizlere ve Müslümanlık harici başka dine mensup olan insanlara da aşırı şekilde baskı var. Örneğin; dinsizlere veya başka bir dine mensup insanları vatan hainliği ile suçlamak. "Müslüman olmayan adam Türk bayrağına düşmandır." demek gibi. İşin özü, bizim milletimiz kendinden farklı bir topluluk görmek istemez. Topluluğu geçtim, kendinden farklı bir insan görmek istemez. 'Ben mavi gömlek giyiyorum, sende aynı gömleği giyeceksin.' dercesine, kendilerinden farklı olan insanlara baskı kurar. Yani siz, bazı Kürtler yüzünden bu muameleyi görmüyorsunuz. Bizimle aynı ırktan olmadığınız için böyle zor şeyler yaşıyorsunuz.


Telefonda babasıyla konuşurken Kürtçe konuştuğu için, toplumda Türkçe kullanmak zorundasınız gibisinden bir kaç cümle kurulmuş. O zaman Kürtçe şarkı da söylenmesin ? Gerçekten toplumda Türkçe konuşmak zorundasınız diyen insanlar çok yanlış konuşuyor. Telefondaki kişinin Türkçe bildiğini nereden bileceğiz ? Belki telefondaki babası yerine, çok uzaktan bir arkadaşı olabilir. Ki verdiğim örneğin gerçekleşmemesi, yinede arkadaşımızın haklarını kısıtlamak için geçerli bir sebep değildir. Zaten hiç bir şekilde hakları kısıtlanamaz.

"Türkiye'de yaşıyorsan Türkçe bilmek zorundasın." konusuna gelecek olursak, bu bir düzendir. Silah kullanmasını bilmeyen bir asker hayatta kalabilir mi ? Kalamaz. Türkiye'de ki büyük iş adamlarının İngilizce bilmediğini düşünelim, o zaman o şirketler anında biter. Çünkü dünya dili İngilizcedir. Yani Türkiye'de yaşıyorsan Türkçe bilmek baskı değil, yaşam için gereklidir. Aksi takdirde hiç bir işini halledemezsin.

NOT: Son yazdığımı sana cevap niteliğinde yazmadım. 'Türkiye'de yaşıyor diye Türkçe bilmek zorunda değil.' diyecek olan sözde hümanistlere yazıyorum.

Sadece bu nedenden yola çıkarak ülkenizi değiştirmek mantıklı değildir. Başkalarının doğruları veya yanlışları ile hayatınızı şekillendirmeyin. Kendi doğrularınız ve yanlışlarınız ile hayatınızı şekillendirin. Diğer insanların hayatınız üzerinde söz sahibi olma hakkı yok.Dünyanın her hangi bir yeri cennet değil. Buradaki ırkçılar gibi, bütün ülkelerde de ırkçılar vardır.

Özetle, Türkiye'de her insan kanunlar karşısında eşittir. İstediğini yer, istediğini içer, istediğin gibi konuşabilir. Kendi aranızda Kürtçe konuşmanız suç veya yanlış değildir. Bu nedenle size saldırmaya çalışan insancıklarda haklı değildir. Lütfen bu tarz saçmalıkları kafanıza takmayın. Dertleşmek iyidir. Her derdinizi yazmakta, bizimle paylaşmakta özgürsünüz. Ancak aşırı şekilde kafanıza takarsanız derslerinizde başarı olamayabilirsiniz. Size Kürtçe konuşuyorsunuz diye sataşan dayıların bu devlete hiç bir katkısı olmadığına adım gibi eminim. Sizde emin olun, okumak bile bu devlete çok büyük derecede katkıdır. Ama o dayıların bu katkıyı yapmadığına bile eminim. Selamını bile almak istemeyeceğiniz insanları kafanıza takmayın.
 
Yani kendi dilini konuşmak suç değil. Bir İngiliz kendi dilini konuşamaz mı ülkemizde? Kendi dilini veya istediğini özgürce konuşursun ama anlamayan birinin yanında ona bakarak konuşmak olmaz veya kötü düşünce ile Kürtçe konuştuğunu belli etmek için yüksek sesle konuşmak. Bu olmadığı sürece sıkıntı yok. Mesela benim ailem Bulgaristan göçmeni. Türk demek bu ülkede yaşayan farklı dinlerin, farklı dillerin, farklı ırkların veya benzeri insanların birlikteliği anlamına gelir bana göre. Adı üstünde birliktelik. Sen ben Kürdüm diye kendini ayırmadıkça kimse seni Türklükten ayırmaz bizim burada. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt vatandaşıyım diyebilirsin.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı