Bana laiklik ve şeriat tanımı açıklar mısın acaba kendi fikrince.
Çok sevdiğim bi açıklama vardı tam bu konuda:
Laiklik demek din ile devlet işlerini ayırmaktır. Bu ise 2 yönlü olur. Biri içişleri diğeri dışışleri olarak. İçişlerinde laiklik mesela devletin dininin olmaması, dini esas alarak kanunlar koymaması ve dini devlet kurallarını uygulamaması olur. Dışışlerinde ise dini esas alarak değil çıkar odaklı ilişki kurarak olur.
Bunun durumuna gelirsek bu durumların ikisinde yanlıştır. Çünkü Allah bize bir şeriat yollamıştır. Şeriat ise dini kuralların bütünü demektir. Bu kuralların içinde namaz gibi kurallarda vardır, devletin uygulaması gereken kurallarda vardır. Ve devletin bunları uygulamaması tabiki de yanlış olur. Mesela Allah bize bazı suçlara verilmesi gereken cezaları, mirası nasıl bölmemiz gerektiğini ve diğer konuları bildirmiştir. Ve Allah'ın bize yolladığı kurallar tabiki de bizi koyduğumuz kurallardan daha iyi olacaktır.
Allah, din olarak Nûh’a emrettiğini, hem sana vahyettiğimizi, keza İbrâhim’e, Mûsâ’ya, İsa’ya emrettiğimizi sizin ferdî ve içtimâî hayatınız için de mutlaka uyulması gereken, değişmez ve değiştirilemez bir şeriat, bir hukuk düzeni kıldı. Onun da aslı şudur: “Dinî doğru anlayıp hükümlerini en güzel şekilde uygulayın ve bu hususta ayrılığa düşmeyin!” Ancak senin dâvet ettiğin esaslar, müşriklere çok ağır gelmektedir. Oysa Allah dilediği kullarını bu mükemmel dini hem yaşamak hem de tebliğ etmek için seçer ve kendisine gönülden yönelenleri doğru yola iletir. (Şûrâ/13)
Dış İşlerinde ise mesela biz Müslüman ülkeler yerine çıkar ve para için israili desteklersek belki belli bir süre çıkar kazanmış gibi gözükebiliriz ama illaki o kazandıklarımızı başka bir yerden kaybederiz. Çünkü her şeyi belirleyen Allah'tır (C.c).
"Sonra (Ey Muhammed) seni din hususunda apaçık bir şeriat sahibi kıldık. Sen ona uy, bilmeyenlerin hevâ ve heveslerine uyma."
Bu yüzden bir Müslümanın laikliğe görüşü olumsuz olmalıdır.
Şeriat tabirinin içindeki devlet kurallarını nasıl kendi içinizde uymayı düşünüyorsunuz acaba ? Siz devlet misiniz kendi içinizde uyuyorsunuz.
İslamın kurallarını katı olan ne varsa yumuşatmak için elinizden geleni yapıyorsunuz Din yumşatılmaz ne yazıyorsa odur. Allahın emrettiğini ben kendi içimde yaşamak istiyorum diyerek yumuşatmak olmaz. İslam budur İslamı insanlara sevecen mutlu bir din olarak göstermek için kendi içinde yaşayabilirsin demek saçmalıktır.