Çözüldü Linux'un yanına Windows nasıl kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Peter B. Parker

Decipat
Katılım
28 Ocak 2025
Mesajlar
1.471
Makaleler
1
Çözümler
7
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Fedora Workstation 43
Cinsiyet
Erkek
Sistemde sadece Fedora 43 yüklü, yanına 30 GB bir alan da olsa ayırıp Windows kurmam gerek. Tam tersi çok basit ama bunun nasıl yapıldığını bulamadım. Var mı bir yolu?
 
Çözüm
Şu kısım sıkıntı. Fedora'ya sorunsuz tekrar erişebileceksem böyle yapmam daha iyi olur. Anlatabilirseniz sevinirim.

Tabii ki risk var onu baştan söyleyeyim yani kesin yedek al. Sistemin GPT olduğunu varsayıyorum.

İlk önce bilgisayarı Linux tabanlı herhangi bir Live USB ile boot et Fedora mesela USB diskten boot et direkt sudo gparted yaz terminale kendiliğinden gelmesi lazım gelmezse paketi install edersin.
Programın içinde sisteme göre değişecek şekilde birden fazla Partition vardır. Ben Void Linux kullanıyorum el ile bölümlediğim için boot (512) ve root var sende muhtemelen daha fazla bölümleme vardır. Önemli olan root yani büyük boyutlu ext2 - ext4 - Btrfs gibi bir dosya sistemi kullanan Partition.

aa.png


Roota sağ tık yapıp Boyutlandır/Taşı kısmına tıkla Windows için ne kadar alan istiyorsan o kadar ayır.

Windows kuracaksın normal o ayırdığın kısma tabii GRUB bozulacak.

Tekrar live USB'den boot et sonra lsblk yazdığın zaman terminale Fedora'nın alanlarını görürsün /dev/sda ya da /dev/nvme..... (NVMe SSD varsa) gibi bir şeydir bir boot bir de root lazım zaten bize lsblk attığın zaman boot Partition önünde çıkar zaten hatta şöyle yapabilirsin lsblk | grep boot bu ikisinin yolunu Mount edeceğiz yani mount /dev/nvme... /mnt root olan için sudo mount /dev/nvme... /mnt/boot/efi bu da boot Partition için.

wwww.png


Şimdi son olarak GRUB yazacağız sisteme. sudo chroot /mnt grub2-install grub2-mkconfig --o /boot/grub2/grub.cfg bunları sırası ile gireceksin ve reboot attığında sistem hazır olacak.

@Peter B. Parker Çözüm olarak işaretlersen sevinirim.
Windows'un yanına Linux'un nasıl kurulacağı anlatılıyor, ben tam tersini yapacağım.
İkiside aynı zaten değişen bir şey yok. Windows kurulumunu yaparken disk olarak ayırdığınız diski seçeceksiniz. Sonra bir şey yapmanıza gerek yok bilgisayarı başlatırken seçeceksiniz hangisine gireceğinizi o kadar.
 
@Peter B. Parker Windows EFI alanını temizlediği için Windows kurarsanız Linux'un EFI dosyası silinecek ve Linux dağıtımınızı başlatamayacaksınız. Windows kurduktan sonra ya Linux dağıtımını baştan kuracaksınız ya da EFI onarımı yapmak durumunda kalacaksınız. EFI onarımı daha zahmetli olduğundan Linux dağıtımını da baştan kurmanız daha iyi olur. Veri kaybetmeden Windows kurmanız zor diyelim.
 
@Peter B. Parker Windows EFI alanını temizlediği için Windows kurarsanız Linux'un EFI dosyası silinecek ve Linux dağıtımınızı başlatamayacaksınız. Windows kurduktan sonra ya Linux dağıtımını baştan kuracaksınız ya da EFI onarımı yapmak durumunda kalacaksınız. EFI onarımı daha zahmetli olduğundan Linux dağıtımını da baştan kurmanız daha iyi olur. Veri kaybetmeden Windows kurmanız zor diyelim.

Anladım hocam yapacak bir şey yok o zaman mecbur uğraşacağım.
 
Sistemde sadece Fedora 43 yüklü, yanına 30 GB bir alan da olsa ayırıp Windows kurmam gerek. Tam tersi çok basit ama bunun nasıl yapıldığını bulamadım. Var mı bir yolu?

Merhaba. Diskin tamamına Linux kurdursanız ve Windows için yer ayırmadıysanız gparted
Aracı ile yer ayırarak Windows kurmanız daha sonrasında Fedora'yı Mount edip GRUB aktif etmeniz lazım çünkü Windows kurduğunuz zaman GRUB gidiyor. İstiyorsanız anlatabilirim. Bunların dışında uğraşmak istemezseniz Windows'u kurup yanına Fedora'yı kurabilirsiniz yanlış hatırlamıyorsam Anaconda-Installer üzerinde Dual boot vardı.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı