Ekonomik Krize Hazır Olun

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar biraz sıkışacağız ama sabretmeliyiz çünkü 2023 yakın bor madenlerimiz işlenicek başımızda asrın lideri var çok güzel günler göreceğiz. 2023’ü bekleyeceğiz lozan antlaşması biticek bor çıkarıcaz.(!) :(
 
Arkadaşlar biraz sıkışacağız ama sabretmeliyiz çünkü 2023 yakın bor madenlerimiz işlenicek başımızda asrın lideri var çok güzel günler göreceğiz. 2023’ü bekleyeceğiz lozan antlaşması biticek bor çıkarıcaz.(!) :(
Bir zahmet lütfen :(
 
Ülkede elini sallasan ekonomist, politikacı, imam hatta bilim adamına çarpıyor. :) Her insanın kendine has fikirleri olabilir ama o fikirleri bilgi gibi sunması başka bir anlama gelir. Sorarlar adama sen kimsin? :D
 
Ülkede elini sallasan ekonomist, politikacı, imam hatta bilim adamına çarpıyor. :) Her insanın kendine has fikirleri olabilir ama o fikirleri bilgi gibi sunması başka bir anlama gelir. Sorarlar adama sen kimsin? :D
Okumaya paramız yok. Sen anla durumu :)
 
Peki neden bankacılık krizi bekliyorum?
  • İnsanlar borç batağında. Kimse aldığı kredileri bankalara ödeyemiyor.
  • Cari açık inanılmaz yükseldi. Bu demek ki kazandığımızdan daha çok harcıyoruz.
  • Ekonomi büyüdü diye söyleniyor. Evet, ekonomi büyümüş olabilir ama bu harcamaya dayalı büyüme üretime dayalı değil.
  • Ev fiyatları inanılmaz düştü. İnsanlar bankalardan kredi çekip yeni ev almaktan korkuyor. Kimse ev almadığı için de inşaat firmaları bankalardan aldığı kredileri ödeyemiyor.
Yukarıda listelediğim konu sadece bankacılık krizi ile ilgili. Bankacılık krizleri genellikle bir günde çıkar. Bir gün kalkmışsınız dolar 6 lira.

Bir diğer mevzu ise siyasi karmaşalar. Maalasef, ülkemizde 1 yıldan fazladır OHAL var. OHAL hayatımızı inanılmaz kötü şekilde etkiliyor. Peki neden mi? Çünkü OHAL yüzünden ülkemize yabancı yatırımcı gelmiyor çünkü OHAL yönetiminde belirtisizlikler oluyor. Yatırımcı gelmeyince de iş adamları bankalara yöneliyor ki bankalarda çok faiz alıyor.

Bir diğer bahsedeceğim konu ise üretimin inanılmaz azalması. Evet, ne yazık ki üretmeyip tüketen bir ülke haline geldik. Hiç durmadan tüketiyoruz.

Ben 16 yaşında bir gencim ve babam bana hep bunu der: "Eskiden kitaplarda Türkiye kendi başına yetebilen bir ülke diye yazardı. Dış ülkeler bize ambargo uygulasa bile biz tek başımıza kendimiz yetinebilirdik. Çünkü tarım vardı. Tarım olan
bir ülke asla aç kalmaz.
" Babamın dediği şey doğru çünkü "samanı bile ithal" hale geldik. Bakın saman diyorum. Kakao falan gibi ülkemizin coğrafyasında üretimi zor olan bir şey değil.

Fabrikalar özelleştiririyor. Çünkü dış güçler öyle istiyor. Dış güçler bizim giderek zayıflamamızı ve onlara mahkum olmamızı istiyorlar. BUNA HAYIR DEYİN!

Peki ekonomik kriz çıkmadan alınacak önlemler nelerdir?

Yastık altında altın biriktirin. Bakın dolar demiyorum. Altın EN güvenilir yatırım aracıdır ve kesinlikle altına yatırın. Borsa gibi bir sürü faktörden etkilenmez.

Dediklerinizin çoğuna katılmakla birlikte, karşı çıktığım durumları izah edeceğim.

Öncelikle, saman ithalatı denen şey, zengin besicilerin özel olarak yaptığı bir olaydır. Tamamiyle kişiye bağlı bir durum. İster yurt içinden alır, ister yurt dışından. Kendi ineklerini yetiştiren büyük Steakhouse'lar kendi yetiştirdikleri büyük başlar için yurt dışından özel yemler temin ederler. "Samanı bile ithal eden ülke" kavramına, bizzat bu işlerin içerisinde olan birisi olarak asla katılmıyorum. Ki şuan ciddi bir şekilde ambargo uygulanıyor bize hem tarım-hayvancılık yönünden hem de silah sanayisi yönünden.

Üretim azalmıyor aslında, ülke büyüyor, nüfus artıyor, harcamalar artıyor, balon şeklinde büyüyen lüks ihtiyacı(!) artıyor. Bu yüzden ithalat da artıyor. İhracatın azaldığı bir dönem neredeyse yok sayılır. Ama ithalat ihracattan fazla büyüdüğü sürece (ki fazla büyüyor) bu böyle kötü yönde devam edecek. Cari açık da, dolar da artmaya devam edecek.

Fabrikaların özelleştirilmesi ile ilgili, fazlasıyla geç kalınmış bir adım. Dış güçlerle hiç bir alakası yok.
Bunu 2 farklı örnek ile vereyim. Birinci örnek SpaceX. Nasa'nın senelerdir yapamadığını adamlar çok kısa bir sürede başardılar. Neden mi? SpaceX özel bir kuruluş, kar amacı güdüyor. Bu yüzden risk alarak daha fazla yatırım yapıyor, başarıya daha hızlı ulaşıyor.
Bu örnek uçuk ise şunu vereyim. 17 Adet şeker fabrikası özelleştirilecek diye kıyamet kopuyor. O 17 şeker fabrikasının ismini daha önce kaçınız duydu? Kaçınız orayla bağlantı kurdu? Çok nadir. Peki Konya Şeker Fabrikası? Konya Şeker, Devletin özelleştirdiği bir kuruluş. Kar amacı güden bir kuruluş. Bu yüzden sürekli büyüyen, büyüme ihtiyacı olan bir kuruluş. Hiç biriniz 17 şeker fabrikasının ismini daha önce duymamıştır belki. Ama birçoğunuz Torku markasını görmüştür. Konya Şeker'in yönetiminin kurduğu, Konya Şeker'den kazanılan paralarla finanse edilen bir marka. Ve hayatımızın içerisinde. O fabrikalar devletin elinde olduğu sürece böyle sönük kalmaya, birçoğu da her yıl zarar çıkarmaya devam edecek. Özelleştirilene dek.

Ekonomik krizden dem vurup da yastık altında altın biriktirin demek hiç yakışık kalmamış. Yastık altında tutulan para, piyasadan uzak tutulan para, daha çok cari açık, daha yüksek kur, daha az yatırım demek. Devir artık dolar gibi sanal para devri. Paranız ne kadar bankada durur da sanal olursa, o kadar ekonomik katkı sağlar. Dolar gibi sanal para dedim, çünkü basılı olan dolar miktarı, bankalar ve piyasalar arası dönen miktarın sadece %1'i kadar. TL bazında bu miktar çok çok fazla.

Bu konuları düzeltmek istedim sadece. Onun dışında en etkili ve en hızlı yöntem şuan için tasarruf önlemleri olacaktır. Tasarruf önlemlerinden kastım ise asla 5 Nisan kararları tarzı önlemler değil. Şu an için sadece israfı yarı yarıya önlesek bile cari açık kapanacak. Bakalım devletimiz(hükümet değil, devlet.), kriz gelmeden gereken adımları atabilecek mi.

Ek olarak, millette para olmadığı kısmına asla ama asla katılmıyorum. Sadece ÇiftlikBank'a bile 1 Milyar liradan daha fazla yatırım yapacak para var bu millette. Ve daha nicesi var...
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı